Το γάντι σήκωσε ο Αλέξης Τσίπρας και επιτέθηκε με την σειρά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ΝΔ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την συζήτηση από τα θέματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία.

 

Συγκεκριμένα είπε:

 

Προσπαθήσατε αυτό το τριήμερο σχεδόν απεγνωσμένα και με κάθε τρόπο να εκτρέψετε τη συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Να μη συζητήσουμε για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας που ανακοινώσαμε προχθές. Να μη συζητήσουμε για το σχέδιό μας για οριστική έξοδο από τη κρίση, για διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και για οριστική επιστροφή στη κανονικότητα. Και το κάνατε αυτό χωρίς κανένα ηθικό ενδοιασμό.

 

Ό,τι απαντήσεις είχα να σας δώσω τις έδωσα και δε πρόκειται να ξανασχοληθώ με τις προσωπικές επιθέσεις και με την αθλιότητα των κατασκευασμένων ειδήσεων.

 

Ποτέ δεν έχω προβεί σε κριτική σε βάρος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έχω την αίσθηση όμως ότι εσείς δεν τιμάτε τη μνήμη του πατέρα σας, όχι εγώ. Εσείς βαδίζετε με μία σκιά πάνω από το κεφάλι σας, αυτή του πατέρα σας. Εγώ δεν έχω κανένα κόμπλεξ, κανένα σύμπλεγμα για ό,τι έκανε η οικογένειά μου. Εσείς όμως, με τον τρόπο που κινείστε, δείχνετε ότι κάποιο πρόβλημα έχετε, αλλά δεν θέλω να συνεχίσω τη συζήτηση σε όλα αυτά. Οι πολίτες θα μας κρίνουν με βάση τις θέσεις και τις απόψεις μας.

 

Μήπως ο προδιαγεγραμμένος και προεξοφλημένος εκλογικός σας θρίαμβος θα αποδειχτεί πολύ σύντομα και για άλλη μια φορά ότι είναι μόνο δημοσκοπικός; Μήπως η διαφορά θα είναι αντίστοιχη του δημοψηφίσματος, που οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω 15 με 20 μονάδες;

 

Ζείτε εδώ και πάρα πολύ καιρό σε μια ψευδαίσθηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει. Ότι είναι φωτοβολίδα και θα σβήσει. Ότι δεν έχει ρίζες στον ελληνικό λαό. Κάποιοι προφανώς σας συμβουλεύουν έτσι και σας συμβουλεύουν λάθος. Και βεβαίως υποτιμάτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα καταρρεύσει, αλλά θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Είναι η παράταξη που εκπροσωπεί και παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών.

 

Έχετε κάνει και ένα μεγάλο λάθος. Προσπαθείτε να πάτε τη συζήτηση στο προσωπικό και στο ηθικό πλεονέκτημα. Εκεί κι αν θα χάσετε κατά κράτος. Μας δίνετε πάσες σε κενό τέρμα. Αλλά το κάνετε αυτό για δύο λόγους.  Ο πρώτος αφορά την απόλυτη παραδοχή τη δική σας και των συμβούλων σας για την οικονομία. Ο δεύτερος είναι γιατί πιστεύετε ότι έτσι θα ρεφάρετε στο ηθικό έλλειμα.

 

Όπως παλιότερα έλεγε ο Πάγκαλος μαζί τα φάγαμε, εσείς τώρα θέλετε να πείτε ότι “όλοι το ίδιο είμαστε”. Αλλά δεν έχετε καταλάβει ότι η ουσία δεν και πραγματικό σας πρόβλημα δεν είναι το ηθικό μειονέκτημα. Αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημά σας. Το πρόβλημά σας είναι πολιτικό. Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι είστε μέρος της ελίτ. Το πρόβλημά σας είναι ότι η πολιτική σας και το πρόγραμμά σας ευνοούν κατάφορα τις ελίτ.

