Έχει χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος-«κλειδί» για τις υποθέσεις που αφορούσαν στα σκάνδαλα των εξοπλισμών αλλά και της Siemens

 

Σάλο προκάλεσε η κίνηση του γαλλοελβετού τραπεζίτη, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, να σπάσει το «βραχιολάκι» εντοπισμού και να εξαφανιστεί. Είναι η δεύτερη φορά που κάποιος κατάδικος σπάει το συγκεκριμένο σύστημα.

 

Είχε προηγηθεί το 2016 κατηγορούμενη για υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για την υπόθεση της Energa η οποία εξαφανίστηκε.

 

Ο Οσβαλντ, όπως είναι γνωστό, αλλά και σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας τα Νέα, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση που εμπλέκεται στην υπόθεση της Siemens.

 

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης «διαπιστώθηκε παραβίαση των όρων του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι») από τον υπόδικο για οικονομικά εγκλήματα, Γάλλο πολίτη, J.-Cl. Oswald.

 

Ο επιτηρούμενος με σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ήδη από τον Νοέμβριο του 2016, επέστρεψε στο σπίτι του στις 00:50 συνοδευόμενος από την ΕΛΑΣ, μετά την παρουσία του σε δικαστήριο. Λίγο αργότερα, στις 13:56, κατέστρεψε τον ιμάντα της συσκευής γεωεντοπισμού που φορούσε.

 

Κατά την αναφορά της αναδόχου εταιρείας του συστήματος, η πράξη έγινε άμεσα αντιληπτή και ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία.

 

Ο τραπεζίτης έχει χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος-«κλειδί» για τις υποθέσεις που αφορούσαν στα σκάνδαλα των εξοπλισμών αλλά και της Siemens.

 

Συνελήφθη στις αρχές Απριλίου του 2015 στο Άμπου Ντάμπι, έπειτα από ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο τότε εισαγγελέας εκδόσεων, Γιάννης Αγγελής. Αφορμή, η κατάθεση του πρώην γενικού γραμματέα εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα, ο οποίος τον «κάρφωσε» ως κεντρικό πρωταγωνιστή στο ξέπλυμα χρήματος σε τράπεζες της Ελβετίας.

 

Ήταν καταζητούμενος για την εμπλοκή του ως τραπεζικός σε 4 υποθέσεις σχετικά με μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ λίγο καιρό πριν συλληφθεί είχε παραπεμφθεί σε δίκη από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων για την υπόθεση της Siemens.

 

Συγκεκριμένα, εμπλέκεται ως τραπεζικό στέλεχος της Dresden Bank και της BNP PARIBAS με την κατηγορία νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Διατέλεσε προϊστάμενος του επίσης κατηγορούμενου για τις αντίστοιχες υποθέσεις, Ελληνοελβετού τραπεζικού, Φάνη Λυγινού.

 

Μετά από τη σύλληψη του, οδηγήθηκε αρχικά στους ανακριτές διαφθοράς Νικόλαο Τσιρώνη και Βασιλική Μπράτη, οι οποίοι διερευνούν αντίστοιχα την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων από την γερμανική WEGMANN και την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericssson και τη βραζιλιάνικη Embraer.

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ Σταθάκης εξήγγειλε νέο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ’ οίκον
Επόμενο άρθροΔύο νέες ξενοδοχειακές σειρές περιποίησης από την Παπουτσάνης