Υπάρχουν πολλά σκουπίδια στην τροχιά της Γης που δεν φαίνονται στον ουρανό μας. πολλά από αυτά τα διαστημικά συντρίμμια είναι αρκετά μικρά, αλλά υπάρχουν και μερικά μεγαλύτερα κομμάτια. Καθώς αυτά χάνουν σταδιακά ύψος, είναι λογικό να περιμένουμε να τα δούμε να επιστρέφουν και πάλι στην ατμόσφαιρα μας, και για κάποια αυτό θα συμβεί μάλλον σύντομα.

 

Ένα τέτοιο “διαστημικό σκουπίδι” είναι το Kosmos 482, ένας σοβιετικό διαστημόπλοιο που εκτοξεύθηκε στις 31 Μαρτίου 1972 με προορισμό την Αφροδίτη, αλλά όταν προσπάθησε να απομακρυνθεί από την τροχιά της Γης, έσπασε σε κομμάτια και ποτέ δεν τα κατάφερε.

 

Κομμάτια από το σκάφος έπεσαν πίσω στη Γη μέσα σε ένα μήνα από την εκτόξευσή του, αλλά ένα μεγάλο βασικό κομμάτι του βάρους 495 κιλών είναι ακόμα σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Η τροχιά του το φέρνει σε απόσταση από τη Γη 2.735 χιλιομέτρων (στο απόγειο) έως μόνο 200 χιλιομέτρων (στο περίγειο). Αναμενόταν να πέσει κάποια στιγμή μεταξύ 2023 και 2025, αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ νωρίτερα – ήδη από φέτος, σύμφωνα με νέα έκθεση του Space.com, Σύμφωνα με μια άλλη πάντως εκτίμηση από την ίδια δημοσίευση, το διαστημόπλοιο θα συνεχίσει να περιφέρεται για άλλα δυόμισι χρόνια.

 

 

Η νέα επιστημονική προσέγγιση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποια στιγμή εφέτος να «βουτήξει» μέσα στην ατμόσφαιρα με κατεύθυνση την επιφάνεια της Γης. Επειδή το σκάφος φέρει ισχυρή θερμική «ασπίδα», που είχε φτιαχτεί για να αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες της Αφροδίτης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα καεί από την τριβή του στην ατμόσφαιρα, συνεπώς θα φθάσει έως τη Γη.

 

 

“Ναι, το διαστημόπλοιο θα επιβιώσει από μια επανεισαγωγή στην ατμόσφαιρα χωρίς προβλήματα” δήλωσε ο παρατηρητής δορυφόρων Thomas Dorman. “Θα ήταν αστείο αν το παρατηρούσαμε να πέφτει και άνοιγε το αλεξίπτωτο… αλλά είμαι βέβαιος ότι οι μπαταρίες για να εκτοξευθούν τα πυροτεχνήματα που θα απελευθερώσουν το αλεξίπτωτο θα έχουν τελειώσει εδώ και πολύ καιρό!”, πρίσθεσε.

 

 

Το Kosmos 482 ήταν «αδελφάκι» του σκάφους Venera 8, το οποίο τον Ιούλιο του 1972 έγινε η δεύτερη διαστημοσυσκευή στην ιστορία που προσεδαφίστηκε με επιτυχία στη γειτονική καυτή Αφροδίτη. Από εκεί μετέδωσε στοιχεία για 50 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα, ώσπου σιώπησε, προφανώς υποκύπτοντας στις «κολασμένες» συνθήκες του πλανήτη.

 

Είχε προηγηθεί το σοβιετικό Venera 7, το οποίο εκτοξεύθηκε τον Αύγουστο του 1970 και υπήρξε το πρώτο που έφθασε με επιτυχία στην επιφάνεια της Αφροδίτης τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, από όπου για λίγα λεπτά πρόλαβε να στείλει πολύτιμα στοιχεία για τον μυστηριώδη και τυλιγμένο στα νέφη πλανήτη.

 

Για όσους ανησυχούν πάντως μην τους πέσει… ο υπαρκτός σοσιαλισμός στο κεφάλι, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει καταγραφεί επιβεβαιωμένος θάνατος εξαιτίας της πτώσης διαστημικών συντριμμιών. Βέβαια πάντα υπάρχει μια πρώτη φορά για όλα τα πράγματα στον κόσμο, αλλά για τώρα μπορείτε να καθησυχάσετε.

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΆδεια λειτουργίας στην Trade Estates από την Επ. Κεφαλαιαγοράς
Επόμενο άρθροΟριακά κέρδη στις αγορές της Ευρώπης