Ποιες θα είναι οι μορφές των δανείων

 

Ανοίγει ο δρόμος  για τη χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ καθώς  το σχετικό σχέδιο νόμου τέθηκε χθες, Πέμπτη, σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει έως τις 23 Ιανουαρίου.

 

Πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι νέοι επιχειρηματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και φυσικά πρόσωπα, θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν δάνεια έως και 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και με διάρκεια αποπληρωμής έως 10 χρόνια

 

Οι μικροχρηματοδοτήσεις θα χορηγούνται και εκτός τραπεζικού συστήματος, καθώς το σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης δομών μικροχρηματοδότησης και από άλλους φορείς, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούν τους όρους και του νομικού πλαισίου και θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδας.

 

Οι μορφές των δανείων

Σύμφωνα με τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών Οικονομίας, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων που θα συσταθούν θα πρέπει να χορηγούν τις εξής μορφές μικροχρηματοδοτήσεων:

 

1) Επιχειρηματικές μικροχρηματοδοτήσεις, ως τέτοιες νοούνται ιδίως:

 

α) όλες οι μορφές πιστώσεων έως το όριο των 25.000 ευρώ που χορηγούνται είτε για τη κάλυψη επενδυτικών αναγκών, είτε ως κεφάλαιο κίνησης,

 

β) προϊόντα χρηματοδοτικής μίσθωσης έως 25.000 ευρώ, για την απόκτηση εξοπλισμού,

 

γ) αυτοτελείς εγγυήσεις έως το όριο των 25.000 ευρώ, οι οποίες δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη δανείων από άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα.

 

2) προσωπικές μικροχρηματοδοτήσεις, ως τέτοιες νοούνται ιδίως προσωπικές πιστώσεις, τακτικής λήξης, για:

 

α) εκπαιδευτικούς σκοπούς έως 10.000 ευρώ,

 

β) την ενίσχυση δημόσιων πολιτικών ή με σκοπό την κοινωνική και οικονομική ένταξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων έως το ποσό των 25.000 ευρώ, που αφορούν ιδίως την αντιμετώπιση των ακόλουθων καταστάσεων:

 

– ανεργία,

 

– αναστολή ή μείωση του χρόνου εργασίας για λόγους που δεν οφείλονται στη δική τους βούληση.

 

Οι δικαιούχοι

 

1. Δικαιούχοι των επιχειρηματικών μικροχρηματοδοτήσεων είναι οι εξής:

 

α) πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις,

 

β) φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων,

 

γ) ελεύθεροι επαγγελματίες,

 

δ) φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

 

2. Δικαιούχοι των προσωπικών μικροχρηματοδοτήσεων είναι οι εξής:

 

α) φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών,

 

β) δικαιούχοι προγραμμάτων εφαρμογής δημόσιας πολιτικής,

 

γ) ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

 

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι προγραμμάτων εφαρμογής δημόσιας πολιτικής και οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες θα προσδιοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών και μπορεί να προστίθενται ή να μεταβάλλονται οι δυνητικοί δικαιούχοι του παρόντος.

 

Χωρίς υποθήκη

Η μικροχρηματοδότηση δεν θα εξασφαλίζεται με ενοχική ή εμπράγματη ασφάλεια αλλά και δεν θα υπερβαίνει το όριο των 25.000 ευρώ, για κάθε δικαιούχο.

 

Ο ίδιος δικαιούχος μπορεί να λαμβάνει από ένα ή περισσότερα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων νέα μικροχρηματοδότηση σε ποσό που προστίθεται στο υπόλοιπο υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό της αρχικής και της νέας μικροχρηματοδότησης, ανεξαρτήτως του ιδρύματος χορήγησης, δεν υπερβαίνει το όριο των 25.000 ευρώ.

 

Το ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων μπορεί να απαιτεί την ύπαρξη τριτεγγυητή πριν τη χορήγηση επιχειρηματικής μικροχρηματοδότησης.

 

Η ελάχιστη διάρκεια αποπληρωμής της χορηγηθείσας μικροχρηματοδότησης είναι δώδεκα (12) μήνες.

 

Η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής των προϊόντων μικροχρηματοδοτήσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει, τα δέκα (10) έτη.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι Γερμανοί επενδυτές επιμένουν Ελλάδα
Επόμενο άρθροΣτεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατέθεσε η Μέρκελ