Πιέσεις και δυσφορία εισέπραξε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στις συναντήσεις που είχε στο Μπέλφαστ με τα πέντε βασικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής της με στόχο να πείσει για την δέσμευσή της ότι θα αποφύγει το σκληρό σύνορο.

 

Μετά την συνάντηση με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), η ηγέτης του, Αρλίν Φόστερ, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι το DUP παραμένει δεσμευμένο στο θέμα της αποχώρησης από την ΕΕ, αλλά το «βασικό πρόβλημα στο προσχέδιο της συμφωνίας είναι το backstop», επειδή υπονομεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του ΗΒ. Υπενθύμισε ότι η πρωθυπουργός έλαβε την εντολή από το κοινοβούλιο να «αντικαταστήσει» τον μηχανισμό του backstop, υπό τους όρους της τροπολογίας Μπράντι και ότι αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξουν νομικά δεσμευτικές αλλαγές στην συμφωνία. «Η τροπολογία Μπράντι είναι σαφής ότι το backstop πρέπει να αντικατασταθεί. Αυτή είναι η αποστολή της και αυτό περιμένω να μεταφέρει στις Βρυξέλλες» είπε.

 

Ο ηγέτης του Ενωτικού Κόμματος του Όλστερ (UUP) – το οποίο επίσης αντιτίθεται στον μηχανισμό ασφαλείας – Ρόμπιν Σουόν, υποστήριξε ότι εάν η Μέι δεν μπορέσει να διαπραγματευτεί παράταση και δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε θα πρέπει να τεθεί θέμα άμεσης εξουσίας στην Β. Ιρλανδία.

 

Η πρόεδρος του Σιν Φέιν, Μάρι Λου Μακντόναλντ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο διάσπασης του ΗΒ εάν εμπλακεί σε διπλωματικό παιχνίδι με την ΕΕ και κατηγόρησε την Τερέζα Μέι ότι ενεργεί με «απόλυτη δυσπιστία». «Εάν οι Βρετανοί πολιτικοί δεν μπορούν να δεχτούν τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτής της χώρας, των Βορειοϊρλανδών, εάν η βρετανική πολιτική (ηγεσία) είναι ανίκανη να αναγνωρίσει και να τηρήσει την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, τότε η μόνη λύση είναι ένα δημοψήφισμα για την ενότητα της Ιρλανδίας» είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

H ηγέτης του κόμματος Συμμαχίας, Ναόμι Λονγκ, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η Τερέζα Μέι δεν έδωσε διευκρινίσεις για τις «εναλλακτικές διευθετήσεις» που θα αντικαταστήσουν το backstop. «Κουράστηκα με τους ανθρώπους που αιθεροβατούν. Πρέπει να σταματήσει, δεν έχουμε χρόνο» είπε.

 

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού και Εργατικού Κόμματος (SDLP), Κόλουμ Ίστγουντ, τόνισε ότι το backstop είναι η μόνη βιώσιμη λύση για το θέμα του συνόρου.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣπάνε τα κοντέρ οι Έλληνες εφοπλιστές
Επόμενο άρθροΣημάδια ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς ακινήτων