O γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε σήμερα τον κόσμο να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας» του νέου κοροναϊού, κρίνοντας πως είναι «πολύ ανησυχητική η ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είπε χαρακτηριστικά. Συνολικά, σχεδόν 2.600 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Κίνα εκ των 77.000 κρουσμάτων. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα,  τόσο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας  όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, συνέστησαν ψυχραιμία, μετά την ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων, που έγινε σήμερα για το ζήτημα του κορονοϊού, στο υπουργείο Υγείας. 

Ανησυχία ΠΟΥ

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση (της επιδημίας), κάνοντας ό,τι μπορούμε για να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη πανδημία» δήλωσε ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η επιδημία του covid-19 δεν έχει φθάσει σε επίπεδα πανδημίας κι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς για πανδημία.«Το να χρησιμοποιούμε τον όρο πανδημία δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα», τόνισε.

«Προς το παρόν, δεν είμαστε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης διάδοσης αυτού του ιού παγκοσμίως και δεν βλέπουμε σοβαρά κρούσματα ή θανάτους σε ευρεία κλίμακα» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Αυτό που βλέπουμε είναι επιδημίες σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο», υπογράμμισε.

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την εξάπλωση του ιού σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία, ο Τέντρος σημείωσε ότι τα κρούσματα στην Κίνα καταγράφουν πτώση από τις αρχές Φεβρουαρίου, στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί.

Σχετικά με το Ιράν, ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του ΠΟΥ για το πρόγραμμα επειγουσών καταστάσεων είπε ότι τα υψηλά ποσοστά θανάτων ενδέχεται να αντανακλούν τον εντοπισμό μονάχα σοβαρών κρουσμάτων και όχι ήπιων μολύνσεων κατά την έναρξη της επιδημίας. Ομάδα του ΠΟΥ αναμένεται αύριο στο Ιράν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η ΕΕ δεν επιθυμεί την επαναφορά των εσωτερικών ελέγχων στα σύνορα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιμέτωπη με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ιταλία, δεν επιθυμεί προς το παρόν την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, μια απόφαση πάντως που επαφίεται στις χώρες μέλη να λάβουν.

«Αυτή τη στιγμή η σύστασή μας προς τις χώρες μέλη δεν περιλαμβάνει την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα», ανέφερε ο Ανταλμπέρτ Γιανζ, ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Ο κίνδυνος εμφάνισης εστιών μόλυνσης, παρόμοιων με εκείνων στην Ιταλία, σε άλλες χώρες της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρείται μέτριος έως υψηλός», ανέφερε εξάλλου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σύσκεψη των εκπροσώπων των χωρών μελών στους κόλπους της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας. «Αυτή τη στιγμή δεν διεξάγεται κανένας έλεγχος κατά την έξοδο από την Ιταλία. Πολλές χώρες εφαρμόζουν και αναθεωρούν ταξιδιωτικές οδηγίες τους και μια χώρα ζητά από τους πολίτες της που επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές στην Ιταλία να παρουσιαστούν στις αρχές και να μείνουν για 14 ημέρες σε απομόνωση εθελοντικά», προστίθεται στην έκθεση αυτή.

 Επτά οι νεκροί στην Ιταλία

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση RAI, ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στην Ιταλία ανήλθε στους επτά.Πριν λίγο, πέθανε στην Λομβαρδία ένας άνδρας 62 ετών, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.

Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται, τέλος, στις σιδηροδρομικές συνδέσεις σε όλη την χώρα, εξαιτίας και ελέγχων που πραγματοποιούνται στους επιβάτες, από τις ιατρικές αρχές.

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού αυξήθηκαν από 6 σε 219 σε διάστημα τεσσάρων ημερών στην Ιταλία, την πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη και την τρίτη κατά σειρά πλέον πληγείσα παγκοσμίως μετά την Κίνα και τη Νότια Κορέα, όπου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 800 ασθενείς και 7 θάνατοι.

