Προσφορές για την εξαγορά της ιταλικής κρατικής αεροπορικής εταιρείας Alitalia έχουν υποβάλει η EasyJet, η αμερικανική Delta Air Lines, καθώς και οι ιταλικοί κρατικοί σιδηρόδρομοι, κατά τη νέα προσπάθεια του ιταλικού δημοσίου να απαλλαγεί από τον χρεοκοπημένο εθνικό αερομεταφορέα.

 

Η βρετανική, χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία EasyJet ανακοίνωσε την Τετάρτη την υποβολή αναθεωρημένης πρότασης για την Alitalia, με τους άλλους δύο ενδιαφερόμενους να ακολουθούν.

 

Οι προσφορές αύξησαν τις πιθανότητες η ιταλική εταιρεία να περάσει σε άνω του ενός νέους ιδιοκτήτες, με την EasyJet να κομίζει την εμπειρία της στις σύντομες και χαμηλού κόστους πτήσεις και την Delta, με έδρα την Ατλάντα των ΗΠΑ, να αναλαμβάνει το κομμάτι των υπερατλαντικών ταξιδιών, κυρίως μέσω Μιλάνου και Ρώμης. Οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι είναι πιθανόν να αναλάβουν τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή.

 

Οι κρατικοί διαχειριστές της Alitalia έκαναν λόγο για δύο δεσμευτικές προτάσεις και ακόμη μία έκφραση ενδιαφέροντος, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Luigi Di Maio σημείωσε την ανάγκη της εξεύρεσης “στρατηγικού εταίρου” για την εταιρεία, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

 

Η ζημιογόνα Alitalia μπήκε σε διαδικασία εκκαθάρισης το 2017, όταν η πρώην μέτοχος – με 49% – Etihad Airways του Αμπού Ντάμπι απέσυρε τη χρηματόδοτηση και οι εργαζόμενοι απέρριψαν πλάνο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 2 δισ. ευρώ με παράλληλη περικοπή 1.600 θέσεων εργασίας σε σύνολο 12.500.

 

Η αρχική προθεσμία για υποβολή προσφορών ήταν η 30ή Απριλίου, ωστόσο επεκτάθηκε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, λόγω και της τότε πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία. Η αεροπορική επιβιώνει με δάνειο – γέφυρα 900 εκατομμυρίων το οποίο λήγει τον Δεκέμβριο, με δυνατότητα – πάντως – επέκτασής του όσο συνεχίζεται η αναζήτηση επενδυτών.

 

Η γερμανική Lufthansa AG, η οποία αρχικώς εξέταζε την επένδυση, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην εκδηλώσει ενδιαφέρον, μετά και τα πρόσφατα σχόλια του CEO της, Carsten Spohr, ότι η Alitalia θα χρειαζόταν σημαντική αναδιάρθωση ώστε να γίνει θελκτική για επενδυτές.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ «επιστροφή στην κανονικότητα» αποδείχθηκε μια ψευδαίσθηση
Επόμενο άρθροΈλληνες και άλλοι μετανάστες τόνωσαν τη γερμανική οικονομία