Ευοίωνα φαντάζουν – σε επίπεδο περιβάλλοντος – τα στοιχεία που δημοσιεύει το Υπουργείο Περιβάλλοντος των ΗΠΑ το οποίο αναμένει ότι η συνολική κατανάλωση άνθρακα στη χώρα το 2018 θα μειωθεί σε 626,87 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας πτώση 4% από το 2017 και αποτελώντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 1979.

 

Η εξέλιξη αυτή είναι άξια αναφοράς αν αναλογιστεί κανείς τις ανάγκες και την ενέργεια που καταναλώνει η ισχυρότερη χώρα του πλανήτη.

 

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν στην απομάκρυνση από τον άνθρακα είναι η τιμή του άνθρακα σε σχέση με το φυσικό αέριο.

 

Άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία των εγκαταστάσεων, οι αλλαγές στην περιφερειακή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και ο αυξημένος ανταγωνισμός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οδήγησαν επίσης στη μείωση της παραγωγής άνθρακα, πέρα από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.

 

Γενικότερα, ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 93% της συνολικής κατανάλωσης άνθρακα μεταξύ 2007 και 2018. Η μείωση της κατανάλωσης άνθρακα από το 2007 οφείλεται τόσο στον παροπλισμό σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα όσο και στον αυξημένο ανταγωνισμό από το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Το 2007, η δυναμικότητα άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθε στα 313 γιγαβάτ από 1.470 γεννήτριες. Μέχρι το τέλος του 2017, 529 από αυτές τις γεννήτριες, με συνολική ισχύ 55 γιγαβάτ, είχαν παροπλιστεί. Μέχρι στιγμής, το 2018, 14 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα έχουν κλείσει βάσει κυβερνητικών στοιχείων. Το 2019 αναμένεται να κλείσουν μονάδες παραγωγής άνθρακα περίπου τεσσάρων γιγαβάτ.

 

Μόνο μία, σχετικά μικρή, νέα μονάδα καύση άνθρακα ισχύος 17 μεγαβάτ αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο μέχρι το τέλος του 2019. Η τελευταία βραχυπρόθεσμη ενεργειακή πρόβλεψη του υπουργείου προβλέπει ότι η κατανάλωση άνθρακα στον τομέα της ενέργειας θα μειωθεί κατά 8% το 2019.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH Fed ίσως παγώσει τα επιτόκια αν δεν αυξηθεί ο πληθωρισμός
Επόμενο άρθροΜειώθηκαν 1,5% οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Γερμανία το 2018