Οι διακοπές τελείωσαν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα ξανακάνει βουτιά αυτήν την εβδομάδα στα ταραγμένα νερά του Brexit  και θα προσπαθήσει, για μία ακόμη φορά, να πείσει του βρετανούς βουλευτές να μην ενταφιάσουν την συμφωνία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην οποία κατέληξε έπειτα από διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Οι βουλευτές θα επαναλάβουν από την Τετάρτη την εξέταση αυτής της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προϊόν 17μηνης εντατικής διαπραγμάτευσης, η έγκριση της οποίας από το βρετανικό κοινοβούλιο είναι εξαιρετικά αμφίβολη καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις, τόσο από την πλευρά των ακραιφνών  “Brexiters”, που φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε μόνιμη πρόσδεση της χώρας τους στην Ενωση, όσο και από τους φιλοευρωπαίους, που ελπίζουν σε δεύτερο δημοψήφισμα για την ανατροπή του Brexit.

Η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο είχε αρχικά προγραμματισθεί για τις 11 Δεκεμβρίου και αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή από την βρετανίδα πρωθυπουργό για να αποφευχθεί η βέβαιη ήττα της.

 

Ελλείψει συμφωνίας στις 29 Μαρτίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει ατάκτως από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έπειτα από συμμετοχή τεσσάρων δεκαετιών, ή κοντολογής, θα πέσει στα βράχια, σενάριο που ανησυχεί εξαιρετικά τους βρετανικούς οικονομικούς κύκλους.

 

Σύμφωνα με το BBC, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί  τις 15 Ιανουαρίου. Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν επιβεβαίωσε την ημερομηνία απαντώντας σε ερώτηση του AFP.
Την στιγμή που δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου κάνουν λόγο για νέα αναβολή της ψηφοφορίας, η Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα και προειδοποίησε για τις απρόβλεπτες συνέπειες που θα έχει μία απόρριψη της συμφωνίας.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΥποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών
Επόμενο άρθροΠαραιτήθηκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας