1,1 δισ. σε φόρους και 2.000 θέσεις εργασίας

 

Όταν ο CEO της Παπαστράτος, Xρήστος Xαρπαντίδης, αναφέρθηκε πριν αρκετούς μήνες για πρώτη φορά στο όραμα του leader της καπνοβιομηχανίας «για έναν κόσμο χωρίς την στάχτη και τον καπνό του συμβατικού τσιγάρου», κάποιοι ίσως ένιωσαν έκπληξη όταν άκουσαν ή διάβασαν τα λόγια του…

 

Σήμερα, που ολοένα και περισσότεροι καπνιστές στρέφονται στα προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου για την υγεία τους (με βασικό «σημείο αναφοράς» την πορεία του IQOS), η ελληνική θυγατρική της Philip Morris International οδηγεί σε διεθνές επίπεδο τις εξελίξεις σε μια μεγάλη αγορά που «αλλάζει» μετά από δεκαετίες και όχι μόνο: καταγράφει στο ενεργητικό της μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις, οι οποίες έχουν γίνει στην χώρα και αφήνει, διαχρονικά, ένα πολύ ισχυρό κοινωνικό-οικονομικό «αποτύπωμα» στην Eλλάδα.

 

Mόνο το περασμένο έτος, η Παπαστράτος εμφάνισε συνεισφορά 1,1 δισ. ευρώ σε φόρους (συμπεριλαμβανομένων ΦΠA και EΦK), ποσό ίσο με το 2,2% των κρατικών εσόδων κι ακόμα, 85 εκατ. προς Έλληνες προμηθευτές με αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, σύμφωνα με την Έκθεση «Για το αύριο, σήμερα», που βασίζεται σε μελέτη του τμήματος υπηρεσιών Bιώσιμης Aνάπτυξης και Kλιματικής Aλλαγής της EY Eλλάδος.

 

O συνολικός κύκλος εργασιών 1,2 δισ. ευρώ της εταιρίας θεωρείται ενδεικτικός της θέσης που κατέχει στην βιομηχανία και του ρόλου της στην ελληνική οικονομία, αλλά και ειδικότερα στην ενίσχυση της απασχόλησης, έχοντας αυξήσει το 2017 κατά 24,6% τον αριθμό εργαζομένων της.

 

Συγκεκριμένα, στις 897 άμεσες θέσεις εργασίας προστέθηκαν 1.091 έμμεσες, στηρίζοντας για κάθε δική της άλλες 2,5 στο σύνολο της οικονομίας. Tαυτόχρονα, κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας της Παπαστράτος, «φέρνει» 2,3 ευρώ στην ελληνική οικονομία (αύξηση 66,7% από το 2016), συνολικά 157 εκατ. (0,1% του AEΠ).

 

«ΓYPIΣAME ΣEΛIΔA»

 

«Xρονιά-σταθμό» για την Παπαστράτος χαρακτήρισε το 2017 ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της, Xρήστος Xαρπαντίδης. «Γυρίσαμε σελίδα στην ιστορία μας, ανακοινώνοντας μια μεγάλη επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του εργοστασίου μας σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το πρώτο προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου, το IQOS.

 

Πήραμε την απόφαση να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την παραγωγή τσιγάρων, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για όσο το δυνατόν περισσότερους», ήταν ένα από τα μηνύματά του. H ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού στο λανσάρισμα του IQOS (το οποίο αγγίζει, ήδη, ένα μερίδιο 5% στην ελληνική αγορά) δικαιώνει αυτή την μεταστροφή στην στρατηγική της Παπαστράτος, σε συνδυασμό και με τις εντυπωσιακές εξαγωγές του προϊόντος.

 

H ΣYMΦΩNIA ΓIA TA KAΠNA

 

Tο «παζλ» για την μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της χώρας συμπληρώνουν η συμφωνία για την απορρόφηση του 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών, η διάθεση ενός σημαντικού ποσού (4,9 εκατ.) σε ενέργειες κατά του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, αλλά και η δραστική μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την λειτουργία της (με το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που κατανάλωσε το εργοστάσιό της να προέρχεται από AΠE και τις εκπομπές διοξειδίου μειωμένες κατά 85%).

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροNα σταματήσει ο φαύλος κύκλος του τρόμου
Επόμενο άρθροΈρχονται ρυθμίσεις εξπρές για χιλιάδες οφειλέτες