Περίπου 100 αντικείμενα από την προσωπική, άγνωστη συλλογή του βγαίνουν σε δημοπρασία στο Παρίσι

 

Μερικές φορές, στα έργα τέχνης και τα συλλεκτικά αντικείμενα που βγαίνουν σε δημοπρασίες, επιπλέον αξία δίνει η ταυτότητα του ιδιοκτήτη τους. Μια από αυτές τις περιπτώσεις, είναι και η συλλογή έργων τέχνης και αντικειμένων που θα διατεθούν σε δημοπρασία στο Παρίσι, στις 19 Ιουνίου, από τον οίκο Artcurial.

 

Πρόκειται για την τελευταία, την προσωπική και άγνωστη συλλογή του συγγραφέα Andres Malraux (1901 – 1976) , του ανθρώπου που θήτευσε ως ο πρώτος υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας. Πρόκειται για συλλογή που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λάδια και παστέλ του Ζορζ Μπρακ και του Xουάν Μιρό, αντικείμενα πρωτόγονης τέχνης, περίπου 100 αντικείμενα στο σύνολο. Ανάμεσα στα έργα, θα διατεθεί και το προσωπικό γραφείο του συγγραφέα και πρώτου υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας που ήταν στην ιδιωτική του κατοικία στο Βεριέρ-λε-Μπουισόν, στα νότια προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας. Το αγαπημένο του γραφείο έχει στυλ ρουστίκ και η αξία του εκτιμάται μεταξύ 4.000 και 6.000 ευρώ.

 

Ο οίκος δημιοπρασιών, ο οποίος έλαβε την εντολή για την πώληση της συλλογής από τους απογόνους της Sophie des Vilmauren, τελευταίας συντρόφου στη ζωή του Andre Malraux, υπογραμμίζει ότι «η συλλογή που τον συντρόφευσε έως τις τελευταίες ημέρες της ζωής του δείχνει τα πάθη του και αντανακλά τους βαθιά φιλικούς δεσμούς του με τις πιο μεγάλους καλλιτέχνες της εποχής».

 

Ποια είναι τα έργα από τη συλλογή λοιπόν, που ξεχωρίζουν; Ο πίνακας «Ουρανός και πουλιά» του Ζορζ Μπρακ, ένα λάδι σε χαρτί, μπορεί να αγγίξει τις 30.000 ευρώ, σύμφωνα με τις υψηλότερες εκτιμήσεις. Ένα άγαλμα αφρικανικής τέχνης Κότα από τη Γκαμπόν, αξίας 6.000 έως 8.000 ευρώ και μια μάσκα από την Παπούα Νέα Γουινέα, αξίας έως 10.000 ευρώ.

 

Εκτός αυτών όμως, μέσα από τη δημοπρασία θα αποκαλυφθεί μια πολύ προσωπική πλευρά της προσωπικότητας του Γάλλου συγγραφεά: Αυτή του ερασιτέχνη ζωγράφου. Ο Malraux, από παιδί λάτρευε να σχεδιάζει και δώριζε συχνά στους συγγενείς και στους φίλους του ζωγραφιές. Στη δημοπρασία λοιπόν, θα διατεθούν τρία σκίτσα- πορτραίτα του Πάμπλο Πικάσο που ο οραματιστής συγγραφέας σχεδίασε με μελάνη σε χαρτί, αξίας μεταξύ 3.000 και 4.000 ευρώ.

 

Η «πολύ προσωπική συλλογή» του Malraux θα εκτεθεί στο κοινό από 15 έως 18 Ιουνίου σε αίθουσα του Artcurial, κοντά στο Ηλύσια Πεδία, στο Παρίσι.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ Huawei στο στόχαστρο των ΗΠΑ-Πώς αντιδρά
Επόμενο άρθροΔιαδηλώσεις κατά του εξτρεμισμού σε επτά μεγάλες πόλεις