Με χαμηλή ζήτηση και πτώση της τιμής ξεκίνησε η σεζόν για το κεράσι στην Πέλλα. Προβλήματα όμως, στην εμπορία αντιμετώπισε και το σπαράγγι.

Ειδικότερα, με την έναρξη της συγκομιδής κερασιού επικρατεί ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών, καθώς η είσοδος του προϊόντος στην αγορά δεν συνοδεύτηκε με το αναμενόμενο ύψος τιμών για τους παραγωγούς.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, η χρονιά ξεκίνησε με χαμηλή ζήτηση που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Το παραπάνω θέμα απασχόλησε την συνάντηση του βουλευτή Πέλλας της ΝΔ κ. Διονύση Σταμενίτη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας, με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης να δοκιμάζουν τις αντοχές των παραγωγών (αύξηση κόστους παραγωγής), η εν λόγω εξέλιξη που εν πολλοίς οφείλεται στην γεωπολιτική κρίση και στη διατάραξη των ισορροπιών, που προκαλεί στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, έχει δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους παραγωγούς, οι οποίοι σταδιακά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταμενίτης ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διερεύνηση της κατάστασης και εν συνεχεία, εφόσον διαπιστωθεί το πρόβλημα, να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης. Σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενίσχυσης μέσω Προγράμματος Ευρωπαϊκού ΚΟΕ για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών, θέμα που αποτέλεσε άλλωστε και αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας.

Επιπρόσθετα, θίχτηκε και το θέμα των ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, χαλάζι) της προηγούμενης περιόδου, ζήτημα για το οποίο όπως συμφωνήθηκε και με τον υπουργό θα το εξετάσουν με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ τις επόμενες ημέρες.

Το σπαράγγι

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι παρόμοιο πρόβλημα διάθεσης προϊόντος και χαμηλής τιμής αντιμετώπισαν και οι καλλιεργητές σπαραγγιού, γεγονός που αποδεικνύει ότι η φετινή χρονιά διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες, δημιουργώντας έντονα προβλήματα στους παραγωγούς. Και για αυτήν την περίπτωση ζητήθηκε η εξέταση και η αντιμετώπιση της.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔιευκρινίσεις Παναγιωτόπουλου για τα συστήματα παρεμβολών στις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού
Επόμενο άρθροΛαμία: Θρίλερ με πτώμα γυναίκας – Ήταν νεκρή μέσα στο σπίτι της εδώ και δύο μήνες