Νέα επένδυση 200 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο με 4 νέες γραμμές παραγωγής ανακοίνωσε η Philip Morris International (PMI), αναβαθμίζοντας περαιτέρω την εξαγωγική δραστηριότητά της εταιρείας, αλλά και τη θέση της Ελλάδας στον τομέα των τεχνολογικών εξελίξεων.

Ο νέος γύρος επενδύσεων, που έρχεται να προστεθεί στους δύο προηγούμενους, άνω των 500 εκατ. ευρώ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και πρόκειται να δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα αυξήσει κατά 40% τις εξαγωγές και κατά 30% την παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου της Παπαστράτος.

«Η αξία των εξαγωγών της Παπαστράτος όταν ολοκληρωθεί η επένδυση θα ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο κος Μάσιμο Αντολίνα, πρόεδρος της PMI για την Ευρώπη, ανακοινώνοντας την επένδυση στο πλαίσιο της χθεσινής πανηγυρικής εκδήλωσης της εταιρείας με θέμα: «Η νέα εποχή της Παπαστράτος».

Διοικητικό κέντρο 12 χωρών

Η νέα επένδυση συμπίπτει με τη μετατροπή της Παπαστράτος σε διοικητικό κέντρο των λειτουργιών της PMI για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, περιλαμβάνοντας 12 χώρες, ήτοι Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Βοσνία -Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Μαυροβούνιο, με επικεφαλής τον Χρήστο Χαρπαντίδη, ο οποίος από τις αρχές του 2023 έχει αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου Ευρώπης.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές δραστηριότητας της PMI, στην οποία λειτουργούν 2 από τα 3 εργοστάσια παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού στην Ευρώπη (σ.σ. εκτός από το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, το άλλο εργοστάσιο βρίσκεται στη Ρουμανία).

Πλέον, με τις νέες οργανωτικές αλλαγές, το οικονομικό αποτύπωμα για τη νέα εποχή της Παπαστράτος μεταφράζεται σε κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 5 δισ. δολάρια, 3 εργοστάσια και περισσότερους από 4.000 εργαζομένους.

Ήδη από το 2017, η Παπαστράτος βρέθηκε στο επίκεντρο της αλλαγής του επιχειρηματικού μοντέλου της PMI, με στόχο ένα «μέλλον χωρίς τσιγάρο» και σύμφωνα με τον κο Χαρπαντίδη δικαιώθηκε για το ρίσκο που ανέλαβε.

Τι περιλαμβάνει η νέα επένδυση

Οι 2 από τις 4 σύγχρονες γραμμές που θα προστεθούν στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου αφορούν την παραγωγή των νέων ράβδων καπνού Terea, ενώ οι υπόλοιπες 2 είναι γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης, ενισχύοντας σημαντικά τόσο την εγχώρια όσο και την εξαγωγική δραστηριότητά της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι σταδιακά όλες οι γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού της Παπαστράτος θα αναβαθμιστούν.

Όπως τόνισε χθες ο κος Γιώργος Μαργώνης, ο νέος CEO της Παπαστράτος, που διαδέχεται τον κο Χαρπαντίδη, η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου θα ενισχυθεί κατά 30%.

1.000 νέες θέσεις εργασίας

Μέσω των επενδύσεων που από το 2017 έχουν ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ δημιουργήθηκαν σχεδόν 1.000 νέες θέσεις εργασίας. Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρεία εισφέρει ετησίως στα κρατικά ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ.

Εξάγεται το 90% της παραγωγής

Η ενίσχυση της δυναμικότητας του εργοστασίου της Παπαστράτος θα αυξήσει και τον εξαγωγικό τζίρο της εταιρείας, καθώς το 90% – και πλέον – των τεχνολογικά εξελιγμένων προϊόντων που θα παράγονται στον Ασπρόπυργο θα πωλούνται σε αγορές του εξωτερικού.

Σήμερα καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών κατά 300% σε σχέση με 2017, ενώ με την επένδυση που ανακοινώθηκε χθες η αξία των εξαγωγών αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά 40% σε σχέση με το 2022.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το εργοστάσιο της Παπαστράτος εξάγει τις  θερμαινόμενες ράβδους καπνού «νέας γενιάς» σε 20 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Μερίδιο αγοράς

Αυτή τη στιγμή περίπου 550.000 ενήλικοι καπνιστές στην Ελλάδα και 17.800.000 διεθνώς έχουν σβήσει τα κλασικά τσιγάρα χρησιμοποιώντας τα προϊόντα IQOS.

Στην πενταετία μετά το λανσάρισμά του, το προϊόν έχει λάβει μερίδιο 18,1% στην εγχώρια αγορά των καπνικών προϊόντων, ενώ, όπως ανάφερε ο κος Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, στην Αττική το μερίδιο του IQOS ξεπερνά το 20%.

Μάλιστα η αποδοχή των εναλλακτικών προϊόντων καπνίσματος είναι τέτοια, που η Ελλάδα κατατάσσεται στο top3 μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Αύξηση πωλήσεων

Για το 2022 οι οικονομικές επιδόσεις της Παπαστράτος ήταν πολύ θετικές σύμφωνα με τον κο Καργαρώτο.

Οι καθαρές πωλήσεις της Παπαστράτος (μετά την αφαίρεση του ΦΠΑ) ανήλθαν το 2021 στα 469 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 10% σε σχέση με το 2020. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 146 εκατ. ευρώ (+32%) και τα καθαρά κέρδη στα 101 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 47,3% σε σχέση με το 2020.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜε πολλές απουσίες οι «πράσινοι» στο ντεμπούτο του Σερέλη!
Επόμενο άρθροΜε επιτυχία η κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Βόλου