Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου.

Σκοπός της είναι να δώσει έμφαση στη διαπίστωση ότι μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης, και ότι επίσης μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Αποτελεί, δε, μοναδική πρωτοβουλία βάσει της οποίας όλος ο κόσμος μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις του για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας του καρκίνου.

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου) από την Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου UICC. Το σύνθημα #IAmAndIWill#, ΕίμαιΚαιΘαΚάνω καλεί την παγκόσμια ογκολογική κοινότητα, αλλά και όλη την κοινωνία, σε μία ατομική και ταυτόχρονα συλλογική δέσμευση για ανάληψη δράσης και παρέμβαση με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τον έλεγχο του καρκίνου.

Ταυτόχρονα σήμερα θα ανακοινωθεί το «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο», το οποίο σε συνδυασμό με την πολιτική έρευνας και τεχνολογίας «Αποστολή Καρκίνος», θα αποτελέσουν τους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η στρατηγική αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επίσημη συμμετοχή των εκπροσώπων των ογκολογικών ασθενών ως ισότιμων εταίρων.

Κ. Μητσοτάκης: Η πρόληψη είναι ο μεγάλος εχθρός του καρκίνου

Μήνυμα για την αξία της πρόληψης και την ανάγκη βελτίωσης του τομέα στη χώρα μας στέλνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η σκέψη μας πηγαίνει σε όλους τους συμπολίτες μας και στις οικογένειές τους που έδωσαν και δίνουν αυτή τη μάχη. Μάχη που είναι πάντα δύσκολη, αλλά πολλές φορές και νικηφόρα. Το έχω βιώσει λόγω του αγώνα της μητέρας μου. Ο καρκίνος έχει έναν μεγάλο εχθρό: Την πρόληψη. Τομέας τον οποίο η χώρα μας έχει, δυστυχώς, φτωχές επιδόσεις. Παρόλο που η έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση σώζει ζωές. Η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά έχουμε βάλει την πρόληψη σε πρώτη προτεραιότητα».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο πρωθυπουργός στην επιτυχημένη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, επισημαίνοντας πως «αποδεικνύει ότι η κοινωνία μπορεί να κινητοποιηθεί σε θέματα υγείας και ότι αναγνωρίζει πια τους κινδύνους του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος για τη δημόσια υγεία».

Καταλήγοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει: «Πριν από την πρόληψη έρχεται η πρόνοια, με συστηματική άθληση και σωστή διατροφή, με λίγο αλκοόλ και καθόλου κάπνισμα. Προνοούμε για τη δική μας ευεξία και δίνουμε το καλό παράδειγμα σε όλους. Η καλή υγεία είναι ατομικό κέρδος και συλλογικό όφελος».

Μια συμβολική χειρονομία της ΕΡΤ

Μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά ιατρικά δεδομένα πρακτική, αποτέλεσμα μιας ιδέας που είχε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Καρκίνο (4 Φεβρουαρίου). Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που θα υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία θα μπορούν, αν το επιθυμούν, να ακούν στο χρόνο της θεραπείας τους κορυφαία έργα που έχουν μεταδοθεί από το «Θέατρο της Τετάρτης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η ΕΡΤ διέθεσε βέβαια με μεγάλη χαρά γι’ αυτό το σκοπό από το Αρχείο της 44 τεκμήρια της ιστορικής ραδιοφωνικής εκπομπής, που αποτελούν τη μεταφορά κορυφαίων αρχαιοελληνικών τραγωδιών, κλασικού θεάτρου, αλλά και σημαντικών έργων της νεότερης ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά στο Πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», με στόχο την εξάπλωσή του και σε άλλες κλινικές στην Αθήνα και την Περιφέρεια.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΒουλή: Αντιπαράθεση Τζανακόπουλου-Μηταράκη για τα επεισόδια στην Λέσβο (video)
Επόμενο άρθροΤα πρώτα υδροπλάνα ίσως και μέσα στο καλοκαίρι