Αναστολή εκδρομών προς Ιταλία

Την ίδια ώρα, στην αναστολή των εκδρομών-μετακινήσεων μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στην Ιταλία, προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας. Τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν αρκετοί μαθητές και εκπαιδευτικοί σχολείων που βρίσκονται στην Ιταλία. Ένα από αυτά είναι και σχολείο από τα Γιαννιτσά οι 96 μαθητές του οποίου βρέθηκαν στην Ρώμη μόλις για μια ημέρα και επιστρέφουν για προληπτικούς λόγους τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ανήσυχοι οι Έλληνες που ζουν, εργάζονται ή φοιτούν στην Ιταλία

Ανήσυχοι είναι οι Έλληνες που ζουν, εργάζονται ή φοιτούν στην Ιταλία. Πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να γυρίσουν στην Ελλάδα, ενώ οι ταξιδιώτες επέσπευσαν την επιστροφή τους. Υπό τον φόβο πιθανής καραντίνας, Έλληνες που φοιτούν στην Ιταλία, εγκαταλείπουν τη χώρα.

Ελληνική πρεσβεία στην Ιταλία: Δεν συντρέχει λόγος πανικού

Η ελληνική πρεσβεία στην Ιταλία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα και την επιστροφή Ελλήνων μαθητών, στην οποία υπογραμμίζεται:

«Οι ιταλικές αρχές έχουν λάβει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του CoVID-19, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως το κλείσιμο σχολείων για την τρέχουσα εβδομάδα, η αναβολή ορισμένων εκδηλώσεων του Καρναβαλιού, καθώς η αναβολή των προγραμματισμένων για το επόμενο διάστημα σχολικών εκδρομών ιταλικών σχολείων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Για προληπτικούς επίσης λόγους, οι ελληνικές αρχές στην Ιταλία μεριμνούν σε συνεργασία με τους διευθυντές των Λυκείων που βρίσκονται στη χώρα για την ομαλή η επιστροφή τους στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει λόγος αυξημένης ανησυχίας, πολλώ μάλλον πανικού.

Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ιταλία, καλούνται να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων ιταλικών αρχών. Όσοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία, θα πρέπει να απευθύνονται στην πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώνονται για τις συνθήκες που επικρατούν στον τόπο προορισμού τους».

Κικίλιας: Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα

Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εκτίμηση της προετοιμασίας της χώρας και το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται, καθώς έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα, όλα τα ύποπτα περιστατικά. Θα ήθελα να παρακαλέσω να συμπεριφερθούμε όλοι, με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί».

Ψυχραιμία συνέστησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων, που έγινε σήμερα για το ζήτημα του κοροναϊού, στο υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Τσιόδρας, μεταφέροντας και την άποψη των υπολοίπων επιστημόνων, εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κορονοϊό, ίσως και περισσότερο, είπε χαρακτηριστικά, βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα. Όπως εξήγησε, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ούτε και επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες και στις πύλες εισόδου.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι σχεδιάζονται ήδη και θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα, ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στη χώρας μας το οποίο παραμένει πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο.

Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν τη θωράκιση του συστήματος με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση.

Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας θα επισκεφθεί την Τρίτη το λιμάνι της Πάτρας και το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

«Πάνω από το 85% των κρουσμάτων μπορεί να μείνει στο σπίτι» τόνισε στην ΕΡΤ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Την τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κορονοϊού, υπενθυμίζει τα υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα:
-Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
-Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
-Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
-Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Την εξαίρεση των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας από τον παρόντα κύκλο κινητικότητας λόγω του κορονοϊού, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σε εγρήγορση το Υπουργείο Τουρισμού

Μήνυμα ηρεμίας και ψυχραιμίας εκπέμπει το υπουργείο Τουρισμού μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του Κοροναϊού, αφού όπως τονίζεται από πηγές του υπουργείου, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων.

Την ίδια στιγμή ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού είναι σε εγρήγορση και σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες υγείας (υπουργείο Υγείας – ΕΟΔΥ κλπ) αλλά και με τους φορείς του κλάδου, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός ενεργειών.

Πρώτο δείγμα γραφής αυτής της συνεργασίας θα είναι ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που θα βρίσκεται σε ξενοδοχεία, χώρους εστίασης, κρουαζιερόπλοια κλπ, με οδηγίες υγιεινής και ατομικής προφύλαξης.
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Τουρισμού παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και για οποιαδήποτε εξέλιξη θα κινηθεί βάση σχεδίου.

