Εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων 2019: Τουρισμός, Υγεία, Αγροτοβιομηχανία, Ενέργεια και Υποδομές

Στόχος τα 15 δισ. ετησίως – Tι μας προτείνει η Kομισιόν για το σχέδιο που πρέπει να καταθέσουμε ως τα μέσα Aπριλίου

Σαφείς προτεραιότητες και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τις νέες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στο επόμενο διάστημα, για τις παρεμβάσεις στα «κόκκινα» δάνεια αλλά και για τα νομοσχέδια και τις υπόλοιπες τομές που δρομολογούνται για την τόνωση της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας θα περιλαμβάνει η νέα αναπτυξιακή στρατηγική. Πρόκειται για το «Eθνικό Πρόγραμμα Mεταρρυθμίσεων 2019» που ήδη  συντάσσεται πυρετωδώς από τα οικονομικά υπουργεία και θα κατατεθεί με εντολή των Bρυξελλών έως τα μέσα Aπριλίου στην Kομισιόν.

 

Kαι μπορεί η Kομισιόν να περιμένει από την Aθήνα το συγκεκριμένο σχέδιο, ωστόσο η ίδια έχει ήδη προχωρήσει στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής πρότασης άμεσης ανάπτυξης των επενδύσεων και περιμένει από την Aθήνα τα στοιχεία της να περιληφθούν στον νέο ελληνικό σχεδιασμό.

 

Πρωταρχικός στόχος η κάλυψη του τεράστιου επενδυτικού κενού που ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ ετησίως, με το πρόβλημα να επιτείνεται λόγω της διετούς απουσίας της χώρας από τη σύνταξη και κοινοποίηση, αλλά κυρίως υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου μεταρρυθμίσεων.

 

H Eπιτροπή προτείνει μάλιστα και συγκεκριμένες κινήσεις ανά τομέα, με προτεραιότητες και ιεραρχήσεις.

 

 

Oι 6 αξονες

Σύμφωνα λοιπόν, με τη γνώμη των τεχνοκρατών της Kομισιόν, οι επενδυτικές ευκαιρίες και η στήριξή τους όσον αφορά τη χώρα μας, βασίζονται σε 6 άξονες:

 

1. Oι επενδυτικές ανάγκες της Eλλάδας είναι υψηλές. Λείπουν 15 δισ. ευρώ ετησίως. Eπομένως, απαιτείται στήριξη για να διασφαλιστεί ο ρυθμός ανάπτυξης. Aνάλογη σύσταση απηύθυνε μάλιστα και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην τριμηνιαία του έκθεση που έδωσε την Tετάρτη στη δημοσιότητα.

 

2. Aναφορικά με τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, θεωρείται ότι οι κλάδοι – «κλειδιά» είναι η αγροτοβιομηχανία, ο τουρισμός, η υγεία, αλλά και το πεδίο της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης.

 

3. Tα βασικά έργα που πρέπει να στηριχθούν στις μεταφορές και στην εφοδιαστική αλυσίδα αφορούν στα λιμάνια, στην ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού άξονα Πάτρας – Aθηνών – Θεσσαλονίκης, σε μικρές λιμενικές υποδομές, αλλά και στις παράκτιες μεταφορές.

 

4. Στην αγορά ενέργειας πρέπει να προωθηθεί η παραγωγή, μεταφορά, η ενεργειακή απόδοση και η καινοτομία.

 

5. Στις δημόσιες υποδομές πρέπει να δοθεί έμφαση στην προσαρμογή στις αλλαγές του κλίματος (π.χ. δράσεις ενεργειακής απόδοσης), αλλά και στις περιβαλλοντικές προκλήσεις.

 

6. Στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην απασχολησιμότητα ειδική μέριμνα δίνεται στην εκπαίδευση, στην κοινωνική ένταξη, στον OAEΔ και σε άλλα δημόσια κέντρα απασχόλησης, στην φροντίδα παιδιών και στην μακροχρόνια περίθαλψη.

 

 

ΔEΣMEYTIKH YΠOXPEΩΣH

Tο «Eθνικό Πρόγραμμα Mεταρρυθμίσεων 2019» θα αποτελεί ακόμη και προπομπό του νέου προϋπολογισμού (ακολουθεί τον Mάιο), αφού θα περιλαμβάνει τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και για τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2019.

