Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν, στην οποία εκφράζει τον προβληματισμό της για την πορεία των δημοσιονομικών και ζητάει απολύσεις συμβασιούχων.

Χρειάζεται μια στοχευμένη πολιτική για τα μεσαία στρώματα, με σταδιακές φοροελαφρύνσεις, καθώς βγαίνουμε από την κρίση, επισήμανε Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Για τρία συνεχή χρόνια μας έλεγαν η Κομισιόν και το ΔΝΤ ότι δε θα φτάσουμε στο στόχο. Και τι μας αναγκάζανε να κάνουμε; Να περιμένουμε στο τέλος του χρόνου να δούμε τί είναι το υπερπλεόνασμα που μας κατηγορούσε εδώ η αντιπολίτευση και να το ξοδέψω στο τέλος με μέρισμα. Αυτό είναι κακή μακροοικονομική πολιτική…».

«Για πρώτη φορά η οικονομία της χώρας είναι τακτοποιημένη», επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ1 και διερωτήθηκε: «Ποια είναι τα «σπασμένα» του ΣΥΡΙΖΑ; και σημείωσε: «καλώς βγήκε ο Πρωθυπουργός για να χτυπήσει ένα καμπανάκι, ή μάλλον μία καμπάνα διότι αρχίζει και κτίζεται ένα αφήγημα ότι δεν πάει καλά η οικονομία μας, παρ` όλο που άνοδος στις εξαγωγές, αύξηση της απασχόλησης, μείωση της ανεργίας, αύξηση στο λιανικό εμπόριο, όλοι οι δείκτες έχουν μπει στη θετική τροχιά. Παρόλο που η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αρχίσει και επιβραδύνει».

Στην εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης. Η ΝΔ έχει μιλήσει πολύ καιρό γι’ αυτό το θέμα. Το όφελος είναι δεδομένο. Είναι ξεκάθαρο όταν έχεις αυτούς τους δύο συντελεστές, τελικά ωφελείται και η αγορά και ο καταναλωτής». Για το φάρμακο ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «έτσι και αλλιώς είναι ένα προϊόν στο οποίο υπάρχει ρυθμιζόμενη τιμή από το κράτος και πρόθεση μας δεν είναι να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων. Για τη ΔΕΗ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες άμεσες κινήσεις σωτηρίας, ενώ επεσήμανε ότι έτσι όπως είναι σήμερα, δεν θα βρεθεί στρατηγικός επενδυτής όπως προτείνουν κάποιοι».

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι η ΝΔ δεν θέλει απλώς να πάρει πίσω τη μείωση στην ενέργεια, που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να αυξήσει τον ΦΠΑ στα φάρμακα, κάτι που δεν έγινε ακόμα και στα πιο μαύρα μνημονιακά χρόνια. Αν δεν ντρέπονται να σκέφτονται μια τέτοια αύξηση σε φόρους προεκλογικά, φανταστείτε τι θα έκαναν αν γινόντουσαν ποτέ κυβέρνηση, και ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει στην Αθήνα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει της δανειακής σύμβασης.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δέσμευση να υποστηρίξει τους στόχους και τις βασικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος οικονομικής βοήθειας και να επιδιώξει περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης για να στηρίξει μια θετική οικονομική προοπτική και να βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ1 ανέφερε ότι «από το 2015 και μετά οι θεσμοί ουδέποτε έθεσαν ζήτημα απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Ουδέποτε. Υπήρχε στα χαρτιά της προηγούμενης κυβέρνησης. Υπήρχε ως εκκρεμότητα της 5ης αξιολόγησης. Και σήμερα που υποτίθεται έχουμε κλείσει οριστικά τον κύκλο των μνημονίων, σήμερα που έχουμε επαναφέρει τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, σήμερα έρχονται ορισμένοι κύκλοι από την Ευρώπη και ξαναθέτουν ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στο Δημόσιο».

Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔύο γυναίκες τραυματίστηκαν σε μια ομοφοβική επίθεση
Επόμενο άρθρο22χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε επίθεση στην Τάιμς Σκουέρ