Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, υπέβαλε την παραίτησή του, διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο με τον οποίον ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμπεριφέρθηκε σε συμμάχους και χειρίστηκε αντιπάλους όπως η Κίνα και η Ρωσία, μόλις μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος δήλωσε πως θα αποσύρει τις δυνάμεις από τη Συρία, μεταδίδουν οι FT.

 

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Μάτις έγραψε πως «αποσύρεται», όμως σε επιστολή παραίτησής του ξεκαθαρίζει πως αποχωρεί διότι διαφωνεί με τον Τραμπ για μια σειρά πολιτικών, ενώ αφήνει να εννοηθεί πως ο πρόεδρος θέτει το αμερικανικό έθνος σε κίνδυνο.

 

Σημειώνεται πως και άλλοι αξιωματούχοι αντιτίθενται στην απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.

 

«Επειδή έχετε το δικαίωμα να έχετε έναν υπουργό Άμυνας οι απόψεις του οποίου ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τις δικές σας… Πιστεύω πως είναι σωστό για μένα να αποχωρήσω από τη θέση μου», γράφει στην επιστολή του ο κ. Μάτις, όπως αναφέρουν οι FT.

 

Ο ίδιος σημειώνει πως η δύναμη των ΗΠΑ «είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δύναμη του μοναδικού και συνολικού μας συστήματος συμμαχιών και συνεργασιών» και πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι «αποφασιστικές και ξεκάθαρες στην προσέγγισή μας προς τις χώρες αυτές τα στρατηγικά συμφέροντα των οποίων βρίσκονται σε αυξανόμενη ένταση έναντι των δικών μας», περιλαμβανομένης της Κίνας και της Ρωσίας.

 

O Ντόναλτ Τραμπ, από την πλευρά του, έγραψε στο Twitter πως ο Τζιμ Μάτις “θα αποσυρθεί, με διάκριση, στο τέλος Φεβρουαρίου, έχοντας υπηρετήσει την κυβέρνησή μου ως υπουργός Άμυνας τα τελευταία δυο χρόνια. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζιμ, έγινε τρομερή πρόοδος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αγορά νου εξοπλισμού μαχών. Ο Στρατηγός Μάτις με βοήθησε πολύ να κάνουμε τους συμμάχους και άλλες χώρες να πληρώσουν το μερίδιό τους των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων. Ένας νέος υπουργός Άμυνας θα ονομαστεί σύντομα. Ευχαριστώ πολύ τον Τζιμ για τις υπηρεσίες του!

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι τίτλοι των εφημερίδων
Επόμενο άρθροΕπιστροφή πινακίδων για τις γιορτές