Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις και τις πορείες, που κατατέθηκε στη Βουλή.
Η κυβέρνηση τονίζει ότι διασφαλίζει όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για νόμο που παραπέμπει σε εποχές πριν τη μεταπολίτευση.

Το νομοθέτημα «θα βάλει τάξη στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οι διαδικασίες για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απολύτως διασφαλισμένες», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των διαδηλωτών, αλλά και να μη διαταράσσεται η ζωή των κατοίκων και των επαγγελματιών. Υπογράμμισε ότι οι αλλαγές δεν αφορούν συγκεντρώσεις και πορείες που διοργανώνονται από τα τριτοβάθμια σωματεία, αλλά μικρές συγκεντρώσεις, όπως των 50 ατόμων.

Με αφορμή την εντονότατη κριτική που ήδη ασκείται από την αντιπολίτευση, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ευρύτερη συναίνεση για την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά αν χρειαστεί, «ασυζητητί θα προχωρήσουμε και μόνοι μας».

Το νομοσχέδιο επιχειρεί να διαμορφώσει, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για τις δημόσιες συναθροίσεις και προστατεύεται η δημόσια ασφάλεια. Σημειώνουν επίσης ότι «δεν διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνικοοικονομική ζωή. Διασφαλίζεται ισόρροπα η ακώλυτη άσκηση του δικαιώματος των πολιτών». Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «τίθενται σαφή όρια στις αρμοδιότητες της αστυνομίας».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα που μίλησε στον ΑΝΤ1, «το βασικό διακύβευμα είναι ένα: Το νομοσχέδιο αυτό διασφαλίζει όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν, ότι μπορούν να το κάνουν, χωρίς να ταλαιπωρούν όμως τους πολλούς».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να γυρίσει το ρολόι του χρόνου στις πιο σκοτεινές μέρες της ελληνικής ιστορίας και να «επαναφέρει το καθεστώς του κράτους-χωροφύλακα».
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «καθιστά ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα τη συμμετοχή σε συγκέντρωση που έχουν απαγορεύσει οι αρχές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «το καινούργιο νομοσχέδιο, που σ’ αυτήν την κρίση θα περιορίζει τις διαδηλώσεις, είναι η απάντηση του αυταρχισμού, γιατί ξέρετε τι έρχεται, ξέρετε τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν».
«Όσους περιορισμούς και να βάλετε, δεν θα μπορέσετε να σταματήσετε τη νέα γενιά που διεκδικεί για το περιβάλλον, για τα δικαιώματα, για την Παιδεία, για τις ανισότητες και για το μέλλον» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Για το ΚΙΝΑΛ, υπάρχουν μελανά σημεία και χρειάζονται κανόνες, όπως σημειώνει.

Το ΚΚΕ καλεί σε μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό για να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που -όπως αναφέρει – προσπαθεί να «βάλει στον γύψο» το δικαίωμα στην εργατική λαϊκή κινητοποίηση, για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι με το νομοσχέδιο «μπαίνει τάξη» στην ταλαιπωρία του λαού, εξαιτίας διαδηλώσεων «μικρών και ολιγάριθμων ομάδων», δεν είναι παρά ένα άθλιο «προπέτασμα καπνού» καταλήγει το ΚΚΕ.

Συγκέντρωση με την παρουσία του γ.γ. του ΚΚΕ οργανώνει το Κομουνιστικό Κόμμα κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, την Πέμπτη 2 Ιούλη στις 8μ.μ., στο Σύνταγμα. Στον ίδιο χώρο, θα διαδηλώσει και το ΠΑΜΕ στις 9 Ιουλίου.

«Αυτό που δεν πέτυχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, ώστε να κλείσει το στόμα όλων των εργαζόμενων, επιδιώκουν να το κάνουν με έναν χουντικής έμπνευσης νόμο που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης ενός βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με αιματηρούς αγώνες» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Από το ΜέΡΑ25 υποστηρίζεται ότι είναι «ένα αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό έκτρωμα χουντικής κοπής για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, μέσα από το οποίο η κυβέρνηση προωθεί την ποινικοποίηση των αντιδράσεων στις βάρβαρες πολιτικές της».

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑρνητικός στον κορονοϊό ο 72χρονος ομογενής από την Κάρπαθο
Επόμενο άρθροΕξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές σε περιοχές της Αττικής