«Διαζύγιο» μέσω… εφορίας

 

Νέα νομοθετική ρύθμιση μελετάει το υπουργείο Οικονομικών ανοίγοντας το δρόμο για τη ξεχωριστή υποβολή φορολογικών δηλώσεων από συζύγους.

 

Η διάταξη έρχεται να εφαρμόσει τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ) που έκριναν ότι τα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος και εκδοθεί ξεχωριστό εκκαθαριστικό για τον καθένα.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος σήμερα επιτρέπει την υποβολή χωριστών δηλώσεων για τους στους συζύγους αν:

 

Έχει επέλθει διακοπή της έγγαμης συμβίωση ή λύση του συμβολαίου συμβίωσης.

 

Ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης

 

Ο ένας από τους δύο συζύγους έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

 

Σε καθεμία από τις ως άνω περιπτώσεις ο υπόχρεος φέρει το βάρος της απόδειξης, ήτοι υποχρεούται να έχει προσκομίσει τα κατάλληλα δικαιολογητικά στο τμήμα Μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και να έχει προχωρήσει στη σχετική μεταβολή των στοιχείων του (διαχωρισμό ΑΦΜ).

 

Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται θα επιτρέπεται οι δύο σύζυγοι να κάνουν ξεχωριστά τις δηλώσεις τους χωρίς προηγούμενη δήλωση στην εφορία ή αν το κρίνουν μπορούν να συνεχίζουν να κάνουν κοινές δηλώσεις.

 

Για παράδειγμα: Σήμερα εάν μετά την εκκαθάριση της κοινής δήλωσης προέκυπτε για τον σύζυγο φόρος 1.000 ευρώ και για τη σύζυγο επιστροφή φόρου 1.000 ευρώ, τότε το εκκαθαριστικό θα ερχόταν μηδενικό αφού η εφορία θα συμψήφιζε το ποσό.

 

Με τις αλλαγές, ο σύζυγος θα λάβει χρεωστικό σημείωμα πληρώνοντας τον φόρο σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, ενώ η σύζυγος θα λάβει την επιστροφή φόρου κανονικά.

 

Ωστόσο, με την ξεχωριστή δήλωση δεν θα μεταφέρεται τίποτα από τον ένα σύζυγο στον άλλο. Συγκεκριμένα, εάν για παράδειγμα η σύζυγος έχει μερικές αποδείξεις λιγότερες για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου, δεν θα μπορεί να «πάρει» από τις αποδείξεις του συζύγου.

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚάνει πίσω η κυβέρνηση για τους μισθούς των ιερέων
Επόμενο άρθροΝα αναδείξουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα