Στη σημερινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας και στην επαναλειτουργία των σχολείων.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός, τη στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει κάμψη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 65 ετών, ενώ η επιδημιολογική εικόνα των μεγάλων αστικών κέντρων είναι σταθερή.

«Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, είναι συμπολίτες μας που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν», ανέφερε και πρόσθεσε ότι 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι.

 Άνοιγμα των σχολείων

«Όπως είπε οι ειδικοί μελετούν τις διαδικασίες για να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία διά ζώσης. Την περσινή χρονιά οι ειδικοί αναγκάστηκαν να κλείσουν τμήματα ή σχολεία.

Σήμερα η φιλοσοφία είναι ριζικά διαφορετική, ανέφερε. Ο εμβολιασμός θωρακίζει τη διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων, ενώ και τα self test βοηθούν στη μείωση της διασποράς του ιού στο σχολείο και στην κοινότητα».

Φέτος το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω κρούσματος. Επιλέγεται η ιχνηλάτιση ώστε να ελεγχθεί η διασπορά στο σχολικό περιβάλλον.

Το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων προβλέπει τη διενέργεια self test σε όσους είναι ανεμβολίαστοι στη σχολική μονάδα, κάτι που θα επιτρέψει την ασφαλή επαναλειτουργία.

Η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στους μαθητές, που δεν πρέπει να μας ανησυχεί καθώς θα διενεργούνται πολλά self test.

Η ίδια επέμεινε ότι η μέθοδος της ιχνηλάτισης μέσω self test, θα είναι ιδιαίτερα βοηθητική στο να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια, καθώς τα θετικά κρούσματα θα απομονώνονται.

Self test και μέτρα αποστασιοποίησης

Προφανώς τα μέτρα αποστασιοποίησης και προστασίας θα εξακολουθούν να ισχύουν.

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία η χρήση της μάσκας σε συνδυασμό με συχνό διαγνωστικό έλεγχο οδηγεί σε μείωση της διασποράς και ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των εφήβων. Όπως είπε 1 στα 4 παιδιά λυκείου έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ στα παιδιά του γυμνασίου το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάνει στο 13%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕργασία παιδιών από δομές ανηλίκων στα ξενοδοχεία – Για αποϊδρυματοποίηση μιλάει η Δ. Μιχαηλίδου – Μοντέλο Φρειδερίκης καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Επόμενο άρθροΗ Ουλμ αντί της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο 3ο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»