Ποιες  κατασχέσεις απαγορεύεται να κάνει

 

 

Οι φορολογικές αρχές έχουν σφίξει τον κλοιό γύρω από τους οφειλέτες και με τις κατασχέσεις που γίνονται με ρυθμό πολυβόλου εισπράττουν τους απλήρωτους φόρους. Από το 2015 μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκαν κατά 40% ή κατά 448.282 άτομα. Στο τέλος του 2015 οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 695.074. Τρεισήμισι χρόνια μετά, τον περασμένο Αύγουστο έφθασαν τους 1.143.356 άτομα.

 

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν έμεινε μόνο στις κατασχέσεις. Έχει αρχίσει να βγάζει στο ηλεκτρονικό σφυρί ακίνητα και σε επόμενη φάση θα εκποιηθούν και κινητά περιουσιακά στοιχεία όπως αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κλπ.

 

Ο πλειστηριασμός είναι το έσχατο αναγκαστικό μέτρο που παίρνει η Εφορία για να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Έχουν προηγηθεί, οι δεσμεύσεις και οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

 

Κατασχέσεις σε ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα, γραφεία κλπ) και κινητά περιουσιακά στοιχεία γίνονται για χρέη άνω των 500 ευρώ. Κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς γίνονται για οποιοδήποτε ποσό οφειλής.

 

Οι εξαιρέσεις στις κατασχέσεις

 

Η εφορία όμως δεν μπορεί να κατάσχει τα πάντα. Από τις καταθέσεις γλιτώνουν τα χρήματα έως 1.250 ευρώ που βρίσκονται στον ένα και μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό που έχει ο οφειλέτης. Αρκεί ο λογαριασμός αυτός να έχει δηλωθεί στο Taxisnet.

 

Όταν η Εφορία μπαίνει για κατάσχεση στο σπίτι επίσης δεν μπορεί να κατάσχει τα πάντα. Για παράδειγμα ακατάσχετα είναι τα έπιπλα σαλονιού και έγχρωμη τηλεόραση γιατί εξαιρούνται από την κατάσχεση πράγματα της προσωπικής χρήσης του οφειλέτη και της οικογενείας του, εφόσον τα πράγματα αυτά είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες της διαβίωσής τους.

 

Πιο συγκεκριμένα εξαιρούνται από την κατάσχεση κατοικίας:

 

– Τα πράγματα της προσωπικής χρήσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του και ιδίως ρούχα, κλινοστρώματα, έπιπλα εφόσον τα πράγματα αυτά είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες της διαβίωσής τους.

 

– Τα τρόφιμα και καύσιμη ύλη, απαραίτητα στον οφειλέτη και την οικογένειά του για τρεις μήνες.

 

– Τα παράσημα και τα αναμνηστικά αντικείμενα, τα χειρόγραφα, οι επιστολές, τα οικογενειακά έγγραφα και τα επαγγελματικά βιβλία.

 

– Τα βιβλία, μουσικά όργανα, εργαλεία τέχνης που προορίζονται για την επιστημονική ή καλλιτεχνική και γενικότερα την πνευματική μόρφωση και ανάπτυξη του οφειλέτη ή της οικογένειάς του.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι τίτλοι των εφημερίδων
Επόμενο άρθροΗ παρέμβαση Καμμένου λειτούργησε αποσταθεροποιητικά