Στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση για το νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά με αφορμή την υπόθεση της efood απαντά το ίδιο το μέγαρο Μαξίμου δια του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη.

«Η μόνη αλλαγή που έφερε ο νέος εργασιακός νόμος στους ντελιβεράδες free lancers είναι να τους δώσει επιπλέον δικαιώματα: το δικαίωμα στην συνδικαλιστική εκπροσώπηση και το δικαίωμα στην υγιεινή και ασφάλεια εν ώρα εργασίας. Όλα τα αλλά είναι, απλώς, ψέμματα» ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media ο κ. Πατέλης καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ αλλά και τα συνδικάτα τόνιζαν πως η πρακτική της efood να εκβιάσει με απολύσεις για να αποδεχτούν οι διανομείς να μπουν στην κατηγορία του freelancer αντί της εξαρτημένης εργασίας είναι απόρροια της εφαρμογής του πρόσφατου νόμου του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά.

Σημειώνεται πάντως ότι μετά το σάλο η εταιρεία αναδιπλώθηκε και απέδωσε σε «λάθος» το μήνυμα στους 115 διανομείς, των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, για αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος τους και τη μετατροπή τους σε free lancers.

«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του. Πρόσφατο κρούσμα η επιχείρηση-πλατφόρμα «e-food», που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε «συνεργάτες-freelancer», τσακίζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας» ανέφερε νωρίτερα το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Στο ίδιο μήκος κύματος η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνιζε ότι «την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε στη ΔΕΘ να παρουσιάσει μία εικονική κοινωνική πραγματικότητα με επικοινωνιακά τεχνάσματα ισχυριζόμενος ότι στηρίζει την εργασία και τους νέους για να βρουν δουλειά, ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη (ν.4808/21) σε πλήρη εφαρμογή οδηγεί σε ανεξέλεγκτες και μαζικές απολύσεις και εργοδοτικούς εκβιασμούς αλλαγής των συνθηκών εργασίας υπό την απειλή της μη ανανέωσης των συμβάσεων και της απόλυσης».

«Ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή στη συζήτηση για τον «εργασιακό νόμο» ισχυριζόταν ότι προστατεύει τους διανομείς και τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. Βέβαια για την κυβέρνηση της ΝΔ «προστασία» είναι η κατάλυση των εργασιακών σχέσεων και η μετατροπή των εργαζομένων στις πλατφόρμες σε «αυτοαπασχολούμενους» χωρίς εργασιακά δικαιώματα!» σχολίαζε η κα Ξενογιαννακοπούλου και επεσήμαινε:

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό -Τουρισμό καταγγέλλει σήμερα ότι η αλυσίδα ταχυφαγείων KFC προχώρησε σε μαζική απόλυση διανομέων προκειμένου να συνεργαστεί με πλατφόρμες διανομής» αλλά και ότι »το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το Συνδικάτο Τουρισμού – Επισιτισμού – Ξενοδοχείων Ν. Αττικής καταγγέλλουν την μεθόδευση της εταιρείας e-Food να μετατρέψει τις συμβάσεις των εργαζομένων της από συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε συμβάσεις ελεύθερου επαγγελματία με μπλοκάκι».

«Αξιοποιώντας πλήρως τις προβλέψεις του νόμου Χατζηδάκη εκβιάζει τους εργαζόμενους θέτοντας το δίλημμα άνεργος ή αυτοαπασχολούμενος συνεργάτης», προσέθετε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Ξενογιαννακοπούλου, τονίζοντας πως «αυτά είναι τα δραματικά αποτελέσματα των ασκούμενων πολιτικών, που αντιμετωπίζουν κατεξοχήν οι νέοι εργαζόμενοι, της φθηνής και ελαστικής εργασίας υπό τη συνεχή απειλή της ανεργίας, για τα οποία επαίρεται η κυβέρνηση του εργασιακού οδοστρωτήρα».

«Η «efood» εκβιάζει τους εργαζομένους της λέγοντάς τους ότι ή θα δεχτούν να δουλεύουν με μπλοκάκι ή θα απολυθούν. Αυτό είναι εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη. Έρχεται ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα να κάνει αυτόν τον εκβιασμό και να βρεθούν χιλιάδες άνθρωποι στην ανεργία», δήλωσε επίσης η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας απάντησε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ισχυρίζονται ότι δήθεν ο νόμος αυτός είναι που επέτρεψε τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο, όταν είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους συμβάσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι καταγγέλλει λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εαυτό του; Τις πρακτικές του; Τους νόμους του; Η πολιτική υποκρισία έχει και όρια!

»Αντίθετα ο πρόσφατος εργασιακός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες καθώς εισάγει τον συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επιβάλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους. Το δε ελληνικό δίκαιο στο συγκεκριμένο τομέα είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

»Η κατάχρηση διατάξεων του εργατικού δικαίου είναι προφανώς καταδικαστέα. Και οι αρμόδιες αρχές επιβάλουν τις αντίστοιχες κυρώσεις όπου χρειάζεται. Η εκμετάλλευση όμως μιας αρνητικής πρακτικής προκειμένου να διαστρεβλωθεί ξεδιάντροπα το περιεχόμενο ενός νόμου που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση, είναι μια ακόμα απόδειξη μιας χολερικής αντιπολίτευσης που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔιαδικτυακά σεμινάρια από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα
Επόμενο άρθροΑποστολές εκτός έδρας για τους μεγάλους της Super League