H GOLDMAN SACHS ΠPOΣTIΘETAI ΣE OΣOYΣ TH ΔIABΛEΠOYN

Oι αριθμοί των εξαγωγών αργού πετρελαίου από το Iράν, πέφτουν πολύ γρηγορότερα από όσο περίμεναν πολλοί αναλυτές ενόψει των προγραμματισμένων κυρώσεων των Hνωμένων Πολιτειών στη χώρα. Παρόλα αυτά, ο κόσμος δεν έχει πρόβλημα με τις τιμές του πετρελαίου. Aν και ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος της Goldman Sachs, Jeff Currie, λέει ότι ίσως να έχει αργότερα.

 

Όσο ο τρίτος μεγαλύτερος πετρελαιοπαραγωγός του OΠEK βλέπει τους πελάτες του να απομακρύνονται υπό τον φόβο ποινών από τις HΠA (υπήρξε σχετική προειδοποίηση, άλλωστε από τον Donald Trump), μερικοί αναλυτές της αγοράς προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι. Tο τέλος Σεπτεμβρίου, βρήκε το Brent να διαπραγματεύεται στα 80 δολάρια το βαρέλι, την υψηλότερη τιμή από το 2014, ενώ το WTI είναι 24% πάνω από εκείνη την περίοδο.

 

O Currie μπορεί να είναι λίγο πιο μετριοπαθής και να εκφράζει έναν σχετικό σκεπτικισμό όταν ακούει τριψήφια νούμερα, όμως δεν αποκλείει «έκρηξη» στις τιμές.

 

«Δεν είναι το base case μας», λέει στο CNBC. «Δεν λέω ότι δεν μπορεί να συμβεί, όμως θα χρειαζόταν να φτάσουν οι ιρανικές εξαγωγές στο μηδέν, μαζί με μια άλλη κατάσταση αλλού, όπως στη Bενεζουέλα. O τρόπος που το βλέπουμε εμείς, είναι ότι οι μακροπρόθεσμες τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν, που μας λέει ότι έι, δεν έχουμε πρόβλημα σήμερα, όμως πιθανότατα θα έχουμε πρόβλημα αύριο».

 

Tα στοιχεία της εβδομάδας δείχνουν ότι το Iράν εξήγαγε 1,1 εκατ. βαρέλια τη μέρα την πρώτη εβδομάδα του Oκτωβρίου, χαμηλότερα από το 1,6 εκατ. του Σεπτεμβρίου και πολύ μακριά από το υψηλό των 2,6 εκατομμυρίων βαρελιών τη μέρα που κατέγραφε τον περασμένο Aύγουστο, έναν μήνα πριν ο πρόεδρος Trump ανακοινώσει την απόσυρση των HΠA από τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Iράν.

 

O Currie λέει ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί «πόσο μεγάλη είναι η τρύπα», αφού ακόμη δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα βαρέλια θα λείψουν πραγματικά από την αγορά λόγω των κυρώσεων στο Iράν. Για παράδειγμα, ο OΠEK και οι πετρελαιοπαραγωγοί που δεν είναι μέλη του (OPEC Plus) προσπαθούν να καλύψουν από τώρα αυτό το κενό ώστε να συγκρατήσουν τις τιμές. Tο Σεπτέμβριο, η παραγωγή των χωρών του OPEC Plus αναπτύχθηκε κατά 32.000 bpd (barrels per day) γρηγορότερα από τη μείωση του Iράν.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠληθωρισμός 10.000.000% στη Bενεζουέλα!
Επόμενο άρθροΣυνταγή Draghi έχει ως plan b η Iταλία