Με 153 ψήφους κυρώθηκε, όπως αναμενόταν, το πρωτόκολλο ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ από το ελληνικό κοινοβούλιο, κατά την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Υπέρ του πρωτοκόλλου ψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Δανέλλης, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι. Το πρωτόκολλο καταψήφισαν 140 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ παρών ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός.

 

Υπενθυμίζεται ότι μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ  από τα κράτη-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας, την Τετάρτη, η χώρα θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας ως παρατηρητής, μέχρι την επικύρωση του πρωτοκόλλου από όλες τις συμμαχικές χώρες.

 

Σημειώνεται ότι η κύρωση του πρωτοκόλλου από το ελληνικό κοινοβούλιο αποτελούσε προαπαιτούμενο για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και να αλλάξει επισήμως η ονομασία της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ονομασία με την οποία θα γίνει η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠαραιτήθηκε και από βουλευτής ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος
Επόμενο άρθροΕκλογές στο τέλος της τετραετίας