ΗΠΑ

Ο Covid-19 είναι υπό έλεγχο στις ΗΠΑ επισημαίνει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο πρόεδρος Τραμπ.

Γαλλία: Συστάσεις για παραμονή στο σπίτι σε όσους επιστρέφουν από Ιταλία

Η Γαλλία εξέδωσε μια σειρά συστάσεων για τα πρόσωπα που επιστρέφουν από δύο περιοχές της Ιταλίας, που έχουν πληγεί από τον νέο κορονοϊό, τη Λομβαρδία και τη Βενετία, απευθύνοντας έκκληση κυρίως να αποφεύγουν «κάθε μη αναγκαία έξοδο».

Επιπλέον, τα παιδιά που επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές «δεν πρέπει να σταλούν στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο, στο Λύκειο», σύμφωνα με τις κυβερνητικές συστάσεις, που αφορούν τις 14 ημέρες μετά την επιστροφή τους (και θεωρούνται επαρκείς για την κάλυψη της περιόδου επώασης του ιού).

Αυτές οι συστάσεις βρίσκονται ήδη σε ισχύ για την Κίνα (ηπειρωτική Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Μακάο) και επεκτάθηκαν την Παρασκευή για τη Σιγκαπούρη, κατόπιν χθες για τις δύο επαρχίες της Ιταλίας όπως και τη Νότια Κορέα, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι γαλλικές αρχές συστήνουν, επομένως, στα πρόσωπα που επιστρέφουν από τις πλέον πληγείσες χώρες να αποφεύγουν «κάθε περιττή έξοδο (τις μαζικές συγκεντρώσεις, τα εστιατόρια, τον κινηματογράφο…)».

Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές πρέπει «στο μέτρο του δυνατού» να προτιμούν «την τηλεργασία» και να αποφεύγουν «τις στενές επαφές (συγκεντρώσεις, ασανσέρ, καντίνες…), σύμφωνα με τις συστάσεις που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της γαλλικής κυβέρνησης.

Όλοι οι άνθρωποι που προέρχονται από αυτές τις περιοχές πρέπει να μετρούν τη θερμοκρασία τους δύο φορές την ημέρα και να παρατηρούν «την εμφάνιση συμπτωμάτων μόλυνσης του αναπνευστικού (βήχας, δυσκολίες στην αναπνοή…). Συστήνεται, επίσης, να φορούν μάσκα όταν έρχονται σε άμεση επαφή με άλλα πρόσωπα κι όταν χρειαστεί να βγουν.

Ουκρανία

Με μάσκα και hashtags, μέσα από το σανατόριο, η υπουργός Υγείας Ζοριάνα Σκαλέτσκα μάχεται κατά φημών και πανικού που προκαλεί ο κορονοϊός στη χώρα

Εκστρατεία ενημέρωσης σε Αυστρία 

Τις περαιτέρω ενέργειες των αυστριακών αρχών, σε σχέση με τον νέο κορονοϊό, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μία εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού και αποσπασματικά ταξιδιωτικές οδηγίες, ανακοίνωσε το απόγευμα μετά από έκτακτη επιτελική σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών στη Βιέννη, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Μεταξύ άλλων, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, προγραμματίζονται μέσα στις επόμενες ημέρες χιλιάδες τεστ, ενώ στη συνάντηση στη Ρώμη, των υπουργών Υγείας Αυστρίας, Γερμανίας, Ελβετίας, Γαλλίας, και Σλοβενίας στοχεύεται ένας συντονισμός με την Ιταλία.

Γερμανία

Η Γερμανική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (DStGb) εκτιμά ότι δεν θα ληφθούν παρόμοια δραστικά μέτρα κατά του κορονοϊού στην Γερμανία όπως στην Ιταλία και την Κίνα.

Μέτρα λαμβάνει και η Αλβανία

Αυξάνονται στην Αλβανία τα προληπτικά μέτρα κατά του νέου κορονοϊού. Σε όλες τις συνοριακές διαβάσεις τις χώρας, το εθνικό αεροδρόμιο στα Τίρανα, τα λιμάνια και τις συνοριακές διαβάσεις στη στεριά έχουν εγκατασταθεί ειδικευμένα υγειονομικά κλιμάκια που ελέγχουν την είσοδο κάθε επιβάτη στη χώρα.

