«Έφυγε» σε ηλικία 96 ετών

 

Πέθανε χθες Δευτέρα σε ηλικία 96 ετών ο Αμερικανός Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν, ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), ένας ένθερμος υποστηρικτής της ελευθερίας της έκφρασης και των αντιφρονούντων, όπως ανακοίνωσαν οι New York Times.

 

Η εφημερίδα επιβεβαίωσε τον θάνατό του, σε ένα νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, από έναν από τους τρεις γιους του.

 

Ο Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν εκτός από ιδρυτής του HRW ήταν και εκδότης. Ως επικεφαλής του εκδοτικού οίκου Random House εξέδωσε μεταξύ άλλων βιβλία Αμερικανών συγγραφέων, όπως η Τόνι Μορισον, ο Γκορ Βιντάλ και ο δρ Σέους, αλλά και Σοβιετικών αντιφρονούντων όπως ο Αντρέι Ζαχάροφ και Έλενα Μπόνερ, όπως και του Τσέχου Βάτσλαβ Χάβελ.

 

Από το 1966 ως το 1990, οπότε και ήταν επικεφαλής του Random House, θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους εκδότες βιβλίων γενικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τους New York Times.

 

Το 2009 ο Μπέρνσταϊν, που ήταν Εβραίος, κατηγόρησε το HRW, το οποίο ίδρυσε το 1978, ότι μεροληπτεί εις βάρος του Ισραήλ.

 

Κατηγόρησε τη ΜΚΟ ότι καταδικάζει «πολύ περισσότερο» τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ από ό,τι στις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου κυβερνούν «απολυταρχικά καθεστώτα με καταστροφικό απολογισμό σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

 

«Όταν αποσύρθηκα το 1998, το HRW ήταν ενεργό σε 70 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν κλειστές κοινωνίες», είχε γράψει τότε στους New York Times. «Από τότε ολοένα και πιο συχνά η οργάνωση απορρίπτει τη σημαντική διαφορά μεταξύ κλειστής και ανοικτής κοινωνίας», κατήγγειλε.

 

Τις επικρίσεις αυτές είχε απορρίψει το HRW.

 

«Ο Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν ήταν ένας άνδρας με πραγματικές αξίες», έγραψε στο Twitter ο Σεθ Μάντελ διευθυντής σύνταξης του Washington Examiner.

 

Εξάλλου τα πανεπιστήμια Γιέιλ και της Νέας Υόρκης προσφέρουν υποτροφίες με το όνομα του Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν σε όσους επιθυμούν να κάνουν έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Το 2011 σε ηλικία 88 ετών ο Μπέρνσταϊν ίδρυσε μια νέα οργάνωση με το όνομα Advancing Human Rights, της οποίας ήταν πρόεδρος.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚινηματογραφική απόδραση κρατουμένων από τις φυλακές Αυλώνα
Επόμενο άρθροΣήμερα οι συντάξεις ΟΑΕΕ και ΟΓΑ