Ζήσης Ψάλλας

Τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου COVID-19 είναι ο ξηρός βήχας, ο πυρετός και η δυσκολία στην αναπνοή.

Αν και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα -παρόλο που είναι μεταδοτικοί- οι μελέτες υποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών εμφανίζει πρώτα άλλα συμπτώματα, όπως η διάρροια και η απώλεια οσμής και γεύσης.

Ακολουθούν ορισμένα συμπτώματα της νόσου COVID-19 που έχουν συζητηθεί λιγότερο.

Τα πεπτικά προβλήματα όπως η διάρροια και η ναυτία μπορεί να είναι ένα πιο συνηθισμένο σύμπτωμα από ό, τι προηγουμένως θεωρήθηκε.

Περίπου ένας στους 10 ασθενείς με κορωνοϊό παρουσιάζει κάποια γαστρεντερικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας και της ναυτίας.Συνήθως, οι ασθενείς αυτοί σύντομα αναπτύσσουν τα κοινά συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, πυρετό ή βήχα.

Η σύγχυση μπορεί να είναι ένα από τα άτυπα συμπτώματα. Σε πρόσφατη αναφορά σε ένα νοσοκομείο της Ουάσινγκτον, σχεδόν το ένα τρίτο ήταν θετικοί στον κορωνοϊό αλλά οι μισοί δεν είχαν συμπτώματα και μερικοί ασθενείς είχαν αδιαθεσία, γενική αίσθηση δυσφορίας ή ανησυχία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η COVID-19 μπορεί να παρουσιαστεί ως αδιαθεσία, αποπροσανατολισμός ή εξάντληση. Αυτό είναι ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα άτυπα συμπτώματα. 

Η σοβαρή σύγχυση ή η αδυναμία εγρήγορσης μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. 

Μυϊκοί πόνοι συνοδεύουν περιστασιακά την νόσο COVID-19. Τα ρίγη επίσης μπορούν να είναι συμπτώματα πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης αλλά και οι ασθενείς με κορωνοϊό τα αναφέρουν. Δεν είναι σαφές πόσο διαδεδομένα είναι αλλά περίπου το 11% των ατόμων που μελετήθηκαν ανέφερε ρίγη και το 14% ανέφερε μυϊκούς πόνους, σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ. 

Οι πονοκέφαλοι και οι ζαλάδες μπορεί επίσης να είναι σημάδια ιογενούς μόλυνσης. Σύμφωνα με μελέτη στο The Lancet, περίπου το 8% των ασθενών με COVID-19 ανέφεραν πονοκεφάλους. 

Μια μειοψηφία ασθενών με COVID-19 εμφανίζει ρινική συμφόρηση ή ρινική καταρροή -λιγότερο από το 5%, σύμφωνα με την έκθεση της ΠΟΥ.

Το φτάρνισμα δεν συνδέεται με τον κορωνοϊό. 

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤηλεργασία για εργαζόμενους με συμβάσεις σε αναστολή –Τι διευκρινίζει το υπ. Εργασίας
Επόμενο άρθροΧρ. Κέλλας: «Ακόμα μία νίκη έναντι του κορωνοϊού» – Εξιτήριο πήρε ο βουλευτής από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας