«Θα είμαστε στο διάστημα σε εβδομάδες»

 

Όταν οι άλλοι σχεδιάζουν, ο Richard Branson, κάνει πράξη τα όνειρα. Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ταράζει και πάλι τα νερά, δηλώνοντας ότι το πρώτο ιδιωτικό ταξίδι διαστημικού τουρισμού, είναι, για τη Virgin Galactic, «μόλις μερικές εβδομάδες μακριά».

 

Η “Deal” το έγραφε, τον περασμένο Αύγουστο, ότι η «ένεση» ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Aραβίας σε τρεις διαστημικές εταιρίες, θυγατρικές της Virgin Group, στις HΠA, τις Virgin Galactic, Spaceship Co. και Virgin Orbit, θα επιτάχυνε δραματικά τις προσπάθειες του κολοσσού που έχει χτίσει ο Branson για την κατάκτηση του διαστήματος. Και επαληθεύτηκε.

 

Και μάλιστα, ενώ πολλοί θεωρούσαν ότι η Virgin Galactic θα έκανε την παρθενική διαστημική της πτήση περίπου στον Απρίλιο του 2019, αυτή έρχεται νωρίτερα. Ο Βρετανός επιχειρηματίας, από τη Σιγκαπούρη, όπου βρίσκεται αυτές τις μέρες, είπε ότι «θα πρέπει να είμαστε στο διάστημα εντός ολίγων εβδομάδων, όχι μηνών. Και μετά, θα είμαστε στο διάστημα –μαζί κι εγώ- σε μήνες και όχι χρόνια. Θα είμαστε στο διάστημα με ανθρώπους, όχι πολύ μετά από αυτό το σημείο (σ.σ. εννοεί την παρθενική πτήση των επόμενων εβδομάδων) και έτσι έχουμε έναν – δυο πολύ – πολύ συναρπαστικούς μήνες μπροστά μας».

 

Νωρίτερα φέτος, ο Branson είχε παραδεχθεί ότι βρισκόταν σε έναν αγώνα δρόμου στήθος με στήθος με τον CEO της Amazon, Jeff Bezos, για το ποιος θα είναι αυτός που θα μεταφέρει πρώτος επιβάτες έναντι αντιτίμου στο διάστημα. Ο Βρετανός, ιδρυτής της Virgin και ιδιοκτήτης της εταιρίας εμπορικών διαστημικών πτήσεων Virgin Galactic, επενδύει στα διαστημικά ταξίδια από το μακρινό 2004 και αρχικά αναμενόταν να καταφέρει να είναι ο ίδιος ο πρώτος επιβάτης τέτοιας πτήσης λίγο πριν από τον Απρίλιο. Όμως, έχοντας ήδη ολοκληρώσει προγράμματα εκπαίδευσης αστροναυτών, fitness και έλλειψης βαρύτητας τους προηγούμενους μήνες, ο Branson θεωρεί ότι θα είναι έτοιμος για την παρθενική διαστημική πτήση αναψυχής μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.

 

Όταν ρωτήθηκε, εάν έχει επιφυλάξεις σε σχέση με την εμπορική ζήτηση που θα έχουν οι πτήσεις διαστημικού τουρισμού, η απάντησή του ήταν μάλλον αφοπλιστική: «Εάν ήμασταν σε ένα δωμάτιο με 10 ανθρώπους, οι οκτώ από αυτούς θα ήθελαν σαν… τρελοί να πάνε στο διάστημα, εάν θα μπορούσαν να αντέξουν το οικονομικό κόστος. Έτσι, πιστεύω ότι η αγορά για τους ανθρώπους που θα ήθελαν να γίνουν αστροναύτες και να πάνε στο διάστημα, είναι γιγαντιαία. Και εξαρτάται από εμάς να παράγουμε όσα περισσότερα διαστημόπλοια μπορούμε, για να ανταποκριθούμε σε αυτή τη ζήτηση».

 

Το κόστος

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια, αφού πιθανότατα ο Branson έχει δίκιο στο ότι τουλάχιστον το 80% των ανθρώπων θα ήθελαν να ταξιδέψουν στο διάστημα, το ερώτημα που «καίει» περισσότερο απ’ όλα, είναι το “how much”. Το εισιτήριο για μια θέση στο διαστημόπλοιο της Virgin Galactic, SpaceShip Two δεν είναι τόσο φθηνό. Τουλάχιστον προς το παρόν, η τιμή του κυμαίνεται περίπου στις 250.000 δολάρια.

 

Παρά τη ζήτηση που αναμένεται ότι θα υπάρχει, όπως φαίνεται και από τους δισεκατομμυριούχους που «στριμώχνονται» για μια θέση στο… διάστημα, το κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού με τη Virgin Galactic δεν αναμένεται να πέσει, το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο Branson λέει ότι «στο τέλος» θα του άρεσε να δει την τιμή να πέφτει περίπου στις 40-50.000 δολάρια, την επόμενη δεκαετία.

 

Μελέτη από την αμερικανική τράπεζα Merrill Lynch, πέρυσι, για τον διαστημικό τουρισμό, υπολόγισε ότι ο τομέας θα έχει μέγεθος ύψους 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τις επόμενες τρεις δεκαετίες…

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας θέλει να αγοράσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Επόμενο άρθροΟι… «κακές συνήθειες» που «έκοψαν» οι τρεις κροίσοι