Ειδικότερα τα μέτρα στις συνοριακές διαβάσεις της Ελλάδας με την Αλβανία επεκτείνονται από το λιμάνι στους Αγίους Σαράντα μέχρι την Κρυσταλοπηγή στην Κορυτσά.

Η ανησυχία αυξήθηκε ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στην Ιταλία, χώρα με την οποία οι ανθρώπινες επαφές και επικοινωνία με την Αλβανία είναι αυξημένες. Συγκεκριμένα καθημερινά φθάνουν στο αεροδρόμιο των Τιράνων 12-15 αεροπορικές πτήσεις και 5-8 φεριμπόουτ στα λιμάνια του Δυρραχίου και του Αυλώνα.

Οι Αρχές και ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα καθησυχάζουν το κοινό ότι η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο, ότι στη χώρα δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα και ότι υπάρχει πλήρη ετοιμότητα και εξοπλισμός για την αντιμετώπιση κάθε εξέλιξης.

Διακοπή πτήσεων από και προς τον Ιράν

Το Τατζικιστάν διακόπτει την αεροπορική σύνδεση με το Ιράν λόγω της επιδημίας του Covid-19 στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η αναστολή των πτήσεων από και προς το Ιράν θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Ιράν, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Τατζικιστάν.

Την διακοπή όλων των πτήσεων από και προς το Ιράν αποφάσισε και το Ομάν, όπου νωρίτερα σήμερα εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα του κορονοϊού. Οι δύο γυναίκες που διαγνώστηκαν με τον ιό είχαν επισκεφθεί το Ιράν και νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Πέφτουν συνεχώς οι αξίες των μετοχών σε Ευρώπη και Αθήνα λόγω κορονοϊού (upd)

Οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταγράφουν σημαντική πτώση με το άνοιγμα, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για μια ενδεχόμενη παρατεταμένη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του Covid-19 σε χώρες εκτός της Κίνας.

Γύρω στις 16.55 (ώρα Ελλάδας) ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά -2,64%, στις 28.228,13 μονάδες. Βρισκόταν δηλαδή κάτω από το επίπεδο με το οποίο άνοιξε τη νέα χρονιά.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε κατά -2,88% ενώ ο Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης και περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες, κατέγραφε πτώση -2,48%.

Ο χρυσός, που θεωρείται από ορισμένους ως «καταφύγιο» σε περιόδους κρίσης, σημειώνει άνοδο 2%, φτάνοντας στα 1.675,75 δολάρια η ουγγιά, στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2013.

Η Γουόλ Στριτ έκλεισε με πτώση την περασμένη εβδομάδα, λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας για την επιδημία, αλλά και εξαιτίας των απογοητευτικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία. Την περασμένη εβδομάδα ο Dow Jones είχε απώλειες 1,4% και ο Nasdaq 1,6%.

«Η ρίζα του προβλήματος είναι ο φόβος ότι η παράλυση που έπληξε την κινεζική οικονομία θα έχει συνέπειες και αλλού, γεγονός που θα συνιστούσε νέο πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη», εκτίμησε ο Πάτρικ Ο’Χέιρ, αναλυτής της Briefing.

Ενδεικτικό των ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιδημία είναι το γεγονός ότι οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση με μεγάλη πτώση: -6,3% για την Delta, -6,2% για την American Airlines και -4,7% για την United. H Apple που κατασκευάζει σε μεγάλο βαθμό τα iPhone της στην Κίνα, είδε τη μετοχή της να πέφτει κατά -3%.

Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ δεν έδειξε πάντως να ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορονοϊού. «Δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει όσα συμβαίνουν στην αγορά μετοχών, όμως στο ανθρώπινο γένος επικρατεί φόβος όταν υπάρχει μια πανδημία», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters-AFP

 

 

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠρεμιέρα αύριο για τη ρύθμιση των 24 και 48 δόσεων
Επόμενο άρθροΧρηματιστήριο: 4 δισ. ευρώ χάθηκαν λόγω του κορωνοϊού