Στα μηνύματά τους φέτος οι πολιτικοί προέταξαν την ομοψυχία, για να βγούμε όλοι υγιείς από αυτή τη μάχη, ενώ τα μεσάνυχτα οι πιστοί υποδέχθηκαν το αναστάσιμο μήνυμα με κόκκινα κεράκια, βεγγαλικά και φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα από τις ταράτσες, καθώς η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως το βράδυ του Μ. Σαββάτου πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών σε όλες τις εκκλησίες της χώρας εξαιτίας των μέτρων κατά του κορονοϊού.

«Το φως νικάει το σκοτάδι»

«Το φως νικάει το σκοτάδι. Τίποτε πια δεν μπορεί να μας φοβίσει», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπου τέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως.

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Ανάσταση και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι.

Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου τελέσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών η λειτουργία της Ανάστασης Σάββατο 18 Απριλίου 2020. Η Αναστάσιμη λειτουργία έγινε χωρίς την παρουσία πιστών λόγω το μέτρων της κυβέρνησης για την προστασία των πιστών από την διάδοσης του κορονοϊού ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχ. Αθηνών/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

 

Στις Καστανιές η ΠτΔ

Το στρατιωτικό φυλάκιο 1 στις Καστανιές του Έβρου, επισκέφτηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνταντίνο Φλώρο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από τον διοικητή της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, ταξίαρχο Θεόδωρο Χατζηγεωργίου, για τα γεγονότα που έγιναν στα ελληνοτουρκικά σύνορα το προηγούμενο διάστημα, και την πίεση που υπήρξε με τις επιθέσεις προσφύγων.

Η κ. Σακελλαροπούλου μίλησε τηλεφωνικά, όσο ήταν στο φυλάκιο, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο ενημέρωσε και μετέφερε στους αξιωματικούς και το υπόλοιπο προσωπικό του φυλακίου, τις ευχές του πρωθυπουργoύ για την ημέρα για του Πάσχα.

«Βρίσκομαι σήμερα, την Κυριακή του Πάσχα, κοντά στους φύλακες των συνόρων μας, για να αποτίσω φόρο τιμής στις ένοπλες δυνάμεις μας, οι οποίες, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, υπερασπίζονται την ασφάλεια της Ελλάδας και συνάμα την ασφάλεια της Ευρώπης. Για να διαβεβαιώσω τους ακρίτες μας ότι, διασφαλίζοντας τα σύνορα, διασφαλίζουν και την ειρήνη. Αλλά και για να μεταφέρω στους υπόλοιπους Έλληνες το μήνυμα που αντλούμε από το υψηλό φρόνημα των ανδρών και γυναικών αυτών: ότι με πίστη, αποφασιστικότητα και συνέπεια μπορούμε να υπερβούμε κάθε πρόκληση και κάθε κίνδυνο.

Σε ένα άλλο μέτωπο, σε κάποια άλλα σύνορα, εκείνα που χωρίζουν τη ζωή από τον θάνατο, όλοι μας δίνουμε έναν αγώνα, στο μέτρο που μας αναλογεί. Δεν μιλώ μόνο για τους μαχητές της πρώτης γραμμής, γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό του ΕΚΑΒ, συμπολίτες μας που παρέχουν υπηρεσίες, τους οποίους σεβόμαστε και ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας. Μιλώ για όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται, που περνούν ένα μοναχικό Πάσχα, μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τους φίλους, τον τόπο τους. Μιλώ για τις προσωπικές θυσίες τους στο όνομα του συλλογικού καλού. Και είναι μεγάλη η ικανοποίηση και η χαρά μας βλέποντας πως οι θυσίες αυτές πιάνουν τόπο, πως εμείς «οι σεμνοί Έλληνες», όπως μας αποκάλεσε πρόσφατα ένα ξένο δημοσίευμα, γίναμε, για όλο τον κόσμο, το υπόδειγμα στη μάχη κατά του κορoνοϊού.

