Έκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον περιοριστικών μέτρων (πόσω μάλλον μίνι lockdown) για τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της σύσκεψης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και τους 14 δημάρχους του νομού, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι δεν είναι η περιοχή σε κατάσταση που να δικαιολογεί επιπλέον μέτρα για την πανδημία κι ότι η σημερινή σύσκεψη είναι προετοιμασίας και συντονισμού ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχες με τις περσινές καταστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον ο υπουργός τόνισε πως περισσότερη ανησυχία προκαλεί η δυτική Μακεδονία.

Σε υψηλά επίπεδα οι νοσηλείες στη Βόρεια Ελλάδα

Ο κ. Πλεύρης ερμήνευσε την παραδοξότητα ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες στη βόρεια Ελλάδα είτε να παραμένουν σταθερά σε υψηλά νούμερα (Θεσσαλονίκη) είτε να αυξάνονται (δυτική Μακεδονία). Ο κύριος λόγος σύμφωνα με τον υπουργό είναι τα μικρότερα ποσοστά εμβολιασμών των πολιτών.

Όπως δήλωσε ο κ. Πλεύρης: «’Ηρθαμε κλιμάκιο του υπουργείου και με την κ. Γκάγκα, προκειμένου να γίνει αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην περιοχή. Ξεκαθαρίζουμε ότι έχουμε έρθει προληπτικά κι ότι δεν τίθεται καμιά κουβέντα για περαιτέρω μέτρα στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε τόσο τους διοικητές των νοσοκομείων, όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση για κάποια νούμερα τα οποία θεωρούμε ότι χρειάζονται μια προσοχή κι έχουν να κάνουν με την αύξηση των νοσηλειών και την αύξηση των κρουσμάτων και να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πανδημία. Προληπτικά βρισκόμαστε και ενημερώνουμε. Δεν υπάρχει καμιά άλλη κουβέντα. Στόχος μας είναι να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών, που σε κάποιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της χώρας και παράλληλα να υπάρχει η τήρηση των μέτρων ώστε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πανδημία».

Δεν τίθεται θέμα επέκτασης της υποχρεωτικότητας

Ερωτηθείς για τους αρνητές είπε: «προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν και απευθυνόμαστε σ’ αυτούς και θέλουμε να τους πείσουμε και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που φαντάζονται διαφορετικά θέματα και εκεί προφανώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η υποχρεωτικότητα σταματά στην παρούσα φάση στους υγειονομικούς. Δεν τίθεται κανένα θέμα επέκτασης. Εδώ εξετάζουμε πώς θα επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή προστασία και πως θα πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν».

«Ερχόμαστε εγκαίρως να ενημερώσουμε, ώστε σε συνεργασία όλοι μαζί να καταβάλλουμε προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν και να τηρήσουν τα υπάρχοντα μέτρα προστασίας. Δεν υπάρχει κουβέντα για νέα επιπλέον μέτρα», τόνισε ο κ. Πλεύρης και ερωτηθείς για τη δυτική Μακεδονία επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία για τη συγκεκριμένη περιοχή, επειδή όπως είπε: «η αλήθεια είναι ότι όσο απομακρύνεσαι από τα μεγάλα αστικά κέντρα παρατηρείται και μια λιγότερη συμμετοχή στον εμβολιασμό. Έχουμε δει τα νούμερα και για εκεί όμως δεν τίθεται προς το παρόν θέμα επιπλέον μέτρων».

Στο 52% οι εμβολιασμένοι στη Θεσσαλονίκη

Όπως τόνισε στους δημάρχους ο υπουργός ενώ ο μέσος όρος των εμβολιασμένων στην υπόλοιπη χώρα είναι στο 60%, στη Θεσσαλονίκη είναι στο 52% και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα χαμηλά. Την ίδια ώρα τόνισε ότι το 92% των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ της χώρας είναι ανεμβολίαστοι.

Πατουλίδου: Να βρούμε τη καλύτερη δυνατή λύση του προβλήματος

Η κ. Πατουλίδου τόνισε σύμφωνα με το voria.gr : «πέρσι πριν από το τριήμερο της 26ης – 28ης Οκτωβρίου είχαμε κάνει μια σύσκεψη προετοιμασίας. Τα πράγματα δεν πήγαν καλά, κάτι μπορεί να ξέφυγε, ενώ δεν υπήρχαν τα εμβόλια. Φέτος υπάρχουν τα εμβόλια, υπάρχουν οι μεταλλάξεις, υπάρχει μικρό ποσοστό εμβολιασμών. Σκοπός, αφού γνωρίζουμε την κατάσταση, είναι να βρούμε την καλύτερη δυνατή διαδικασία λύσης του προβλήματος. Του χρόνου τέτοια εποχή πρέπει στο μέτρο να είμαστε ίδιοι και να μη μας λείπει κανείς».

Ζέρβας: Να είμαστε πιο έξυπνοι για να αποφύγουμε τα οριζόντια μέτρα

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογράμμισε: «Η πανδημία εξακολουθεί να είναι εδώ. Το 2021 δεν είναι 2020. Υπάρχουν τα εμβόλια, είμαστε πολύ πιο προετοιμασμένοι και πρέπει να συντονιστούμε ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω έξαρση. Πλέον πρέπει και είμαστε πολύ πιο έξυπνοι ώστε να αποφύγουμε τα οριζόντια μέτρα, τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΆννα Βίσση και Μόνικα Μπελούτσι χεράκι – χεράκι στο Ηρώδειο
Επόμενο άρθροΔιεθνής Ημέρα των Νοηματικών Γλωσσών, 23 Σεπτεμβρίου