Παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία για τη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

 

Ο επαγγλεματικός λογαριασμός χρησιμοποιείται προκειμένου να υπολογίζονται οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με πλαστικό χρήμα έτσι ώστε να τους χορηγούνται οι ηλεκτρονικοί λαχνοί συμμετοχής στη φορολοταρία. Επίσης, χρησιμοποιείται για τη διενέργεια διασταυρώσεων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

 

Η σχετική υποχρέωση αφορά επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν υποχρεωθεί να εγκαταστήσουν συσκευές ηλεκτρονικών χρεώσεων POS στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

 

Οι φορολογούμενοι που δεν θα συμμορφωθούν με τη σχετική υποχρέωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο χιλίων ευρώ. Μετά τη λήψη της παράτασης η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα ξεκινήσει ελέγχους για τον εντοπισμό επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που δεν προχώρησαν στην εφαρμογή του μέτρου. Πρόστιμα θα πληρώσουν τότε όχι μόνον όσοι δεν δήλωσαν τον επαγγελματικό λογαριασμό, αλλά και όσοι το πράξουν εκπρόθεσμα. Στην τελευταία περίπτωση πάντως το χρηματικό πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ και όχι 1.000 ευρώ που θα πληρώσουν όσοι πιαστούν μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΥφεσιακή η ιταλική οικονομία στο τέλος του 2018
Επόμενο άρθρο«Καμπάνες» σε Focus και MRB από την Επιτροπή Ανταγωνισμού