Φέτος ζούμε το πιο δύσκολο Πάσχα της πρόσφατης ιστορίας μας. Αλλά και το πιο πνευματικό, το πιο εσωτερικό. Γι’ αυτό και δεν μεμψιμοιρούμε. Υπομένουμε και επιμένουμε. Θέλω να απευθύνω ένα χαρμόσυνο «Χριστός Ανέστη» σε όλο τον Ελληνισμό που γιορτάζει κάνοντας «την προσευχή του μάχη» – για να παραφθείρω ελαφρά τον στίχο του Νίκου Καρούζου. Και εύχομαι, σε έναν χρόνο από τώρα, να είμαστε όλοι παρόντες και να γιορτάσουμε τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης με τον πατροπαράδοτο, ευφρόσυνο τρόπο, σε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τον φόβο, μια πατρίδα που θα βαδίζει απτόητη στον δρόμο της προόδου, της προκοπής, της αισιοδοξίας».

Τις ευχές του στα μέλη της Αστυνομίας και του Λιμενικού, στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ και στους ναυτικούς, μετέφερε μέσω ασυρμάτου το βράδυ  του Μ. Σαββάτου ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές έχουν την στήριξη όλων μας.

Στο μήνυμά του για το Πάσχα, ο πρωθυπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι: «Το φετινό Πάσχα βιώνουμε μία νέα κατάνυξη. Μία άσκηση αναστοχασμού για την απελευθέρωση «εκ της δουλείας του αλλοτρίου», όπως λέει ο ψαλμός. Και δεν σας κρύβω ότι και εγώ προχώρησα σε δικές μου, προσωπικές σκέψεις και αναθεωρήσεις. Γιατί η ατομική πρόοδος έρχεται μέσα από δοκιμασίες. Όταν αναμετριόμαστε με το απρόοπτο και αντιπαλεύουμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξανασυναντήσει.

Το φως της Ανάστασης θα φωτίζει το δρόμο μας μέχρι η ζωή να επιστρέψει, βήμα-βήμα, στους κανονικούς της ρυθμούς.

Μέχρι τότε, ας μη βάλουμε σε κίνδυνο όσα μας έκαναν παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο: Σεβόμαστε τους ειδικούς, πειθαρχούμε στους κανόνες. Κάνουμε, με άλλα λόγια, την αγωνία μας αγώνα. Και μετατρέπουμε τους πρόσκαιρους περιορισμούς σε φωτεινούς προορισμούς.

Γιορτάζουμε το Πάσχα στο σπίτι. Αλλά με το βλέμμα στην Αναγέννηση που έρχεται!

Χριστός ανέστη. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους. Χαρά και πάνω απ’ όλα υγεία».

Η ζωή θα νικήσει, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, και η πατρίδα μας θα ξαναβρεθεί στον δρόμο της Ανάστασης, διαμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 10.30 το πρωί επισκέφτηκε το συντονιστικό του ΕΚΑΒ. «Η κρίση του κορονοϊού, καταξίωσε ηθικά το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Την αισιοδοξία πως σύντομα θα επανέλθει η ζωή μας στην κανονικότητα, εκφράζει η Φώφη Γεννηματά.»Σιγά σιγά θα κερδίσουμε τις ζωές μας πίσω», σημειώνει η κ. Γεννηματά.

Να βγει ο λαός όρθιος απ’ αυτή την περιπέτεια, ευχήθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος διαμήνυσε πως μετά τον Γολγοθά έρχεται η Ανάσταση.

«Σήμερα ενωμένοι, αν και απομονωμένοι, γιορτάζουμε το φως και την ελπίδα», τονίζει το πασχαλιάτικο μήνυμά του, ο γραμματέας του Μέρα 25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα, η Ανάσταση, «παρά την επίπονη απομόνωση από τους δικούς μας και τη φύση που ξαναγεννιέται εκεί έξω να σας βρει και καλά και να σας μπόλιασε με ελπίδα αρκετή».

Φωτο: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Σχετική είδηση: ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!- Στην Ελλάδα το Άγιο Φως – Σε κλίμα κατάνυξης η τελετή αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα επικίνδυνο γεγονός λένε οι ειδικοί
Επόμενο άρθροΈνας στους δέκα παίκτες με συμπτώματα κατάθλιψης