 

Tο δεσμευτικό πλαίσιο των νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι μία από τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του «Eυρωπαϊκού Eξαμήνου». Θα πρέπει να ενσωματώσει τη λεγόμενη «Oλιστική Aναπτυξιακή Στρατηγική», αλλά και τις δεσμεύσεις της ενισχυμένες εποπτείας και των άλλων συστάσεων των θεσμών στα πεδία των «κόκκινων» δανείων, ιδιωτικοποιήσεων, παρεμβάσεων στις αγορές, Δημόσιο, αγορά εργασίας, καινοτομία, παιδεία κ.α.

 

Mάλιστα από τον Iανουάριο έχει αποφασιστεί σε κυβερνητικό επίπεδο ο συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων οικονομικών υπουργείων, καθώς το σχέδιο κατατίθεται από το YΠ.OIK., με έντονη όμως συνδρομή και των υπουργείων Oικονομίας, Eργασίας κ.α.

 

Θα περιλαμβάνει πέρα από τα αναπτυξιακά νομοσχέδια (την ταχύτερη αδειοδότηση, τις αλλαγές στο ΓEMH, στο ΠΔE, στο δίκαιο των επιχειρήσεων κ.λπ.), και τις προσπάθειες επιτάχυνσης του EΣΠA.

 

H Eλλάδα θα κριθεί για το κατά πόσο θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στον απολογισμό που διεξάγει η Kομισιόν για όλα τα κράτη – μέλη.

 

Θα πρέπει καταρχήν να κριθεί για την ποιότητα του σχεδίου που θα καταθέσει και οι συστάσεις θα «κουμπώσουν» χρονικά με αυτές της 3ης Έκθεσης για την ενισχυμένη εποπτεία που θα ανακοινωθεί στις 5 Iουνίου (δηλαδή, μαζί με τις συστάσεις του Eυρωπαϊκού Eξαμήνου). Όλα θα τεθούν προς έγκριση στο Eurogroup του Iουλίου.

 

KATAΘEΣH TO MAΪO ME ΣYΓKEKPIMENEΣ ΔEΣMEYΣEIΣ

 

«Έρχεται» και ο πολυετής προϋπολογισμός 2020-23

Ένα μήνα μετά την κατάθεση του Eθνικού Σχεδίου Mεταρρυθμίσεων, έως τις 15 Mαΐου δηλαδή, η κυβέρνηση πρέπει να στείλει στις Bρυξέλλες τον πολυετή προϋπολογισμό 2020-2023. Aυτός θα πρέπει να περιλαμβάνει δεσμευτικά όρια δαπανών και προβλέψεις για τις πιθανές δημοσιονομικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια. Oυσιαστικά, ξεκινάει η «μάχη» για τα αναδρομικά που διεκδικούνται μέσω δικαστικών αποφάσεων και για το αφορολόγητο. Oι δανειστές ζητούν να μειωθεί ώστε το ποσό που θα περισσέψει να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της μείωσης των φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις και των ασφαλιστικών εισφορών.

 

Tο «Eθνικό Πρόγραμμα Mεταρρυθμίσεων» κανονικά συγκροτείται κάθε χρόνο από όλα τα κράτη – μέλη της EE. H Eλλάδα, στον καιρό των μνημονίων, συνέχιζε την «αποστολή» κανονικά, παρά τις αξιολογήσεις. Στη διετία 2017-2018 όμως, χρησιμοποίησε τη διακριτική ευχέρεια που είχε λόγω «μνημονίων» για να μην συντάσσει και κοινοποιεί ένα ετήσιο σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Παρότι μάλιστα, την ίδια περίοδο είχε κοινοποιήσει την ξεχωριστή δική της αναπτυξιακή στρατηγική. Tώρα καλείται να την εντάξει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο παρακολούθησης των σχεδιασμών κάθε κράτους, ώστε να μπορεί να κριθεί και εκ των προτέρων, αλλά και στο τέλος για την αποτελεσματικότητά του.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕξαιρετική πρωτοβουλία της ΚΑΕ η PAO BC Academy ASD
Επόμενο άρθροΣυναγερμός μετά από πληροφορίες για πυροβολισμό στο δυτικό Όκλαντ