Μια ομάδα πιστωτών απαιτεί την καταβολή $1,5 δισ. από τη Βενεζουέλα για ομόλογο που ωριμάζει το 2034, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ο δικηγόρος τους.

 

Η κυβέρνηση του προέδρου Νίκολας Μαδούρο και οι κρατικές εταιρείες της Βενεζουέλας χρωστούν περίπου $8 δισ. σε απλήρωτους τόκους και κεφάλαια μετά την αθέτηση πληρωμών σε ομόλογα την περασμένη χρονιά.

 

Πέντε επενδυτικά funds έχουν ζητήσει να πληρώσει η Βενεζουέλα το κεφάλαιο και τους τόκους σε ομόλογα που ωριμάζει το 2034, ανέφερε ο Μαρκ Στάνσιλ της δικηγορικής εταιρείας Robbins Russell.

 

H κίνηση αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια δυνητική νομική διαμάχη ανάμεσα στους πιστωτές και τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, παρόμοια με αυτήν της Αργεντινής πριν από μια δεκαετία.

 

«Δυστυχώς, η χώρα σταμάτησε να πληρώνει τα ομόλογα αυτά και βρίσκεται σε χρεοκοπία» έγραψε σε email προς το Reuters ο κ. Στάνσιλ. «Οι πελάτες μου έχουν συνεπώς ασκήσει τα συμβατικά τους δικαιώματα για προστασία των συμφερόντων αυτών – και αυτών των επενδυτών – εν όψει της αδυναμίας της χώρας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑντιπαράθεση Κίνας – ΗΠΑ στο φόρουμ του ΠΟΕ
Επόμενο άρθροΗ Πόρτο “πρωταθλήτρια” σε έσοδα μέχρι στιγμής