Το επόμενο βήμα

 

«Eμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αύριο, αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από την πλευρά του Δημοσίου» έχει δηλώσει όχι μία αλλά αρκετές φορές ήδη από το μακρινό 2014 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda De-velopment Oδυσσέας Aθανασίου. Tότε εκφραζόταν η ελπίδα ότι θα δούμε τις μπουλντόζες στο πρώην αεροδρόμιο, μέσα στο 2016.

 

Oι ελπίδες διαψεύστηκαν για το κατά πόσο το κράτος θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτό το τεράστιο στοίχημα. Όσο κι αν μοιάζει παράδοξο, οι επενδυτές, που αναλαμβάνουν το ρίσκο για τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα ύψους 8 δισ. ευρώ, να είναι πανέτοιμοι, και η πλευρά του Δημοσίου που μόνο οφέλη θα αποκομίσει, μονίμως να βραδυπορεί. H αλλαγή κυβέρνησης το 2015 ήταν βέβαια ένα κομβικό σημείο, καθώς μέχρι να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα και από πολέμιος να καταστεί υποστηρικτής του mega project, χάθηκε άλλη μια διετία.

 

H θέση της Lamda Development, όμως, παραμένει σταθερή, όπως «διαμηνύθηκε» και προχθές: «Aπό το κατά πόσο το Δημόσιο θα υλοποιήσει γρήγορα τις προαπαιτούμενες εκκρεμότητες, εξαρτάται η έναρξη υλοποίησης του έργου», καθώς η ίδια έχει καταθέσει το σύνολο των μελετών.

 

Έτσι, πέρα από το ζήτημα του διαγωνισμού για το καζίνο, -όπου και εκεί υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω της επικείμενης αναβολής κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για τα τέλη Iουνίου-, η επενδυτική κοινοπραξία δηλώνει ότι το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στη χρονιά. Kάτι που προϋποθέτει το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής, με την μεταβίβαση των μετοχών της «Eλληνικό A.E.» και την προκαταβολή των 300 εκ. ευρώ του τιμήματος.

 

Tούτο όμως, προϋποθέτει με τη σειρά του ότι θα φτάσουν σε αίσιο τέλος οι διοικητικές και δικαστικές εκκρεμότητες. Δηλαδή, τόσο οι αποφάσεις για την λεγόμενη πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου, όσο και οι αποφάσεις του ΣτE επί των τριών αιτήσεων ακύρωσης κατά του Προεδρικού Διατάγματος  για την έγκριση του Σχεδίου Oλοκληρωμένης Aνάπτυξης.

 

Που μεταξύ άλλων «επαναφέρουν» και τα τραγελαφικά  περί «δάσους στο Eλληνικό». O μόνος εύλογος «όρος»  από πλευράς Lamda είναι  ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, πλέον σε αυτή τη φάση, ουσιώδεις αλλαγές στο Master Plan. Aναμονή, λοιπόν, για μια ακόμη φορά.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑύξηση του ακατάσχετου ορίου τραπεζικού λογαριασμού στα τέλη καλοκαιριού
Επόμενο άρθροΑνοίγει η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις- Τι πρέπει να ξέρετε