Σε προσωρινή, τουλάχιστον, διακοπή των εχθροπραξιών μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ φαίνεται να οδηγεί η κατάπαυση του πυρός στην οποία φέρονται να κατέληξαν χθες το βράδυ οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές.

 

Όπως γράφει η Deutsche Welle, της συμφωνίας εκεχειρίας, την οποία επιβεβαίωσε μόνον η Χαμάς, είχε προηγηθεί ολοήμερη ανταλλαγή αλλεπάλληλων πληγμάτων. Η νέα ένταση μεταξύ του ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, όταν επλήγη σπίτι στο κεντρικό Ισραήλ από παλαιστινιακή ρουκέτα, τραυματίζοντας επτά ανθρώπους. Οι Ισραηλινοί απάντησαν με βομβαρδισμούς θέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που προκάλεσε τα αντίποινα της παλαιστινιακής πλευράς που εκτόξευσε πολυάριθμες ρουκέτες εναντίον της ισραηλινής επικράτειας. Η νέα κλιμάκωση της έντασης επανέφερε τους φόβους περί νέας γενικευμένης σύρραξης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

 

Δυο ακριβώς εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ στις 9 Απριλίου, οι εξελίξεις δεν φαίνεται να ωφελούν τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Όπως εκτίμησε, μιλώντας προς τη Deutsche Welle ο Πέτερ Λίντελ από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική στο Βερολίνο: «Δεν είναι σαφές εάν οι εξελίξεις επηρεάσουν τις εκλογές. Το θέμα της Γάζας απασχόλησε όμως τον προεκλογικό αγώνα. Ο Νετανιάχου κατηγορήθηκε τόσο από τα δεξιά, κυρίως από τον Μπένετ, όσο και από τα αριστερά και τον Γκαντς, ότι δεν κάνει αρκετά και δεν είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα στη Γάζα. […] Του επιρρίπτουν ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει τη Χαμάς από το να βομβαρδίζει το Ισράηλ παρότι κυβερνά τη χώρα εδώ και 10 χρόνια».

 

Ωστόσο ακόμη και ο σημαντικότερος πολιτικός του αντίπαλος, ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Μπένι Γκαντς, δεν φαίνεται να μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τη νέα κρίση με τη Χαμάς. «Ασκούν κριτική και στον Γκαντς, επιρρίπτοντάς του ότι δεν εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις. Εντέλει έχει παρόμοιες θέσεις με τον Νετανιάχου».

 

Δυσαρεστημένοι οι Ισραηλινοί με την «αδράνεια» Νετανιάχου

 

Η δυσαρέσκεια αυτή για την πολιτική του Ισραήλ έναντι της Γάζας αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Israel Democracy, το 76% των Ισραηλινών δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση όσον αφορά τη διαχείριση του ζητήματος της Γάζας. Το περασμένο καλοκαίρι το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν μόλις στο 56%. Την ίδια ώρα οι περισσότεροι πολίτες δεν φαίνεται να επικροτούν την ανάληψη του υπουργείου Άμυνας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μετά την παραίτηση Λίμπερμαν το περασμένο φθινόπωρο. Το 58% πιστεύουν ότι ο Νετανιάχου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο διπλό ρόλο.

 

Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί στο Ισραήλ που ζητούν μια πιο αποφασιστική και δραστική απάντηση στη Χαμάς. «Πρέπει να περάσουμε σε μια στρατηγική στοχευμένων δολοφονιών», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Ρεγκέβ, προσθέτοντας: «Μόνον εάν οι ηγέτες της Χαμάς και του ισλαμιστικού τζιχάντ νιώσουν ότι τους κυνηγάμε, θα αρχίσουν να μας βλέπουν με άλλα μάτια».

 

Η νέα ένταση έρχεται σε μια ακατάλληλη στιγμή όμως και για την ίδια την -αποδυναμωμένη πολιτικά- Χαμάς η οποία τελεί υπό όλο και πιο ασφυκτικές πιέσεις εντός της Λωρίδας της Γάζας. Οπαδοί της νέας συμμαχίας Bidna na´isch (Θέλουμε να ζήσουμε) κατεβαίνουν όλο και πιο συχνά στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης και των κακών συνθηκών διαβίωσης στη Γάζα. Όπως εκτιμούν αναλυτές, ενδεχόμενη νέα σύρραξη με τις ισραηλινές δυνάμεις που θα οδηγούσε τους Παλαιστινίους σε ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση, είναι στην παρούσα φάση το πλέον απευκταίο σενάριο για τη Χαμάς.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΒραβείο στο 4th Annual Sustainability Summit 2019 απέσπασε ο ΟΛΠ
Επόμενο άρθροΕγκρίθηκε η οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο