Η σημερινή ημέρα του πρωθυπουργού είχε κάτι το διαφορετικό. Και αυτό, γιατί σε όλες τις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον 26χρονο Κωνσταντίνο Ρόζη, έναν νεαρό με ειδικές δεξιότητες, στο πλαίσιο της ημέρας DUOday 2021.

Έτσι, ο νεαρός Κωνσταντίνος συμμετείχε στη συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, στη σύσκεψη για την παρουσίαση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, συστήνοντας τον νεαρό στους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών, «είναι μια ημέρα στην οποία άτομα με ειδικές δεξιότητες έρχονται σε δημόσιους φορείς, για να μπορέσουν να αποκτήσουν μία πρώτη επαφή με τον κόσμο της εργασίας, καθώς ο σκοπός μας είναι νέοι συμπολίτες μας σαν τον Κωνσταντίνο, να έχουν τη δυνατότητα, τελικά, να εργαστούν».

Και προσέθεσε: «Οπότε, σήμερα ανοίξαμε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου στον Κωνσταντίνο και στη μητέρα του, που έχουμε τη χαρά να την έχουμε μαζί μας. Μας συνοδεύει όλο το πρωινό. Πριν, ήταν μαζί μας στη συνάντηση που είχαμε με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, σήμερα θα παρακολουθήσει όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα για τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στη συνέχεια και μετά θα έχω τη χαρά να τον πάρω μαζί μου, για να επισκεφτούμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα πλαίσια της τακτικής μηνιαίας μας συνάντησης».

Ο διάλογος με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Συστήνοντας τον Κωνσταντίνο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είπε: «Σκέφτηκα ότι είναι καλή ιδέα να έρθει, να τον γνωρίσετε κι εσείς. Μια πολύ ευχάριστη επίσκεψη του Κωνσταντίνου σήμερα, κυρία Πρόεδρε. Νομίζω βλέπει τι σημαίνει ένας χώρος εργασίας».

Κ. Σακελλαροπούλου: Έμαθα ότι παρακολούθησε και τη σύσκεψη που κάνατε.

Κ. Μητσοτάκης: Βεβαίως, παρακολούθησε τη σύσκεψη που κάναμε με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, στη συνέχεια παρακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση την οποία κάναμε με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς από σήμερα πια, οι πολίτες δεν θα χρειάζονται να πηγαίνουν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και στην Ελληνική Αστυνομία για να βεβαιώσουν το γνήσιο της υπογραφής. Αυτό θα γίνεται ψηφιακά. Εξήγησα στον Κωνσταντίνο γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό και πόσο χρόνο γλιτώνουμε, και οι πολίτες και η Δημόσια Διοίκηση, και τώρα έχουμε τη χαρά να σας επισκεπτόμαστε.

Κ. Σακελλαροπούλου: Να τον έχουμε συντροφιά.

Κ. Μητσοτάκης: Του εξηγούσα ότι κάθε μήνα ο Πρωθυπουργός έρχεται και επισκέπτεται την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να την ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις, οι οποίες κυρία Πρόεδρε και αυτό το μήνα αφορούν το μέτωπο της πανδημίας.

Ο πΠρωθυπουργός και ο Κωνσταντίνος εργάστηκαν σήμερα σαν ομάδα, στο πλαίσιο της ημέρας DUOday, κατά την οποία εταιρείες και δημόσιοι φορείς ανοίγουν τις πόρτες τους για άτομα με νοητική και συναισθηματική αναπηρία. Την ημέρα αυτή, ένας εργαζόμενος και ένα άτομο με αναπηρία σχηματίζουν «δίδυμο» (DUO) και το άτομο συμμετέχει ενεργά, όσο το δυνατόν περισσότερο, στις συνήθεις εργασίες των εργαζομένων.

O Κωνσταντίνος και το DUOday

Ο Κωνσταντίνος Ρόζης, που είναι απόφοιτος Λυκείου και έχει εργαστεί με μερική απασχόληση σε καφέ το οποίο στη συνέχεια έκλεισε, βρισκόταν από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και συμμετείχε με τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian, στην τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση της ψηφιακής βεβαίωσης του γνησίου υπογραφής για όλα τα ιδιωτικά έγγραφα και στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το DUOday ξεκίνησε από την Ιρλανδία, όπου έγινε γνωστό ως «Job Shadowday». Οι Βέλγοι το υιοθέτησαν ως «DUOday» και έτσι βοήθησαν στη διάδοση της ιδέας. Το 2017 το concept έφτασε στη Γερμανία για πρώτη φορά. Η ημέρα αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό τόσο από ασκούμενους όσο και από εταιρείες, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να συμμετέχουν περισσότερες χώρες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου χθες, 18 Νοεμβρίου, συνεργάστηκαν ως «δίδυμο» 6.000 άτομα.

Το έργο συμβουλεύει και συνοδεύει άτομα με νοητική και/ή συναισθηματική αναπηρία στο ταξίδι τους προς την απασχόληση. Η υπηρεσία αυτή θα παρέχει υποστήριξη με μικρά βήματα σε άτομα που αναζητούν να βρουν μια κατάλληλη δουλειά – ακόμα και για λίγες ώρες την ημέρα ή μια εβδομάδα.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤρίκαλα – Τι λέει ο 20χρονος που κατηγορείται ότι διέρρευσε «ροζ» βίντεο ανήλικης
Επόμενο άρθροΠαναγιωτόπουλος προς Τσίπρα – Μην προεξοφλείτε εξεταστικές επιτροπές και εισαγγελείς