Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ και τις συνομιλίες που είχε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάθισε σε δείπνο το οποίο παρέθεσε ο ομόλογός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Το ζεύγος Μητσοτάκη και ο γιος τους επισκέφθηκαν το Μουσείο του Ολοκαυτώματος και ένα βαγόνι των τρένων του θανάτου. Ο Πρωθυπουργός εμφανώς συγκινημένος απότισε φόρο τιμής στους μη Εβραίους που ρίσκαραν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και η θεία του.

H επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ είχε ισχυρούς συμβολισμούς συμβολισμούς, αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο.

Το πρωί, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, και στη συνέχεια με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και το γιο τους Κωνσταντίνο, επισκέφθηκε το Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Παραβρέθηκε σε μία σεμνή τελετή στη μνήμη των θυμάτων και κατέθεσε στεφάνι στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μπροστά από την Αιώνια Φλόγα.

Κατόπιν, κατευθύνθηκε σε ένα βαγόνι από τα τρένα του θανάτου που οδηγούσαν τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε μία στιγμή έντονης συγκινησιακής φόρτισης, ο Πρωθυπουργός απότισε φόρο τιμής και στο Μνημείο των μη Εβραίων που ρίσκαραν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και η θεία του, αδερφή της γιαγιάς του, Ευαγγελία Γεωργιάδου.

«Αυτή η προσωπική ιστορία μας υπενθυμίζει ότι κάθε όνομα που υπάρχει εδώ αποτελεί μια προσωπική ιστορία γενναιότητας. Το όνομα της τιμά όλους τους Έλληνες και όλους που κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος επέδειξαν πράξεις μεγάλης ανδρείας.

Η Ελλάδα το 2021 αναλαμβάνει τη προεδρία της διεθνούς συμμαχίας για τη μνήμη του ολοκαυτώματος. Στόχος της χώρας μας η διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος και η εξάλειψη του αντισημιτισμού.

Στις συνομιλίες του με τον Μπένζαμιν Νετανιάχου τονίστηκε ο κοινός στόχος για διασφάλιση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, τόσο με τις προκλητικές ενέργειες στα ελληνικά σύνορα, όσο και με το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τουρισμό, καθώς η Ελλάδα είναι παραδοσιακά ο πρώτος προορισμός, για τους Ισραηλινούς επισκέπτες.

Το ιδιαίτερα θερμό κλίμα που επικράτησε κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσαν το βράδυ της Τρίτης ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου και η σύζυγός του Σάρα Νετανιάχου στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στην επίσημη κατοικία του Ισραηλινού Πρωθυπουργού.
Σχετική είδηση: Μητσοτάκης: Η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ είναι συμπαγής-Η Τουρκία να εγκαταλείψει τα νέο-οθωμανικά της όνειρα (video)
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στο Ισραήλ είναι μια ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε σημαντικούς τομείς.
Από την πλευρά του, ο Μπένζαμιν Νετανιάχου μίλησε για τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών, τη συνεργασία σε σειρά τομέων, και μεταξύ άλλων στάθηκε στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. «Μπορώ να σας πω από την προσωπική εμπειρία μου ότι αποδίδουν» ανέφερε.

«Απέδιδαν πράγματι πριν τον  κορονοϊό» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενος στην άνοδο κατά εννέα θέσεις της Ελλάδας στη Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας , τόνισε ότι αποτελεί  «ένδειξη ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. O κορονοϊός θα αποτελέσει ένα πλήγμα, μεγάλο πλήγμα, αλλά ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε γρήγορα».

Το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος, συναντήθηκε σήμερα τον Πρόεδρο του Ισραήλ Reuven Rivlin.Κατά την έναρξη της συνάντησης, η οποία έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην εμβάθυνση της σχέσης των δύο χωρών. Τόνισε την προοπτική ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας αλλά και τους στενούς δεσμούς στον τομέα της ενέργειας, με επιστέγασμα τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed.

«Πρόκειται για έναν αγωγό ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, με τον οποίο η Ευρώπη θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα σημαντικά κοιτάσματα αερίου της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επεσήμανε παράλληλα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «ουσιαστικές δυνατότητες ενίσχυσης των επιχειρηματικών δεσμών» ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, τη στιγμή που η χώρα μας ακολουθεί ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες.

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ Ελληνική Αστυνομία καθιερώνει διαδικασίες ψηφιακής εξυπηρέτησης του πολίτη
Επόμενο άρθροΣημαντική ενίσχυση των Δήμων του Ν. Μαγνησίας από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών