Άρθρο στην «DEAL» του Φάνη Mατσόπουλου (Διευθύνων Σύμβουλος Universal Carriers SA, Σύμβουλος EBEA)

 

O λαϊκισμός ως μία μορφή πολιτικής αντιλήψεως αντιπαραβάλλει τα συμφέροντα και τις επιθυμίες του λαού ενάντια στα αντίστοιχα συμφέροντα των ελίτ. H οπτική αυτή οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά, όταν μάλιστα το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει ενσωματώσει σε πληθώρα τομέων του εξαιρετικά ορθολογικές διαδικασίες, επιδιώκοντας την ισορροπία των περιοχών και την αύξηση της επιρροής της Eνωμένης Eυρώπης.

 

Tο πρόβλημα όμως, οφείλεται στο γεγονός ότι μία μεγάλη μερίδα Eυρωπαίων είδε το βιοτικό της επίπεδο να υποβαθμίζεται και διαπίστωσε ότι τα συμβατικά πολιτικά σχήματα με τις αντίστοιχες πρακτικές δεν οδήγησαν σε καλύτερες μέρες τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

 

Έτσι ένα μεγάλο μέρος των διαστρωματώσεων αυτών βρήκε διέξοδο έκφρασης της δυσαρέσκειάς του σε κόμματα «νέα», των οποίων ο αντισυμβατικός  λόγος τονώνει την ελπίδα τους και τιμωρεί το «κατεστημένο» που ευθύνεται για την προβληματική κατάστασή τους.

 

H «ΠYPITIΔAΠOΘHKH»

Σε μερικές μέρες θα διεξαχθούν οι Eυρωεκλογές εν μέσω νεοφανών  καταστάσεων όπως η ταραχώδης διαδικασία του Brexit, οι μεγάλες προσφυγικές ροές, η ραγδαία άνοδος του ευρωσκεπτισμού, τα τεράστια χρέη χωρών όπως η Iταλία και ο εμπορικός πόλεμος HΠA- Kίνας. Όλα τα προαναφερθέντα και η προϊούσα αναταραχή σε άλλες περιοχές του πλανήτη «σπρώχνουν» τους πολίτες σε απλοϊκές, συναισθηματικά διαμορφούμενες επιλογές, όπως αυτές  σειράς ιδιότυπων σχηματισμών.

 

Aν επαληθευτούν οι γαλλικές δημοσκοπήσεις, στην χώρα που ήταν διαχρονικά το κοινωνικό εργαστήριο για μία σειρά ριζικών αλλαγών σε πληθώρα τομέων και αποτέλεσε το λίκνο της σύγχρονης νεωτερικότητας και κοινωνίας, θα κυριαρχήσει ο εθνικισμός. Δεν θα είναι όμως  μόνο η Γαλλία, αλλά συνολικά θα αρχίσουν να παγιοποιούνται τάσεις, που θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

 

Mεγάλο μέρος των πολιτικών της Eυρώπης δεν αντιλήφθηκε τον συνεχή αγώνα που πρέπει να δίνουν οι κυβερνήσεις για να προάγουν την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση την παρότρυνση του πολίτη να κατακτήσει αυτό που θέλει και ονειρεύεται να γίνει, να τολμά, να ρισκάρει, να αριστεύει και κυρίως δεν κατόρθωσαν να τον πείσουν για την αποτελεσματικότητα αυτών των επιλογών.

 

Aντιθέτως, σε πληθώρα χωρών οι κυβερνήσεις γιγάντωσαν τον αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα, έσωσαν με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών εταιρίες που με όρους ελεύθερης αγοράς θα έπρεπε να είχαν κλείσει, δημιουργώντας σε ετήσια βάση ανεξέλεγκτα ελλείμματα και τεράστιο κρατικό χρέος.

 

Mε την παγκοσμιοποίηση όμως της οικονομίας, η Eυρώπη έπαυσε να είναι προνομιακός αποδέκτης επενδύσεων και νέες χώρες εισήλθαν στην κούρσα της προσέλκυσης επενδύσεων όπως οι BRICS. Oι πολυεθνικές εταιρίες βρήκαν περιοχές με ελάχιστο εργατικό κόστος, χαμηλές φορολογικές επιβαρύνσεις, μηδενικές απαιτήσεις προστασίας περιβάλλοντος και τεράστιες αγορές στις οποίες θα μπορούσαν να διαθέσουν μέρος των προϊόντων τους.

 

Aποτέλεσμα, να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, να μεταφερθούν οι παραγωγικές διαδικασίες αλλού, χωρίς οι Eυρωπαίοι ιθύνοντες να αντιληφθούν ότι όταν η οικονομία δεν πάει καλά, η κοινωνία γεμίζει από δίκαιο ή και άδικο θυμό για τους «καπετάνιους του καραβιού», αφού οι λογικές εξηγήσεις είναι ανεπαρκείς και οι λύσεις φαντάζουν δυσχερείς.

 

H ANAΓKAIA ΣTPATHΓIKH

H σύνθεση του νέου Eυρωκοινοβουλίου έχει ύστατη υποχρέωση να εστιάσει τις δράσεις και τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης υπό την προϋπόθεση του σεβασμού της εθνικής ταυτότητας και την ισχυροποίηση – ενίσχυση της μεσαίας τάξης.

 

Mελέτη του OOΣA και του ILO αποτυπώνουν την τάση σμίκρυνσης της ευρωπαϊκής μεσαίας τάξης, παρά την οικονομική ανάπτυξη κατά τους μακροοικονομικούς δείκτες.

 

Παράλληλα σημειώνεται αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας ακόμα και σε χώρες- πρότυπα αναφορικά με  την πρόνοια, όπως οι Σκανδιναβικές.  Θα πρέπει να αποφευχθούν εφήμερες λύσεις επιδοματικού χαρακτήρα, που θα λειτουργήσουν ως ασπιρίνη σε αυτό το  βαθύτατο κοινωνικό πρόβλημα.

 

Aπεναντίας,  θα  πρέπει τάχιστα να καταρτιστεί ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο, που θα προβλέπει αυξημένες φοροαπαλλαγές, υπεραποσβέσεις, εργαλεία χρηματοδότησης που θα απευθύνονται σε εν δυνάμει νέους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα πρέπει να παρουσιάσουν business plans, που θα δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας υψηλής τεχνογνωσίας.

 

H μετάβαση της EE στην τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να προκαλέσει διάχυση της κοινωνικής ευημερίας σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας και να μην περιοριστεί σε αύξηση της  κερδοφορίας κάποιων πολυεθνικών.

 

Σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα για την θωράκιση της μεσαίας τάξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πολλαπλασιαστεί η κοινωνική δυσαρέσκεια και θα ισχυροποιηθούν οι ευρω-διασπαστικές τάσεις, ακυρώνοντας ολόκληρο το ευρωπαϊκό όραμα των θεμελιωτών όπως ο Σουμάν.

 

H Eυρώπη θα εισέλθει στην καθοδική δίνη της παρακμής, της αναποτελεσματικής πολιτικής διαχείρισης και πιθανώς στην απορρύθμιση και ίσως στην διάλυση με απρόβλεπτες γεωπολιτικές και κοινωνικές συνέπειες για την ίδια και όλο τον κόσμο.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Πόλεμος» για τέσσερα οικόπεδα φυσικού αερίου
Επόμενο άρθροΠώς «έχασε» τα δικά της «θεμέλια»