Μήνυμα πλήρους αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις εξέπεμψε το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. βρέθηκαν εκτός από την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, ο Λίβανος και η Βενεζουέλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντάται στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Αμερικανοί γερουσιαστές και άλλοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αξιοποιήσει τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει ευθέως την απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική ΑΟΖ.

Η πρώτη επιστολή υπογράφεται από τους γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν, οι οποίοι ζητούν από τον κ. Πομπέο κοινό μέτωπο με την Ε.Ε. για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Η δεύτερη από τους συμπρoέδρους της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο Γκας Μπιλιράκη και Τεντ Ντόιτς, που παροτρύνουν τον Μάικ Πομπέο να ζητήσει ξεκάθαρα από την Τουρκία την άμεση επιστροφή του Oruc Reis και τον τερματισμό των προκλήσεων.

Νωρίτερα, στη συζήτηση του κ. Δένδια με τον Αυστριακό ομόλογό του βρέθηκε στο επίκεντρο η κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα. «Ανησυχητικές οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος ζήτησε τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στέλνει το μήνυμα ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί πως «οι απειλές και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών της Ε.Ε. θα έχουν συνέπειες» και τονίζει ότι «δε θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στη διπλωματία των κανονιοφόρων».

Έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και για απευθείας διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας για την επίλυση των διαφορών τους απηύθυνε το Βερολίνο.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφαν Ζάιμπερτ, είπε ότι οι εντάσεις είναι ανησυχητικές και είναι σημαντικό οι δύο χώρες να επανέλθουν στον απευθείας διάλογο, στον οποίο να συζητήσουν τις διαφορές τους για θέματα δικαίου της θάλασσας. «Αυτή είναι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης την οποία διατύπωσε η Καγκελάριος στις συνομιλίες της», είπε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι για τη γερμανική κυβέρνηση ισχύει ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση.

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εξακολουθεί να κινείται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο παρακολουθείται στενά από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Kατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας ασφαλείας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και συζητήθηκαν νέες πρωτοβουλίες για την εμβάθυνση των διμερών αμυντικών και αμυντικο-τεχνικών σχέσεων, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες, μετά το πρωτόκολλο τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Το απόγευμα ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Βενιαμίν Γκαντζ για τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις παράνομες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επισημάνθηκε η πλήρης στήριξη και αλληλεγγύη του Ισραήλ προς την Ελλάδα, τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της, όπως εκφράστηκε με σαφήνεια στην πρόσφατη δήλωση της Ισραηλινής κυβερνήσεως.

Οι δύο υπουργοί συνομίλησαν και για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, σε συνέχεια της συνάντησής τους στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ τον Ιούνιο.

Λίγο πριν από την έναρξη του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, ο Τούρκος πρόεδρος, μετά τη μουσουλμανική προσευχή, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις, διαμηνύοντας ότι το Oruc Reis, θα συνεχίσει τις εργασίες του στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 23 Αυγούστου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι μίλησε με την κα. Μέρκελ και του ζήτησε να πέσουν οι τόνοι. Είπε ότι συμφώνησαν να δείξουν καλή διάθεση και οι δύο πλευρές και ότι ελπίζει να συμφώνησε η Άνγκελα Μέρκελ το ίδιο και με τον κ. Μητσοτάκη.

Σε ανάλογη δήλωση προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας πως δε θέλει την ένταση αλλά η Ελλάδα πρέπει να συμπεριφερθεί με κοινή λογική. Επίσης, ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα δεν μπορεί «να φθάσει πουθενά με νταηλίκια».

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑναζωπυρώθηκε η φωτιά στο Μονοκάμπι Ικαρίας
Επόμενο άρθροViva Wallet: Προχωρά σε γύρο χρηματοδότησης ύψους 500 εκατ. ευρώ