Κύριε Μητσοτάκη, πολιτικό είναι το πρόβλημά σας, όχι τα υπόλοιπα. Εν πάση περιπτώσει εγώ δε θα σας ακολουθήσω αλλά είμαι βέβαιος ότι ακριβώς επειδή δε κατανοείτε πιο είναι το πρόβλημά σας έχετε επιλέξει να πάτε στις εκλογές με μια καμπάνια, καρμπόν από κόμματα και υποψηφίους της ακροδεξιάς σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Fake news, τοξικότητα, κιτρινισμός, λάσπη για τον αντίπαλο, αντιπαράθεση δίχως αρχές και όρια και φυσικά μπόλικη τάξη και ασφάλεια. Αυτά δεν τα λέω μόνο εγώ, τα λένε κι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε αντιπαρατεθεί πολιτικά. Τα είπε χθες ο κ. Μεϊμαράκης.

 

Στόχος σας είναι αποκτήσετε πρόσβαση στα λαϊκά στρώματα, μέσω των στερεοτύπων, της ακροδεξιάς παραδοξολογίας και του κουτσομπολιού. Και βεβαίως αναδεικνύοντας ακόμα μία φορά στην αγαπημένη σας φράση για την τάξη και την ασφάλεια. Όταν επί των ημερών σας έπαιρναν άδεια οι πρώτοι καταδικασμένοι της 17Ν, όταν επί των ημερών σας, βαρυποινίτες δραπέτευαν από τις φυλακές με ελικόπτερα, και τότε δεν λεγατε κάτι. Αυτή θα είναι η πολιτική της ΝΔ από εδώ μέχρι τις ευρωεκλογές και από τις ευρωεκλογές μέχρι τις εθνικές εκλογές. Αλλά όσο λοιπόν εσείς θα ασχολείστε με την παραπλάνηση των πολλών εμείς θα μιλάμε, θα εργαζόμαστε, θα δίνουμε απαντήσεις στα πραγματικά τους προβλήματα και τις ανάγκες τους.

 

Από τον Αύγουστο του 2018, αυτή η Βουλή συνέρχεται για να ψηφίσει μέτρα σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών. Και υλοποιούμε μια Νέα Οικονομική Πολιτική. Με ασφάλεια για τις επόμενες γενιές αλλά και ιεραρχήσεις. Ξεκινήσαμε με την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας. Τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

 

Την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου για τους νέους που εσείς τον φέρατε. Το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία. Τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές των πολιτών σε ταμεία και εφορία. Και φυσικά υλοποιήσαμε ένα προς ένα όσα δεσμεύτηκα στη ΔΕΘ. Την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τις 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή, το επίδομα στέγασης που μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει 240.000 συμπολίτες μας και όλα τα υπόλοιπα

Την περασμένη Τρίτη, δεσμευτήκαμε και προχωράμε στην υλοποίηση ενός ακόμα πιο σημαντικού και πολύ πιο διευρυμένου πακέτου μέτρων στήριξης όχι μόνο της κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά όλων, με μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα και θα ψηφιστούν την άλλη εβδομάδα, όπως:

Μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση από 24% στο 13%

Μετάταξη του ΦΠΑ τροφίμων από το 24% στο 13%.

Μειώνεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια, στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6%.

Κατανομή της 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Και από την επόμενη χρονιά

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα έως 20.000 ευρώ  και μείωση από 5% σε 2%  για εισοδήματα έως 30.000

Αύξηση κατά 50% του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων, μέτρο που αφορά τους επενδυτές

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στο 80%, έως 29 ετών στο 25%

Μείωση μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 11%

Φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών, μείωση του ΕΝΦΙΑ για νησιά έως 1.000 κατοίκων

Μειώνεται ο φόρος των συνεταιρισμών 10%

Απαλλαγή των τόκων στεγαστικών δανείων για τους δανειολήπτες

Μας λέτε ότι αυτά που εξαγγείλαμε είναι κόλπα, είναι δώρα. Είναι προεκλογικές παροχές. Τα ίδια λέγατε το Σεπτέμβρη, όταν εξήγγειλα όσα εξήγγειλα στη ΔΕΘ. Αλλά να το θυμίσω και να το ακούσει ξανά όχι ο κ. Μητσοτάκης, όσοι μας παρακολουθούν. Τα μέτρα στήριξης που θα ψηφίσουμε άμεσα στη Βουλή, είναι μόνιμα. Και είναι η απόδοση δικαιοσύνης για τους πολλούς.

