Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι, αναμένεται να προκηρύξει την Παρασκευή τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, ο πρώτος γύρος των οποίων προγραμματίζεται για τις 21 Απριλίου και ο δεύτερος για τις 5 Μαΐου.

 

Η θητεία του σημερινού προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ολοκληρώνεται στις 12 Μαϊου.

 

Την ίδια ώρα εντείνονται οι διεργασίες στα κόμματα για την ανάδειξη των υποψηφίων τους στις προεδρικές εκλογές.

 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE θα αναδείξει τον υποψήφιό του σε συνδιάσκεψη του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου.

 

Ως σημαντικότεροι διεκδικητές του χρίσματος του VMRO-DPMNE, από τους εννέα συνολικά που υπέβαλαν υποψηφιότητα, φέρονται η 64χρονη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων Γκορντάνα Σιλζανόβσκα και ο 41χρονος βουλευτής του κόμματος Βλάτκο Γκόρτσεφ.

 

Στο στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, φέρεται να παρατηρείται κάποια δυστοκία, σχετικά με την επιλογή του υποψηφίου του στις προεδρικές εκλογές.

 

Μάλιστα, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί ονόματα υποψηφίων. Το μόνο γνωστό είναι ότι το SDSM θα επιλέξει τον υποψήφιό του σε κομματική συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου.

 

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, μεταξύ των επικρατέστερων να λάβουν το χρίσμα του SDSM στις προεδρικές εκλογές είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, ο υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι και ο εθνικός συντονιστής της ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος ήταν υποψήφιος του κόμματος και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, στις οποίες ηττήθηκε από τον Γκιόργκι Ιβάνοφ.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜόσχα:Μεγάλο το κόστος, άγνωστα τα οφέλη από την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
Επόμενο άρθροΑποκάλυψη φακέλου με φυλακίσεις 860 δημοσιογράφων στο Ιράν