Δαμόκλειο Σπάθη αποτελεί η υπερφορολόγηση για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς περισσότεροι από 4 εκατ. φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την φορολογική διοίκηση, την ίδια ώρα σε μεγάλο αριθμό οφειλετών έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστική είσπραξης, σύμφωνα τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

 

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία:

– ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανήλθε τον Σεπτέμβριο στους 4.312.395, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Αύγουστο κατά περίπου μισό εκατομμύριο. Αυτό μεταφράζεται σε αδυναμία πολλών να πληρώσουν εμπρόθεσμα τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος ή την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

 

-ο αριθμός των οφειλετών εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανήλθε τον Σεπτέμβριο σε 1.797.492 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 64.630 φορολογούμενους. Με βάση αυτό το δεδομένο, ότι δηλαδή έχουν ήδη επιβληθεί κατασχέσεις σε 1.148.583 φορολογούμενους, προκύπτει ότι η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην επιβολή κατασχέσεων σε άλλους 648.909 φορολογούμενους.

 

-ο αριθμός των φορολογούμενων που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και έχουν ήδη επιβληθεί εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις, διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο σε 1.148.583, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 5.000.

 

-οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, διαμορφώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 7,83 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,42 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

 

-οι καθαρά φορολογικές οφειλές που έμειναν απλήρωτες διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο σε 6,165 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου μισό δισ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

Η φορολογική διοίκηση επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που περιλαμβάνουν:

-την κατάσχεση του υπολοίπου των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, με ακατάσχετο ποσό 1.250 ευρώ για έναν λογαριασμό που δηλώνεται στο taxisnet.

-την κατάσχεση μισθών και συντάξεων. Ισχύει ακατάσχετο 1.000 ευρώ μηνιαίως. Για ποσό από 1.000 έως 1.500 ευρώ κατάσχεται το 50% και για ποσό πάνω από 1.500 ευρώ κατάσχεται το σύνολο

-υη δέσμευση και πώληση με πλειστηριασμό ακινήτων του οφειλέτη

-την κατάσχεση εισοδημάτων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, όπως είναι τα ενοίκια και οι απαιτήσεις από πελάτες.

-πώς να αποφύγετε τις κατασχέσεις

-οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση μπορούν να καθυστερήσουν ή και να αποφύγουν τελικά τις κατασχέσεις με μερικές έξυπνες κινήσεις όπως:

-πληρωμή έναντι της οφειλής περιοδικά. Τα τμήματα δικαστικού των εφοριών εκτιμούν ότι ο φορολογούμενος κάνει προσπάθεια αποπληρωμής και δεν προχωρούν σε επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Αυτό πάντα βέβαια σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και το ύψος των τακτικών καταβολών

-ρύθμιση της οφειλής με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων

– εξόφληση της οφειλής με τη χρήση πιστωτικών καρτών που δίνουν τη δυνατότητα άτοκων δόσεων.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤεράστιες οι δυνατότητες επενδύσεων στην ενέργεια
Επόμενο άρθροΠληθώρα ελληνικών βραβείων στα World Travel Awards 2018