Μοντέλα για την εκτίμηση εξάπλωσης της πανδημίας δημιουργεί το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα οποία παρουσιάζονται σε συνέδριο στον Βόλο. Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν χθες με κεντρικό ομιλητή τον διευθυντή της Β’ Παθολογικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Χαράλαμπο Μάνδρο ο οποίος περιέγραψε την εμπειρία του από τα δύο χρόνια κορωνοϊού, καθώς πρωταγωνίστησέ στη διαχείριση των αμέτρητων συμπολιτών που νοσηλεύτηκαν στις κλινικές covid.
Στο συνέδριο θα μιλήσουν και επιστήμονες από τη Γερμανία και άλλες χώρες που μελετούν μοντέλα για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και διοργανωτής του συνεδρίου κ. Λουκάς Ζαχείλας ανέφερε πως «το συνέδριο αναφέρεται στα μοντέλα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δηλαδή πώς εξελίσσεται, εξαπλώνεται και μεταδίδεται ο ιός. Στα μαθηματικά μας μοντέλα λαμβάνουμε από τις υγειονομικές αρχές τα στοιχεία με τα κρούσματα και τους θανάτους και προσπαθούμε να βγάλουμε κάποια αποτελέσματα».
Αναφερόμενος στη μοντελοποίηση του ελλαδικού χώρου εστίασε σε διάφορες συνιστώσες, όπως είναι η γεωγραφική κατανομή. «Η γεωγραφία μπορεί να παίξει ρόλο στην εξάπλωση ή μη του κορωνοϊού. Υπάρχουν νομοί που δεν έχουν εύκολη επικοινωνία μεταξύ τους, καθώς παρεμβάλλονται τα βουνά. Έτσι ο ιός είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί σε σχέση με μια χώρα που έχει πεδιάδες και οι μετακινήσεις των πολιτών είναι πιο άμεσες. Επίσης έχουμε πολλά νησιά που μεταξύ τους θα μπορούσαν να προστατευτούν από την εξάπλωση του ιού. Η γεωγραφική κατανομή θα μπορούσε να δημιουργήσει μικρά τείχη προστασίας. Βέβαια αυτό στα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας δεν έγινε, γιατί είμαστε τουριστική χώρα και επιτράπηκε το καλοκαίρι του 2020 η έλευση τουριστών, όπου η ζημιά ήταν μεγάλη για την εξάπλωση του ιού. Επίσης ένας άλλος παράγοντας είναι οι κοινωνικές αντιλήψεις, δηλαδή ο ελληνικός λαός δεν είναι τόσο πειθαρχημένος, όπως χώρες του Βορρά, όπως και ο εμβολιασμός. Τα μοντέλα μπορεί να είναι χρήσιμα για αν αντιμετωπίσουμε και άλλες πανδημίες και να αντιδράσουμε ακόμη πιο άμεσα».

Η εμπειρία της πανδημίας

Ο παθολόγος και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Χαράλαμπος Μάνδρος ανέφερε πως «ήρθε ο καιρός για μια ψύχραιμη αποτίμηση της αποδημίας, τι έγινε καλά, τι δεν έγινε, αλλά και πώς μπορούμε να οπλιστούμε για τη συνέχεια με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση μιας μελλοντικής υγειονομικής κρίσης. Προηγούμενη εμπειρία για τη διαχείριση της πανδημίας δεν μπορούσε να υπάρχει, καθώς ήταν κάτι πολύ καινούργιο».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Θυμόμαστε ακόμη κάποιες εφημερίες, όπου ένας γιατρός, έπρεπε να φροντίσει 80-90 ασθενείς. Επειδή υγειονομικές κρίσεις μπορούν να προκύψουν από το πουθενά, είναι σημαντικό να οπλιστεί το σύστημα υγείας με συστήματα έγκαιρης αντιμετώπισης, ανίχνευσης και προσέγγισης» είπε.
Ο κ. Μάνδρος ανέφερε πως «συνολικά στο Νοσοκομείο νοσηλεύτηκαν πάνω από 2.500 ασθενείς με κορωνοϊό, όπου ο μέσος όρος νοσηλείας του ήταν τουλάχιστον μια εβδομάδα. Κάποιοι νοσηλεύτηκαν 30-40 μέρες. Η εκτίμηση για τους θανάτους είναι πως αυτοί που πέθαναν είτε στο Νοσοκομείο είτε στα σπίτια τους στη Μαγνησία, αγγίζουν τους 600».
Μάλιστα τόνισε πως το πιο δύσκολο διάστημα ήταν ο Νοέμβριος του 2020 που δεν υπήρχαν εμβόλια και ήταν η αρχή της πολύ δύσκολης κατάστασης που ακολούθησε.
Για την εμπειρία της πανδημίας είπε πως «ελπίζω να είναι μια ιστορία που δεν θα τη ζήσουμε ξανά και θα έχουμε να τη διηγούμαστε απλά στα εγγόνια μας. Αυτό που μένει από αυτή την εμπειρία, είναι το τεράστιο στρες και η επαφή με τον ανθρώπινο πόνο. Στους ασθενείς τα κυρίαρχα συναισθήματα ήταν η απομόνωση και ο φόβος για ένα άγνωστο νόσημα».

Προηγούμενο άρθροΜαγνησία: Εναρκτήριο Συνέδριο Κατηχητών την Κυριακή
Επόμενο άρθροΣτο «σφυρί» δυο θεσσαλικά εμβληματικά πεντάστερα ξενοδοχεία