Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας, ο άνθρωπος που συνάδελφοί του – συνεργάτες και μη – εκτιμούν ότι θεμελίωσε την σύγχρονη καρδιολογία στην Ελλάδα.

Η κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών.

Αντί στεφάνου η οικογένεια πρότεινε τη δωρεά στο Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, του οποίου ήταν και ιδρυτής.

Με ένα βιογραφικό πλούσιο από επιτεύγματα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό, ο καθηγητής Τούτουζας διατέλεσε µέλος της Συντακτικής Επιτροπής υψηλού κύρους ευρωπαϊκών και αµερικανικών επιστηµονικών περιοδικών, ενώ είχε επιλεγεί ως κριτής εργασιών από διεθνή επιστηµονικά περιοδικά µεγάλης εµβέλειας όπως το Lancet κ.α.

Ο ίδιος μετείχε στην ιατρική ομάδα που με επικεφαλής τον χειρουργό – ακαδημαϊκό Γρηγόρη Σκαλκέα και μαζί με τον Δημήτρη Κρεμαστινό, αποφάσιζαν τις θεραπευτικές παρεμβάσεις για τον Ανδρέα Παπανδρέου κατά την περίοδο του Ωνασείου.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη που τον χαρακτήρισε «Μεγάλο», καθώς «θεμελίωσε τη σύγχρονη Ελληνική Καρδιολογία, μοναδικά συνδύαζε την παράδοση με την πρόοδο και την Χριστιανική πίστη με την Επιστήμη και «έβλεπε» πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του»…

Το κύριο χαρακτηριστικό του εκλιπόντος Παύλου Τούτουζα σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ήταν ότι «ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας, προβάλλοντας το επιστημονικό έργο της καρδιολογίας της Ελλάδας στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα φρόντισε για την διάχυση της γνώσης και την ενημέρωση του κοινού για τις καρδιαγγειακές παθήσεις».

Πέρα από τα επιστημονικά συγγράμματα για φοιτητές και γιατρούς, από το 1987 ως το 2003 συντόνιζε συζητήσεις για το κοινό στο Πανεπιστημιακό Αμφιθέατρο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου σε εβδομαδιαία βάση. Οι συζητήσεις αποτυπώνονταν σε βιβλίο που διανεμόταν σε καρδιολόγους και παθολόγους.

Ταυτόχρονα, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και εκδότης των περιοδικών του Ιδρύματος «Στους ρυθμούς της καρδιάς» και «Καρδιά και Αγγεία», με τα οποία οι ασθενείς μπορούσαν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην καρδιολογία με απλά λόγια, ενώ μπορούσαν να βρουν και συμβουλές για την πρόληψη και την διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς τους.

Ο Παύλος Τούτουζας διετέλεσε ακόμη: Πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών, Αντιπρόεδρος του Πνευµατικού Κέντρου Ρουµελιωτών, μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών.

Είχε τιμηθεί ως Ακτουάριος – Άρχων του Οικουµενικού Πατριαρχείου, Ταξιάρχης του Τάγµατος της Τιµής από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Αντεπιστέλλον µέλος της Σερβικής Ακαδηµίας Επιστηµών και Τεχνών, Επίτιµο µέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», ενώ είχε λάβει τιμητικές διακρίσεις από τον ∆ήµαρχο Αθηναίων, από τον Μορφωτικό Σύλλογο, τον ∆ήµο και τον Ιατρικό Σύλλογο Λεβαδείας, τους ∆ήµους Θηβαίων, Λαµίας, Αλεξανδρούπολης κ.α.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ ηλεκτροκίνηση θα σκοτώσει τη μοτοσικλέτα;
Επόμενο άρθροΟι μέτοχοι της Roche αποφασίζουν την εξαγορά μεριδίου της Novartis με 20,7 δις. δολ