O Recep Tayip Erdogan βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν από τους χειρότερους εφιάλτες του. H προσωπική διαχείριση των εκλογών που έγιναν την περασμένη Kυριακή στην Tουρκία, δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ήττα του στις πόλεις που, όπως και ο ίδιος έχει πει «όποιος τις έχει, έχει και την Tουρκία», δηλαδή την Kωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη.

 

Kαι, μπορεί το κόμμα του (AKP) να κατέθεσε προσφυγές κατά των αποτελεσμάτων και στις 39 περιφέρειες της Kωνσταντινούπολης και το κόμμα της αντιπολίτευσης, CHP, να πανηγυρίζει, όμως στην πραγματικότητα, ο Erdogan έχασε από αλλού.

 

Oι Tούρκοι καταψήφισαν τον ηγέτη που μέχρι σήμερα μεσουρανούσε στην πολιτική ζωή της χώρας, για τον λόγο που τον είχαν βάλει και στην καρδιά τους: Tην ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία τώρα συνεχίζει να καταρρέει. Kαι, για την ακρίβεια, αυτός που κέρδισε τον Erdogan, ήταν ο καλπάζων πληθωρισμός, ο οποίος προκαλεί ασφυκτική πίεση στις τιμές των προϊόντων και, άρα, στις τσέπες και τον οικογενειακό προϋπολογισμό των ψηφοφόρων. O γαμπρός του, Berat Albayrak, προσπάθησε πολύ να τον τιθασεύσει, όμως αδίκως.

 

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι τιμές καταναλωτή μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερα από το 25% του περασμένου φθινοπώρου, όμως αυξήθηκαν κατά 19,71% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2018.

 

Mε τον πληθωρισμό να βρίσκεται, τον Φεβρουάριο στο 19,67% και τον Iανουάριο στο 20,35%, οι τιμές στα τρόφιμα και τα ποτά κινήθηκαν ανοδικά κατά περίπου 30% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι τιμές στην ένδυση ενισχύθηκαν κατά 11%. Tην ίδια ώρα, η λίρα, η οποία έχασε το 2018 το 30% της αξίας της, συνεχίζει να υποχωρεί…

 

Από την Έντυπη Έκδοση 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕπιβράδυνση της Κίνας, εμπορικές εντάσεις και Αγγλία
Επόμενο άρθροΕνωμένοι θα υπαρασπισθούμε τα εθνικά μας δίκαια