Τι εκτιμούν οι αναλυτές

 

Οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να μειωθούν ακόμη περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν αναλυτές στο CNBC, καθώς το απότομο ξεπούλημα στις μετοχές του κλάδου παγκοσμίως συνδυάζεται με την εντατικοποίηση των φόβων για μια αγορά, η οποία θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπίσει προβλήματα υπερπροσφοράς.

 

Το τελευταίο κύμα ξεπουλήματος στην αγορά ενέργειας έρχεται εν μέσω αναφορών σχετικά με τα ογκώδη αποθέματα και τις προβλέψεις παραγωγής ρεκόρ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

 

Οι αυξημένες ανησυχίες για ενδεχόμενη οικονομική επιβράδυνση το 2019 συνέβαλαν επίσης στην καθοδική πίεση στην αξία του πετρελαίου. Η συνάντηση των μεγάλων παραγωγών, νωρίτερα αυτό το μήνα, αναμένεται να μετριάσει τις αυξανόμενες ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την υπερπροσφορά το 2019. Ωστόσο, η συμφωνία που επετεύχθη από τον ΟΠΕΚ και τα μέλη του, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η αγορά, δεν έχει ακόμη επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Η ενεργειακή συμμαχία συμφώνησε να αποσύρει 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) από την αγορά για τους πρώτους έξι μήνες του 2019. Το δεκαπενταμελές καρτέλ του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή του κατά 800.000 bpd, ενώ η Ρωσία και οι συμμαχικοί παραγωγοί θα συμβάλουν σε μείωση κατά 400.000 bpd.

 

Ωστόσο, οι περικοπές δεν θα τεθούν σε ισχύ μέχρι τον Ιανουάριο, ενώ η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα μειώσει μόνο σταδιακά την παραγωγή.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚοινή υποψηφιότητα για Μουντιάλ 2030 και EURO 2028
Επόμενο άρθροΧρονιά ρεκόρ για τις φωλιές της Caretta caretta στη Ζάκυνθο