Έχετε διαπιστώσει ότι δεν μπορείτε να επικεντρωθείτε σε οποιαδήποτε εργασία για περισσότερο από 10 λεπτά; Με όλα αυτά τα μηνύματα που ξεπηδούν στα εισερχόμενα σας ή τα μηνύματα Viber που αναβοσβήνουν στο τηλέφωνό σας, δεν είναι περίεργο ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να συγκεντρωθούμε με όλες αυτό το ψηφιακό “spamming” γύρω μας.

Κανείς δε μένει ανεπηρέαστος στην εποχή της υπερπληροφόρησης, των smart phones και των social media. Σύμφωνα με έρευνα της YouGov πέρυσι, το 75% των Βρετανών εργαζομένων ελέγχουν τα τηλέφωνά τους ενώ εργάζονται. Αλλά ακόμα και στο σπίτι δύσκολα αποχωριζόμαστε τα τηλέφωνά μας, με το 55% των ερωτηθέντων να λένε ότι δεν μπορούν να βγάλουν το δείπνο χωρίς να ελέγξουν τα “έξυπνα” τηλέφωνά τους.

 

“Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε τον χρόνο μας απαντώντας σε emails, κοιτώντας γραπτά μηνύματα, ψάχνοντας στα social media κ.α. Αλλά αντί να κάνουμε πολλά, κάποιες φορές δυσκολευόμαστε ακόμα και να ολοκληρώσουμε μια δουλειά κι αποτυγχάνουμε να επιτύχουμε τον στόχο της ημέρας. Μετά πηγαίνουμε σπίτι κι ακόμα και εκεί βρίσκουμε δύσκολο να ‘απενεργοποιηθούμε’ και να διαβάσουμε ένα βιβλίο ή να δούμε τηλεόραση χωρίς να σηκώσουμε τα smartphones μας. Για πολύπλοκες δουλειές, πρέπει να μπούμε σε ροή και να μείνουμε συγκεντρωμένοι”, αναφέρει η η καθηγήτρια Μπάρμπαρα Σαχακιάν, του Τμήματος Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου του Cambridge.

Να όμως που οι ίδιες συσκευές που ευθύνονται για την “αφηρημάδα” μας και την αδυναμία μας συγκέντρωσης σε απαιτητικές εργασίες, μπορούν επίσης να αποτελέσουν το “κλειδί” για την αντιστροφή αυτής της τάσης. Μια ομάδα από το Ινστιτούτου Συμπεριφορικής και Κλινικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Cambridge δημιούργησε μια νέα εφαρμογή που ονομάζεται “Decoder” (αποκωδικοποιητής), σε συνεργασία με την εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών Tom Piercy, η οποία θέλει να βοηθήσει τους χρήστες να βελτιώσουν την προσοχή και τη συγκέντρωσή τους

 

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Behavioural Neuroscience, η Σαχακιάν και ο Dr Τζορτζ Σάβουλιτς επιδεικνύουν πως το να παίζει κανείς Decoder στο iPad για οκτώ ώρες τον μήνα βελτιώνει τη συγκέντρωση και την προσοχή. Η προσοχή αυτού του είδους ενεργοποιεί το λεγόμενο μετωπιαίο-βρεγματικό δίκτυο στον εγκέφαλο.

 

Κατά τη διάρκεια των δοκιμων, 75 υγιείς ενήλικες διαιρέθηκαν σε τρεις ομάδες: μία ομάδα έπαιξε Decoder, μία άλλη ομάδα έπαιξε μπίνγκο και η τρίτη δεν έλαβε κανένα παιχνίδι. Οι δύο πρώτες ομάδες προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε οκτώ ώρες μιας συνεδρίας για ένα μήνα κατά τη διάρκεια του οποίου έπαιζαν είτε Decoder ή Bingo υπό επίβλεψη.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ενήλικες που έπαιξαν Decoder παρουσίασαν βελτίωση στην προσοχή σε σύγκριση με εκείνους που έπαιξαν μπίνγκο και την ομάδα που δεν έπαιξε κανένα παιχνίδι. Μάλιστα, η διαφορά ήταν ιδιαίτερα σημαντική και ουσιώδης, καθώς ήταν συγκρίσιμη με αυτή που παρατηρείται σε περιπτώσεις χρήσης διεγερτικών ουσιών.

 

«Πολλοί μου λένε πως έχουν πρόβλημα στο να επικεντρώνουν την προσοχή τους. Το Decoder θα έπρεπε να τους βοηθήσει να βελτιώνουν τις δυνατότητές τους σε αυτό το κομμάτι. Πέραν των υγιών ανθρώπων, ελπίζουμε ότι το παιχνίδι θα είναι επωφελές για ασθενείς που έχουν προβλήματα προσοχής, περιλαμβανομένων ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικά τραύματα» λέει η Σαχακιάν.

 

Τέλος, ο Σάβουλιτς σημειώνει πως «πολλές εφαρμογές εκπαίδευσης εγκεφάλου στην αγορά δεν υποστηρίζονται από εκτενή επιστημονικά στοιχεία. Το evidence-based παιχνίδι μας αναπτύσσεται διαδραστικά κι ο developer του, Τομ Πίρσι, διασφαλίζει πως είναι απορροφητικό και διασκεδαστικό. Το επίπεδο δυσκολίας αντιστοιχεί στον κάθε παίκτη και οι συμμετέχοντες διασκεδάζουν την πρόκληση» εξηγεί.

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροYπόκλιση των ΜΜΕ στο θρίαμβο Τσιτσιπά
Επόμενο άρθροAπό του χρόνου στην «πρίζα» το Χρηματιστήριο Ενέργειας