Σε μια κίνηση εξευμενισμού της διεθνούς κοινότητας το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού υπέγραψε πρωτόκολλο στο οποίο αναφέρεται πως η Αγία Σοφία θα παραμείνει μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, παρά τη μετατροπή της σε τζαμί. Πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ουνέσκο αναλαμβάνει η Ελλάδα, με τον Νίκο Δένδια να κατηγορεί την Τουρκία για νεο-οθωμανισμό.

Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και της ευρύτερης προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι: «Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης τη βαθιά ανησυχία του για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων».

Με διαρκείς εργασίες που παρεμβαίνουν στη μνημειακή φυσιογνωμία της Αγίας Σοφίας, η Τουρκία επιχειρεί να τα έχει όλα έτοιμα για τις 24 Ιουλίου, ημέρα της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής.

Μάλιστα αποφασίστηκε η απομάκρυνση Χριστιανικών αντικειμένων από εσωτερικούς χώρους της Αγίας Σοφίας, όπως οι εικόνες. Νωρίτερα ανακοινώθηκε και η δημιουργία νέου μουσείο, όπου θα εκτίθενται οι Βυζαντινοί θησαυροί, ανάμεσα σε μουσουλμανικά εκθέματα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι: «Εκεί θα αρχίσουμε να εκθέτουμε συλλογές, εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα που ανήκουν στον κατάλογο απογραφής του υπουργείου μας και τα οποία ανέρχονται σε 1359».

Ο Νίκος Δένδιας θα έχει σύσκεψη με την υπουργό πολιτισμού ώστε να διαμορφωθεί πλαίσιο πρωτοβουλιών για το θέμα της Αγίας Σοφίας. Ο υπουργός μάλιστα έστειλε νέο μήνυμα στην Άγκυρα, δηλώνοντας στην τηλεόραση του Άλφα: «Επιδιώκει να κυριαρχήσει σε κεντρική και ανατολική Μεσόγειο ,αγνοώντας τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί απολύτως τα δικαιώματα της».

Οι τουρκικές προθέσεις για την Αγία Σοφία έχουν γίνει το αντικείμενο προπαγάνδας από τον Ταγίπ Ερντογάν που συγκρίνει την εποχή της πτώσης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας με τις σημερινές μέρες, λέγοντας ότι: «Για να κατανοήσουμε την 15η Ιουλίου, πρέπει να κατανοούμε το νόημα της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, την οποία θυμίζουμε για άλλη μια φορά με αφορμή το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για προσευχή».

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, οι κόκκινες γραμμές είναι σαφείς, θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να το πετύχουμε», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, δήλωσε: «Έχουμε μιλήσει πολύ καθαρά, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά για την αποσταθεροποιητική φύση ορισμένων ενεργειών της Τουρκίας και ιδιαίτερα του προκλητικού μνημονίου που υπέγραψε με τη Λιβύη».

Επιστολή προς την UNESCO απέστειλε η Ιερά Σύνοδος στην οποία τονίζεται ότι η Αγία Σοφία από μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς μετατρέπεται σε σύμβολο κατάκτησης.

Η Ευρώπη καταδικάζει την απόφαση για την Αγία Σοφία και ταυτόχρονα παρατηρεί την πορεία εκτροχιασμού της Τουρκίας.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι θεσμοί θα εξετάσουν όλες τις επιλογές για να απαντήσουν δυναμικά αν η Τουρκία δεν αλλάξει την συμπεριφορά της και παραμείνει σε πορεία σύγκρουσης και τριβής».

«Είχαμε ζητήσει από την ΝΔ να προχωρήσει η ενεργοποίηση των κυρώσεων της Τουρκίας από την ΕΕ. Το έκανε με 8 μήνες καθυστέρηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Άλφα.

Σε ένα ταξίδι «αστραπή» στο Ισραήλ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε με τον ομόλογό του με τον οποίο συζήτησαν εκτενώς τα ζητήματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Ο στρατηγός μάλιστα εξέπεμψε ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.

«Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας σε καθημερινή βάση και δρουν και αντιδρούν όπου και όποτε απαιτείται. Εκπέμπουμε λοιπόν ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής και ισχύος σε όποιον αμφισβητήσει την κυριαρχία μας και δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή και την Αν. Μεσόγειο», δήλωσε ο Κ. Φλώρος.

Εθνική γραμμή απέναντι στην Τουρκία ζητά το ΚΙΝΑΛ, με τον εκπρόσωπό του Παύλο Χρηστίδη να δηλώνει στο MEGA: «Χρειάζεται σθεναρή αντίδραση απέναντι στην Τουρκία με εθνικό πρόσημο και εθνική γραμμή. Είναι αναγκαία η έντονη ενεργητική διπλωματία σε διεθνές επίπεδο»

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο Κανάλι 1 Πειραιά, ανέφερε ότι: «Μέσα από τις μυστικές, που προετοιμάζουν τις φανερές διαπραγματεύσεις νομιμοποιούνται -και αυτή είναι η ουσία- τα τετελεσμένα της τούρκικης επιθετικότητας», ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στο OPEN σχολίασε: «Όταν ο Τούρκος μου λέει ότι θέλω ΑΟΖ, θέλω φυσικό αέριο, θέλω πετρέλαιο, νομιμοποιώ τη διεκδίκησή του εφόσον κάτσω στο τραπέζι, αυτό είναι το λάθος που κάνει η Ελληνική εξωτερική πολιτική».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤο τμήμα Εσόδων της Δ.Ο.Υ. Κοζάνης στόχευε ο δράστης της επίθεσης με τσεκούρι – Δύο τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση
Επόμενο άρθροΑνακοίνωσε τον Αθηναίου το Περιστέρι