Δεν θα επιστρέψουν στον χαμηλό συντελεστή 13%

 

Αμετάβλητος στο 24% θα παραμείνει ο ΦΠΑ για σειρά προϊόντων, τα οποία έμειναν εκτός της λίστας αγαθών που σύντομαθα επιστρέψουν στον χαμηλό συντελεστή 13%.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την Τρίτη πως στα μέτρα τα οποία θα προωθηθούν για άμεση εφαρμογή στο πακέτο του 1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνεται και η μείωση του συντελεστή 24% στο 13% για είδη διατροφής. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν ότι οι μετατάξεις δεν αφορούν τα πόσιμα.

 

Ως εκ τούτου, καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, λοιπά αφεψήματα, αναψυκτικά, χυμοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, έχοντας δηλαδή την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση με τα οινοπνευματώδη, τα οποία ανέκαθεν υπάγονταν στον υψηλό συντελεστή.

 

Η σχετική επιβάρυνση θα συνοδεύει αυτά τα είδη και στην εστίαση, με συνέπεια τα καφέ, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, να χρεώνουν τα εδέσματα με ΦΠΑ 13%, αλλά τα ροφήματα με 24%.

 

Σημειώνεται ότι από το 2017 ο καφές επιβαρύνεται για πρώτη φορά και με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

 

Όσον αφορά στα τρόφιμα που επιστρέφουν στο 13%, είναι τυποποιημένα είδη διατροφής, που αποτελούν σημαντικό μέρος του καλαθιού της νοικοκυράς.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜικτή εικόνα στη Wall Street
Επόμενο άρθροΑνήσυχοι οι δανειστές για τις παροχές της κυβέρνησης