Περαιτέρω επιβράδυνση αναμένεται να σημειώσουν φέτος τόσο οι ΗΠΑ όσο και πολλές άλλες μεγάλες οικονομίας, αν και παρατηρούνται σημάδια σταθεροποίησης στην Κίνα σύμφωνα με τους leading indicators του ΟΟΣΑ.

 

Tην ίδια ώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας ίσως επιβραδύνουν πιο γρήγορα από ότι αναμένονταν.

 

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Κίνα είχα ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών τον Δεκέμβριο, και στην ευρωζώνη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής.

 

Από την άλλη μεριά, τα αμερικανικά στοιχεία συνεχίζουν να κάνουν λόγο για ισχυρή ανάπτυξη, αν και οι δείκτες μελλοντικής οικονομικής δραστηριότητας του ΟΟΣΑ υποδηλώνουν ότι κάποια επιβράδυνση είναι πιθανή φέτος.

 

“Στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, επιβεβαιώθηκαν οι ενδείξεις χαλάρωσης του αναπτυξιακού momentum, οι οποίες επισημάνθηκαν στην αξιολόγηση του προηγουμένου μήνα”, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

 

Οι leading indicators έχουν σχεδιαστεί να παρέχουν προηγμένες ενδείξεις επιτάχυνσης και επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, και βασίζονται σε μια σειρά δεδομένου που έχουν ένα ιστορικό πρόβλεψης τέτοιων αλλαγών.

 

Οι δείκτες που ανακοινώθηκαν σήμερα βασίζονται στα στοιχεία του Νοεμβρίου. Ο αμερικανικός δείκτης σημείωσε πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στις 99,6 μονάδες, χαμηλότερα από το όριο των 100 μονάδων που κάνει λόγο για σταθερή ανάπτυξη.

 

Αντιθέτως, ο κινεζικός δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο στις 98,8 μονάδες, σε μια ένδειξη ότι η επιβράδυνση ίσως έρχεται στο τέλος της.

 

Ο leading indicator για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε χαμηλότερα των 100 μονάδων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, υποδηλώνοντας τη συνέχιση της επιβράδυνσης που ξεκίνησε πέρυσι.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ Τσίπρας θα εξασφαλίσει τα δύο «ναι»
Επόμενο άρθροΝίκη Φέντερερ στην πρεμιέρα του Αυστραλιανού open