 

Είναι η ανταμοιβή των θυσιών. Και θα έλεγα ότι είναι η αυγή της επόμενης ημέρας για την πατρίδα μας. Και το κυριότερο, προέκυψαν από συγκεκριμένο σχεδιασμό και ιεραρχήσεις. Δεν είναι μέτρα μέτρα που αυξάνουν το δημόσιο χρέος, που παράγουν ελλείμματα. Είναι το αποτέλεσμα των πλεονασμάτων. Το αποτέλεσμα των θυσιών και των κόπων μας που τώρα καρπωνόμαστε. Το αποτέλεσμα της σοβαρής μεθοδικής δουλειάς αλλά και των αρχών μας.

 

Προχωρούμε σε αυτήν την ελάφρυνση χωρίς αντάλλαγμα απολύσεις και περικοπές. Είναι προτεραιότητα μας ο τομέας των συντάξεων. Γιατί εκεί βασίστηκε ο πυρήνας της τιμωρητικής λιτότητας τα χρόνια των μνημονίων. Να λοιπόν που διαφέρουμε και διαφωνούμε. Εσείς κύριε Μητσοτάκη, κατά βάθος συμφωνείτε με αυτές τις περικοπές. Για αυτό και είπατε, σε συνέντευξή σας, ότι δεν γίνεται να επανέλθει η 13η σύνταξη, δε σας ξέφυγε, την αλήθεια σας είπατε.

 

Αυτό πιστεύετε, ότι είναι λαϊκισμός, πελατειακή παροχή και ότι είναι ανέφικτο. Τώρα τι θα κάνετε; Θα ‘ρθειτε να την ψηφίσετε; Ή μήπως το πρόβλημα σας τελικά είναι ότι είναι μισή η 13η σύνταξη; Γιατί μέχρι χθες ήταν λαϊκισμός παροχή πελατειακού κράτους. Τώρα προβληματίζεστε που είναι μισή; Δηλαδή που είναι μισός ο λαϊκισμός και δεν είναι ολόκληρος; Δε κρατάτε και τα προσχήματα… Εάν θεωρείτε ότι είναι παροχολογία, πηγαίνετε μία βόλτα τη μέρα που οι συνταξιούχοι θα λάβουν τη 13η σύνταξη στα ΑΤΜ, να τους τα πείτε αυτά. Να τους πείτε ότι είναι λαϊκισμός και παροχολογία.

 

Μου είπατε κ. Μητσοτάκη προχθές, ότι η κοινωνική μας πολιτική προβλέπει την κατάργηση του εκτρώματος Κατρούγκαλου και την εγκατάσταση ενός ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων. Και παραγνωρίζετε το γεγονός ότι ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων εφαρμόζεται σήμερα σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Εσείς που μιλάτε για ασφαλιστικό Πινοσέτ, δείξτε μου μια σοβαρή ευημερούσα Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν εφαρμόζεται ένα ασφαλιστικό τριών πυλώνων.

 

Επειδή κύριε Μητσοτάκη μάλλον εσείς δεν γνωρίζετε πολύ καλά τι συμβαίνει στη χώρα μας και στο ασφαλιστικό της, μάθετε λοιπόν ότι στη χώρα υπάρχει σύστημα τριών πυλώνων ήδη από το 2002. Όμως οι πολίτες δεν επιλέγουν τους δυο πυλώνες λόγω μειωμένου εισοδήματος.

