Η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, στρέφεται αποφασιστικά προς την καθαρή ενέργεια με έναν αναθεωρημένο στόχο για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στόχος πλέον είναι αυτές να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 35% της ενεργειακής κατανάλωσης μέχρι το 2030, ενώ ο προηγούμενος στόχος του καθόριζε μόνο ότι τα “μη ορυκτά καύσιμα” πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 20% της κατανάλωσης ενέργειας εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου.

 

Το νέο σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών στοχεύει στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιπέδων ρύπανσης της χώρας μειώνοντας την εξάρτηση από τον άνθρακα. Η νομοθεσία θέτει επίσης στόχους προς εκπλήρωση για τις μεμονωμένες επαρχίες και ζητεί από τις μη συμμορφούμενες επιχειρήσεις να καταβάλλουν τέλη αντιστάθμισης στις εταιρείες δικτύου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη κυβερνητικών επιδοτήσεων για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Ειδικότερα, το νέο σχέδιο της Εθνικής Ενεργειακής Διοίκησης της Κίνας επιδιώκει να ενθαρρύνει τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιφέρειες στις οποίες μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς βοήθεια από κρατικές επιδοτήσεις, οι οποίες, μέχρι στιγμής, ασκούν μεγάλη πίεση στους κινεζικούς οικονομικούς πόρους. Οι επιδοτήσεις θα καταργηθούν στις περιοχές αυτές και οι τοπικές κυβερνήσεις θα έχουν ελευθερία και θα ενθαρρυνθούν να παράσχουν την απαραίτητη τεχνική και ρυθμιστική υποστήριξη, ώστε να προωθήσουν την ανάπτυξη και να εισαγάγουν ακόμη και τα δικά οικονομικά κίνητρα εάν το επιθυμούν.

 

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, χωρίς την πολιτική των κρατικών επιδοτήσεων οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιφέρεια θα εμπλακούν περισσότερο στις αγορές ενέργειας. Υπολογίζουν δε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δε θα γίνουν δημοφιλείς, έως ότου γίνουν σημαντικά φθηνότερες από τη συμβατική ενέργεια στην Κίνα, κάτι που αναμένεται να συμβεί γύρω στο 2025, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προβλέψεις του Ιδρύματος Νέας Ενέργειας του Bloomberg.

 

Σημειώνεται, τέλος, ότι τον Ιούνιο η Κίνα αποφάσισε να θέσει ένα ανώτατο όριο στην επιδότηση για την ηλιακή ενέργεια, καθώς και ένα ανώτατο όριο για νέα ηλιακά έργα για το 2018, επιβραδύνοντας σε ένα βαθμό την καλπάζουσα εγκατάσταση νέων έργων στη χώρα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣυγχωνεύονται οκτώ εφορίες της Αττικής
Επόμενο άρθροΔιοικητικές αλλαγές στη Siemens Ελλάδας