Οι εξηγήσεις Τσακαλώτου για το σχέδιο Τσίπρα

 

 

Το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% έως και το 2022 θα ξεδιπλώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο αυριανό κρίσιμο Eurogroup, ο οποίος θα κληθεί να αναλύσει τα κύρια σημεία του σχεδίου Τσίπρα.

 

Το σχέδιο με τα χαμηλότερα πλεονάσματα συνοδεύεται με τη δέσμευση 5,5 δισ. ευρώ από τα ταμειακά αποθέματα σε ειδικό λογαριασμό σαν εγγύηση για την κάλυψη της διαφοράς.

 

Ως απάντηση στους ενδοιασμούς των δανειστών ο Έλληνας υπουργός θα δώσει το επιχείρημα ότι η Αθήνα δεν παραβιάζει καμία κόκκινη γραμμή του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας.

 

Αντίθετα, τα λεφτά που αναλογούν στους στόχους για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ υπάρχουν ήδη στο μαξιλάρι της ρευστότητας και είναι επιπλέον του δανείου των 15,5 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα από τον ESM τον Αύγουστο του 2018,  μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Επίσης, η χρήση των κεφαλαίων από το «μαξιλάρι» δεν αλλάζει, θα παραμείνει συμβατή με τους όρους του προγράμματος για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, ενώ οι τόκοι θα εξυπηρετούνται από τα πρωτογενή πλεονάσματα.

 

Οι προθέσεις των θεσμών για αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει στην αυριανή υπουργική σύνοδο, μολονότι η Ελλάδα δεν είναι μέσα στην ατζέντα με τα θέματα που θα συζητηθούν, φάνηκε από τις τοποθετήσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στην ενημέρωση των δημοσιογράφων πριν από το Eurogroup. Οι τόνοι τόσο για τις παροχές όσο και για τα πλεονάσματα ήταν ανεβασμένοι.

 

Ο αξιωματούχος μετέφερε κλίμα ανησυχίας στους κόλπους της ευρωζώνης για τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση για τα πρωτογενή πλεονάσματα απάντησε ότι μπερδεύτηκε όταν διάβασε τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. Μένει να ακούσουμε την επίσημη θέση του στο Eurogroup όπου σύμφωνα με αρμόδιες πηγές κάποια από τα κράτη – μέλη δεν δείχνουν να διαφωνούν.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ Ευάγγελος Πιστιόλης έκανε την Top Ships «boutique εταιρία»
Επόμενο άρθροBig news για τη Navios Maritime Containers