 

Η διάφορα μας βρίσκεται στο ότι εσείς θέλετε να μετατρέψετε τμήμα του πρώτου πυλώνα – που είναι υποχρεωτικός – σε εθελοντικής συμμετοχής προκειμένου να κατευθύνετε πόρους στον ιδιωτική ασφάλιση. Αυτό είναι που δημιουργεί το δυσβάσταχτο κόστος των 55 δισ, όπως έχουμε καταγγείλει δημόσια και το οποίο αργά ή γρήγορα ή θα το πληρώσουν οι συνταξιούχοι με ραγδαίες μειώσεις στις συντάξεις τους ή το ελληνικό δημόσιο με άγνωστη κατάληξη.

 

Η μάλλον ίσως με όχι και τόσο άγνωστη, κατευθείαν στην αγκαλιά του Δ.Ν.Τ προκειμένου να ωφεληθεί η ιδιωτική ασφάλιση. Αυτή είναι η αλήθεια του σχεδίου σας που πρέπει να την εκθέτετε ολόκληρη στον λαό όταν μιλάτε. Και επαναλαμβάνω, τον χαρακτηρισμό ασφαλιστικό Πινοσέτ δεν τον κάναμε εμείς, ο βουλευτής σας τον είπε.

 

Στηρίξαμε τη δημόσια υγεία. Γιατί είχαμε όχι μόνο πολιτική αλλά και ηθική υποχρέωση.

 

Με συστηματική δουλειά και έργο. Την πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, τις 19.000 προσλήψεις, την ίδρυση των ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα

Αντιμετωπίσαμε το εθνικό ζήτημα της ανεργίας που έπνιξε κυρίως τη νέα γενιά.

Με τη δραστική μείωση της ανεργίας κατά 9%, με πάνω από 380.000 νέες θέσεις εργασίας.

Στηρίξαμε τη νέα γενιά, το μέλλον αυτού του τόπου.

Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό για τους νέους κατά 27%,

προχωρήσαμε στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για νέες προσλήψεις εργαζομένων μέχρι 25 ετών φέτος και 100% από του χρόνου,

επενδύσαμε στις δυνατότητες του νέου επιστημονικού μας δυναμικού,

αυξήσαμε τους πόρους για την έρευνα πάνω από 1% του ΑΕΠ, πάνω από 2 δις.

Επενδύσαμε πάνω από 500 εκατομμύρια σε νέα ερευνητικά κέντρα και προγράμματα στήριξης της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Στηρίξαμε τον αγροτικό κόσμο. Ελαφρύναμε το φορολογικό βάρος για πάνω από το 90% των αγροτών που έχει εισόδημα ως 20.000 ευρώ το χρόνο, υλοποιήσαμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12%, καταργήσαμε το φόρο επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και από του χρόνου μειώνουμε το φόρο των συνεταιρισμούς κατά 10%

Ελαφρύναμε τα βάρη στους ελεύθερους επαγγελματίες που σήκωσαν μεγάλο φορτίο. Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, ως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%, προβλέψαμε την υπαγωγή και επιχειρήσεων στη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία. Αλλά και την υγιή επιχειρηματικότητα στηρίξαμε. Γιατί η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας δεν είναι ενίσχυση των ελίτ αλλά της ανάπτυξης και άρα της δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους πολλούς.

Δώσαμε κίνητρα, λοιπόν, στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα που επί των ημερών σας είχαμε τη πιο μαύρη μαυρίλα σε επενδύσεις. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημειώνουν ιστορικά ρεκόρ, με 3,6 δις το 2018 και ακόμα πιο ψηλά θα φτάσουν το 2019. Ενώ οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων μειώνονται από φέτος μέχρι το 2022 κατά 4 μονάδες αθροιστικά. Στηρίξαμε επίσης τους νησιώτες μας με τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώσαμε, για  φοροαπαλλαγές και μείωση του ΕΝΦΙΑ και φυσικά με τη μεγάλη καινοτομία του μεταφορικού ισοδυνάμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH ανισότητα υπονομεύει την ανάπτυξη
Επόμενο άρθροΚουτσούμπας: Δημιουργία τεχνητής πόλωσης