Όταν ο φάκελος με την ένδειξη απόρρητο έφτασε από την ΑΔΑΕ στα χέρια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, έπεσε σιγή ιχθύος -αφενός χρειαζόταν χρόνος για να μελετήσουν το περιεχόμενό του και αφετέρου έπρεπε να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Ο δρόμος που διάλεξαν να ακολουθήσουν σκιαγραφήθηκε από την δήλωση του Ανδρουλάκη, που μίλησε για τις «υποχρεώσεις» του Κυριάκου Μητσοτάκη: «η πρώτη, να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που ανακύπτουν για το κράτος δικαίου και την εθνική μας ασφάλεια. Και η δεύτερη, να προκαλέσει άμεσα την ενημέρωση της Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα ευρήματα της έρευνας της ΑΔΑΕ».

Στην πραγματικότητα, η θεσμική προσέγγιση για την σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ήταν σχεδόν μονόδρομος – όχι μόνο γιατί αποτελεί συστηματική επιλογή των τελευταίων μηνών, αλλά και γιατί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην ΑΔΑΕ και η επιλογή να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες εντός της Βουλής του δίνει αυτές τις μέρες την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η αναφορά σε «κραυγές», πάντως, μπορεί να θεωρηθεί και αιχμή στον τρόπο που το θέμα αντιμετωπίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως η στάση της Χαριλάου Τρικούπη θα είναι λιγότερο σκληρή απέναντι στην κυβέρνηση.

Στην δήλωσή του, ο Ανδρουλάκης πάντως υπενθύμισε πως η δική του παρακολούθηση ήταν εκείνη που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου της συγκεκριμένης υπόθεσης: «Πριν πέντε μήνες ξεκίνησα έναν δύσκολο αγώνα, που είχα αποφασίσει ότι, παρά τις κραυγές και τις ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις, θα ήταν απολύτως θεσμικός», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως μοναδικός του στόχος εξαρχής ήταν «να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών, που κακοποίησε βάναυσα η παρέα του Μαξίμου», χρησιμοποιώντας αυστηρό τόνο απέναντι στην κυβέρνηση.

Ο Ανδρουλάκης ανέδειξε το γεγονός ότι είναι η γαλάζια πλειοψηφία είναι αυτή που έχει βάλει «στοπ» στην νόμιμη ενημέρωση του Κοινοβουλίου, σχολιάζοντας πως «ολοκληρώνεται και τεκμηριώνεται η εικόνα της θεσμικής παρακμής, που κορυφώθηκε με τη συγκάλυψη του σκανδάλου στην Εξεταστική Επιτροπή -παρωδία και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξάρτητων Αρχών. Όλα αυτά συνιστούν διολίσθηση στον αυταρχισμό και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς».

Την Τετάρτη το πρωί, την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να «δώσει ονόματα» από το βήμα της Βουλής, ο Ανδρουλάκης δεν θα βρίσκεται στην Βουλή, καθώς αναμένεται να συναντηθεί με γυναίκες-ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες, μετά την σχετική κατάθεση και δύο τροπολογιών (για την αναστολή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών αγροτών κι ελευθέρων επαγγελματιών και το επίδομα μητρότητας) εκ μέρους του κόμματος.

Καλά και κακά δημοσκοπικά νέα

Την ώρα πάντως που το μέτωπο των παρακολουθήσεων παραμένει ανοιχτό, η δημοσκόπηση της Pulse (για τον ΣΚΑΪ) έφερε θετικά και αρνητικά νέα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ -από την μία, το διψήφιο ποσοστό παραμένει στο διψήφιο (11%), δείχνοντας μια μικρή άνοδο στην συνέντευξη τύπου, ωστόσο από την άλλη μια μικρή κάμψη, ίδιου μεγέθους, δείχνει η απήχηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο κεντρώο ακροατήριο (16%).

Οι κεντρώοι είναι ένα κοινό που διαχρονικά ενδιαφέρει την Χαριλάου Τρικούπη και ειδικά σ’ αυτή τη φάση, όπου παρουσιάζεται (και με αφορμή τις επιστημονικές συναντήσεις για τις υποκλοπές, όπως η πολυσυζητημένη «Μένουμε Ευρώπη;» την Πέμπτη το απόγευμα στο Ινστιτούτο Γκαίτε) διχοτομημένο ανάμεσα σε εκείνους που συνεχίζουν να στηρίζουν τη ΝΔ με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν το 2019 και στους άλλους, που δεν της συγχωρούν με ευκολία τα θεσμικά ατοπήματα.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕρντογάν: Συνεχίζει το προεκλογικό παζάρι και ανοίγει νέα μέτωπα – Γιατί συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας
Επόμενο άρθροΤέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Έρχονται πριν το Πάσχα